30 Kasım 2000 22:00

THY'nin peşkeşine geçit yok

Hava-İş üyesi işçiler, Bergama köylülerinin de katılımıyla THY'nin özelleştirilmesini protesto ettiler. THY Genel Müdürlüğü önündeki eyleme yaklaşık 2000 kişi katıldı.

Paylaş
THY'nin peşkeşine geçit yok
Türk Hava Yolları (THY) ve Devlet Hava Meydanları (DHM) işçileri THY Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları kitlesel eylemle havayollarının özelleştirilmesini protesto ettiler.
Kargo, Teknik, Yer İşletme gibi bölümlerden toplanarak Genel Müdürlük önüne yürüyen ve sayıları 2000'i bulan Hava-İş Sendikası üyesi işçiler, ellerindeki "Başka THY yok, özelleştirmeye hayır" bayraklalarıyla, alkış ve düdüklerle hükümet ve THY yetkililerini protesto ettiler. İşçiler eylem boyunca, "Özelleştirmeye hayır", "İşçi, memur, köylü el ele, genel greve", "IMF uşağı hükümet istifa", "Kahrolsun emperyalizm" sloganlarıyla havayollarının peşkeş çekilmesine geçit vermeyeceklerini haykırdılar.
Bergamalılar işçilerle omuz omuza
THY çalışanlarına destek vermek için gelen elli kadar Bergama köylüsü de özelleştirme karşıtı önlükler giyerek, "Türkiye Afrika olmayacak", "Halkız, haklıyız, kazanacağız", "Korkma korktukça sıra sana gelecek", "Siyanürcü şirket defol" sloganlarıyla müdürlük binasına geldiler. Bergamalı köylüler, karanfiller ve işçilerin "Her yer Bergama, hepimiz Bergamalıyız" sloganlarıyla karşılandılar. Eyleme Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, TÜMTİS, BTS, Deri-İş, Kristal-İş ve Divriği Kültür Merkezi de destek verdi. "Hep yürüyoruz, direniyoruz, böyle mücadeleler gördüğümüz zaman gözlerimiz çakmak çakmak oluyor. Devleti yönetenler, padişahların bile yapmaya cesaret edemediklerini yapıyorlar. Bunlar utanmıyorlar, kaçacak yüzleri bile yok" diyerek konuşmasına başlayan Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar, ülkenin özelleştirmelerle peşkeş çekildiğini söyledi. Bir avuç zengini daha da zengin etmek için emekçilerin ve tüm halkın onurunun ayaklar altına alındığını belirten Konyar, "Herkes kaloriferli odalarından çıkıp, dayak yemeyi de göze alırsa bu halk kazanacaktır. Saflarımızı sıklaştırmalıyız, emperyalizme karşı adam gibi durmalıyız" dedi.
Havacılığa darbe
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atillay Ayçin de THY özelleştirilmesinin ülkenin sivil havacılığına vurulacak en büyük darbe olacağını, verimlilikte Avrupa standartlarını yakalamış olan THY'deki özelleştirme çalışmalarına bir anlam veremediklerini söyledi. Hizmet kalitesinde her yıl ödül alan THY'nin, uçak ve uçulan nokta sayısının son 10 yılda yüzde 200 arttığını belirten Ayçin, "Bir kamu kuruluşu olan THY bu şekilde gelişirken, adeta teşviklerle beslenen ve kurulan özel sektöre ne olmuş? Batırılmış ve yağmalanmış. Öyle ise THY`yi neden özelleştirmeye çalışıyorsunuz?" dedi. Ayçin sözlerini "Bıraksınlar bu ülkeyi biz yönetiriz. Başka THY yok, başka ülkemiz de yok" diyerek bitirdi.
'Birlikte alt edeceğiz'
Ükenin geleceğinin ipotek altına alınmak istendiğini ifade eden Ayçin, "Kimsenin iştahı kabarmasın, THY çalışanları özelleştirmeye karşı mücadele etmekte kararlıdır. Hep birlikte onları alt edeceğiz" dedi. Emekçilerin Yatağan, TEKEL, Sümerbank, TÜPRAŞ gibi yerlerde özelleştirmeye karşı yaktıkları kıvılcımın aleve dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Ayçin, tüm kesimlerin ortak hareket etmesinin zorunlu hale geldiğini ifade etti. İşçiler ellerindeki bayrakları müdürlük çevresine bıraktıktan sonra dağıldılar. Hava-İş Antalya Şubesi de, Antalya Havalimanı Kargo Hizmetleri binası önünde çalışanların katılımıyla yaptığı eylemde THY'nin özelleştirilmesine karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Bugün söz emekçinin

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinde durum kritik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa