30 Kasım 2000 22:00

Bush'a kardeş kıyağı

Jeb Bush, ağabeyini başkanlık koltuğuna oturtmak için elinden geleni ardına koymuyor. Bush'un son planına göre, Florida Eyalet Meclisi, başkanı belirleyecek olan seçici kurul üyelerini kendisi seçecek, halkın oylarının da hiçbir anlamı kalmayacak.

Paylaş
Bush'a kardeş kıyağı
ABD'de başkanlık seçimleri rezaletinde sona yaklaşılırken, kilit eyalet olan Florida'dan skandal bir açıklama geldi. Cumhuriyetçi başkan adayı George W. Bush'un kardeşi olan Florida Valisi Jeb Bush, abisinin başkan seçilmesini garantileyecek bir planı kamoyuna açıkladı.
Vali Bush tarafından duyurulan planın hedefi, Demokrat Parti adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Al Gore'un mahkemelere yaptığı yeniden sayım başvurularını geçersizleştirmek. Gore, Florida çapında yapılacak yeni bir sayımın, bugünkü durumu tersine çevirerek kendisini başkan yapacağını belirtiyor.
Seçme yetkisi meclise
Bush planına göre, Florida yasama meclisi, önümüzdeki hafta özel bir oturum yaparak yeni bir yasa çıkaracak ve imzalaması için Vali Bush'a gönderecek. Yeni yasa sayesinde, Florida'nın seçimlerle çıkarması gereken 25 seçici kurul üyesi, bu meclis tarafından seçilecek.
Florida eyaletinde yasama meclisi ve senatoda çoğunluk, Cumhuriyetçi Parti'de bulunuyor.
İki ihtimal
Gözlemciler, seçici kurulu belirleme yetkisini seçmenlerin elinden alıp meclise veren söz konusu yasanın çıkması durumunda, iki ihtimalden söz ediyorlar. Bunlardan ilkine göre, 12 Aralık tarihine kadar seçim sonuçları hâlâ belirlenemezse, Florida meclisi seçici kurul üyelerini belirleyecek. İkinci ihtimal ise, Al Gore'un mahkemelere yaptığı başvuruların kabul edilmesi. Bu durumda Florida meclisi, halk tarafından seçilen seçici kurul üyelerine karşı "kendi üyelerini" seçecek. Bu durumda son karar, yine Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi'nde verilecek.
ABD Yüksek Mahkemesi, Al Gore'un başvurusuyla ilgili kararını bugün verecek. Seçimleri "by-pass" etmenin yollarını arayan Jeb Bush, bir yandan da bu kararı "saygıyla karşılayacağını" söylemişti.
Cumhuriyetçi oyunu
Demokrat Partililer, söz konusu planın bir "Cumhuriyetçi oyunu" olduğu açıklamasını yaptılar. Cumhuriyetçilerin, Amerikan Anayasası'nda bir maddeden faydalanmak istemesi, bu tanımı doğrular nitelikte.
Söz konusu maddeye göre "her eyalet, kendi seçici kurul üyelerini, yasama organının öngördüğü biçimde" seçiyor. Normalde bu madde, seçici kurul üyelerinin, halkın oyunu kazanan adaya oy vermesi biçiminde işliyordu. Florida'da bu durum değiştirilmek isteniyor. Cumhuriyetçilerin danıştığı iki hukuk profesörü, "Al Gore ve yargının etkisiz hale getirilmesi anayasal bir görevdir" deyince, Vali Bush daha da cesaretlendi.
Floridalı Cumhuriyetçilerin böyle bir adım atması durumunda, ABD, bir siyasi ve anayasal krizle yüz yüze gelecek.
Al Gore'a yeni darbe
Bu arada, siyasi yaşamı için mücadele veren Al Gore'a bir darbe de çok güvendiği mahkemelerden geldi. Florida'nın başkenti olan Tallahassee'deki mahkeme, Al Gore'un, Miami-Dade ve Palm Beach seçim bölgelerinde tartışmalı 14 bin oyun yeniden sayılmasına hemen başlanması talebini reddetti. Mahkeme ayrıca, iki bölgede kullanılan 1 milyon oyun, polis gözetimi altında eyalet başkentine götürülmesine karar verdi. Kararın, George W. Bush'un avukatlarının başvurusu üzerine, "eşitlik ilkesi gözetilerek" alındığı belirtiliyor.
Al Gore avukatları, sadece tartışmalı 14 bin oyun başkente götürülmesini istiyorlardı. Bu oyların yeniden sayılıp sayılmayacağına, aynı mahkeme tarafından yarın karar verilecek. Demokrat Parti ise, söz konusu kararı beklemeden Florida Üst Mahkemesi'ne başvurmayı düşünüyor.
Davadan geçilmiyor
Halen Florida mahkemelerinde, konuyla ilgili görüşme aşamasında bulunan 25 dava bulunuyor. Bu davalardan sonuncusu, bir Demokrat Partili tarafından açıldı. Seminole bölgesinde açılan davada, yurtdışından kullanılan oylardan 15 bininin, hatalı oylama nedeniyle geçersiz sayılması talep ediliyor. Bu talebin kabul edilmesi durumunda Al Gore, Florida eyaletindeki seçimleri 4 bin oy farkla kazanabilecek.
6 milyon oyun kullanıldığı Florida'da bugünkü duruma göre George W. Bush, 537 oyla Al Gore'un önünde bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Haklarımızı alana kadar!

SONRAKİ HABER

Rantiye için vergisiz kazanç cenneti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...