29 Kasım 2000 22:00

Sağlık emekçileri yürüdü

SES ve Tüm Sosyal-Sen'e üye emekçiler 1 Aralık'ta yapacakları işbırakma eylemi öncesinde 2001 yılı bütçesini kabul etmeyeceklerini haykırdı.

Paylaş
Sağlık emekçileri yürüdü
SES ve Tüm Sosyal-Sen'e üye emekçiler 1 Aralık'ta yapacakları işbırakma eylemi öncesinde 2001 yılı bütçesini kabul etmeyeceklerini haykırdı. Haklarını almak için kararlı olduklarını belirten sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, 1 Aralık'ta üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını bildirdiler.
SES İstanbul Şubeleri ve Tüm Sosyal-Sen Avrupa Yakası Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın uygulamalarını protesto ettiler.
Saraçhane Parkı'nda bir araya gelen emekçiler Bölge Çalışma Müdürlüğü önüne kadar "Parasız eğitim, parasız sağlık", "Bankalara değil emekçiye bütçe", "SSK'lar bizimdir, kapatılamaz", "Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız", "1 Aralık'ta grevdeyiz" sloganlarıyla yürüdüler. Burada alkışlı protesto yapan emekçiler adına konuşan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, IMF'nin belirlediği 2001 yılı bütçesini kabul etmeyeceklerini belirtti. Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında her yıl oynanan oyunla yine çalışanların ekonomik olarak mağdur edildiğini söyleyen Beydilli, hükümetin çalışanların sesine kulak vermesini istedi. Beydilli 1 Aralık'ta üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını kaydederek, hükümetin kendilerine kulak tıkaması halinde örgütlü güçleri ile karşısına çıkacaklarını söyledi.
Barikatlar durduramayacak
Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan Tüm Sosyal-Sen ve SES üyesi kamu emekçileri bütçeyi protesto ederek, halk için bütçe yapılmasını talep ettiler. Destek için gelen SSK, Bağ-Kur ve İş-Kur'da çalışan Tüm Sosyal-Sen üyesi kamu emekçileri polis tarafından Bakanlık bahçesine alınmadı.
Hükümeti ve polisi ıslık ve alkışlarla protesto eden kamu emekçilerine seslenen Tüm Sosyal-Sen Genel Başkanı Şükrü Demirci, "Önümüz bir kez daha kesilmiş durumda, barikatlar bizi durduramayacak" dedi. Bakanlığın bütçesinde çalışanlar lehine hiçbir iyileşme olamdığına dikkat çeken Demirci'nin sözleri sık sık "IMF bütçesine hayır", "1 Aralık'ta grevdeyiz" sloganları ile kesildi.
Ankara Numune Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi önünde, "Açlığa, yoksulluğa, zulme, IMF'ye isyan" pankartı açarak toplanan SES üyesi sağlık emekçileri, bütçeden sağlığa ayrılan payı protesto ettiler. "IMF defol, bu memleket bizim", "Herkese eşit, parasız sağlık", "Sağlıktan tasarruf ölüm demektir", "Susma, sustukça sıra sana gelecek, hastan hastane kapısında ölecek" sloganlarıyla yürüyüşe geçen sağlık emekçileri, Yüksek İhtisas ve Hacettepe hastaneleri önünden Sağlık Bakanlığı önüne yürüyen sağlık emekçilerinin önü Abdi İpekçi Parkı'nda polis barikatıyla kesildi. "Emekçiye değil, çeteler barikat" sloganıyla tepki gösterilmesi ve görüşmeler üzerine barikat biraz daha geri alındı.
SES Ankara Şube Başkanı Erkan Sümer, sağlık emekçilerinin çalışma saatlerinden, fazla çalışmalarının ücretlendirilmeyerek sağlık emekçilerinin köle gibi çalıştırıldığını, koruyucu sağlık hizmetlerine yeterince pay ayrılmadığını, aşırı yük altında çalıştıklarını belirtti. Sümer, bütün bunlara karşı 1 Aralık'ta kendi talepleriyle işbırakıp alanlara çıkacaklarını söyledi.
Daha sonra Süleyman Sırrı Sokak'taki SSK Genel Müdürlüğü binası önüne gidilerek SSK'ya ayrılan pay ve SSK'nın özelleştirilmek istenmesi protesto edildi. Bina önüne kurulan polis barikatının da protesto edildiği eylemde, saldırılara cevabın 1 Aralık'ta verileceği ilan edilerek, "Bıçak kemikte, sıra grevde", "1 Aralık'ta grevdeyiz" sloganları atıldı.
'IMF bütçesine hayır'
İzmir'de SES ve Tüm Sosyal-Sen ayrı ayrı yaptıkları eylemlerle bütçeyi kabul etmediklerini duyurdular. Tüm Sosyal-Sen dün saat 11.00'de Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. "IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "Özelleştirmeye hayır", "Hükümet zammını al başına çal" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan İzmir Şube Başkanı Hüseyin Çağlar, "Kararlıyız 1 Aralık'ta üretimden gelen gücümüzü kullanmaya. Yine görmez, duymazsanız bu gücü kesintisiz kullanacağız" dedi.
SES İzmir Şubesi'ne bağlı kamu emekçileri ise Yeşilyurt Devlet Hastanesi girişinde basın açıklaması yaparak 1 Aralık'ta alanlarda olacaklarını söylediler. Şube Başkanı Mevlüt Ülgen siyasi iktidarın bu yıl da emekçilere sefaleti ve yoksulluğu dayattığını belirterek kaynakların yokluğundan yakınan hükümetin batık bankalara bir çırpıda 3 katrilyon parayı aktarabildiğini vurguladı.
Tunceli'de EMEP desteği
Tunceli SES ve Tüm Sosyal-Sen şubeleri de yaptıkları eylemle 2001 yılı bütçesine tepkilerini dile getirdiler. Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde bütçeyi protesto eden sloganlar atıldı.
Öte yandan emekçilere destek vermek isteyen EMEP'liler polis barikatıyla karşılaştı. Bunun üzerine "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganının atan EMEP'liler daha sonra barikatı aşarak emekçilerle birleşti.
ÖNCEKİ HABER

Yabancı baskısı

SONRAKİ HABER

'Sultanahmet'te olacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...