28 Kasım 2000 22:00

Memur topyekûn iş bırakmaya hazır

Aylardır, hükümetin ekonomi politikalarına karşı eylem yaparak taleplerini dile getiren kamu emekçileri, 1 Aralık'ta işbırakmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Memur topyekûn iş bırakmaya hazır
Özlem Albayrak
Kamu emekçileri, üye oldukları sendikaların üst kuruluşları olan KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen'in kararlarına uyarak 1 Aralık'ta işbırakmaya hazırlanıyor. Kamu emekçileri, bugüne kadar on binlerle yaptıkları eylemlere karşın kendilerini görmezlikten gelen hükümete, 1 Aralık'ta bir kez daha uyarıda bulunacaklarını, taleplerine karşılık verilmediği taktirde eylemlerini artıracaklarını vurguladılar.
KESK Başkanı Siyami Erdem, gazetemize yaptığı açıklamada, KESK'in, coşku ve kararlılıkla 1 Aralık'a hazırlandığını söyleyerek, en yüksek katılımı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Üyeleri olsun ya da olmasın tüm kamu emekçilerini üretimden gelen gücü kullanmaya çağıran Erdem, "1 Aralık'ta bütün işyerlerini boşalttığımızda hükümetin sorunlarımızı çözme yönünde bir yaklaşım içerisine gireceğini düşünüyorum. Eylem katılım noktasında çok başarılı olacaktır" dedi. Erdem, hükümetin duyarsızlığı sürerse eylemleri artıracaklarını bildirdi.
Her türlü eylem meşrû
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, Kamu-Sen'in işyerlerinde toplantılar yaptıklarını, ayrıca Emek Platformu'nun bileşenleriyle yerel bazda birliktelik sağlanması yönünde çaba gösterildiğini belirterek, ulaşım, haberleşme, sağlık ve diğer alanlarda kapsamlı ve en caydırıcı biçimde eylemi gerçekleştireceklerini ifade etti. Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılacak başka birşey kalmadı. Hep diyaloğu, uzlaşıyı öne çıkardık. Bu hükümete karşı her türlü eylemi gerçekleştirmek meşru hale gelmiştir." İşbırakma eylemi nedeniyle bazı sıkıntılar olacağını ancak, hedeflerinin halkı sıkıntıya sokmak olmadığını belirten Akay, emekçileri dışlayarak sokağı gösterenin hükümet olduğunu vurgulayarak, "Sorumluluk hükümete aittir. 1 Aralık eyleminin tüm olumsuzluklarının sorumluluğu hükümete aiittir" dedi.
Emek Platformu içinde işbırakma eyleminin nasıl yapılacağının uzun uzun tartışıldığını aktaran Akay, hizmet üretiminden gelen gücün kullanım biçiminin bir standartı olamayacağı ve her ilde aynı şekilde uygulanamayacağının söylendiğini ifade etti. Akay, yerel örgütlerin, yerel konjonktürü gözönünde bulundurarak, farklı şekillerde eylemi gerçekleştireceklerini ancak, hizmet üretiminden gelen gücün mutlaka kullanılacağını, bazı yerel örgütlerin doğrudan işbırakma yerine vizite eylemi ya da valiliklere dilekçe verme biçiminde eyleme katılacaklarını kaydetti. Kamu-Sen'in ilk defa kapsamlı olarak hizmet üretiminden gelen gücü kullanmaya karar verdiğini hatırlatan Akay, "Bizim taleplerimiz çok net ve açık. Karşılanmadığı sürece bu açlık grevine kadar gidecek" dedi.
Memur-Sen: 'Bu eylem uyarı'
Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu ise ülke çapında işbırakma eylemine hazırlandıklarını, Ankara Kızılay'da toplanarak, Meclis Başkanı'na taleplerini içeren mektup sunacaklarını anlattı. Uğurlu, hükümetin bu kez seslerini duyacağına inandıklarını belirterek, "Ama ses gelmezse bir günlük eylem uzayabilir. Bütün emekçileri haksızlıklar karşısında susmamaya çağırıyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

MİT ortakları böldü

SONRAKİ HABER

Çadırlara Ramazan geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...