28 Kasım 2000 22:00

Mimar ve mühendisler de işbırakacak

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Münür Aydın, Emek Platformu'nun kararı doğrultusunda 1 Aralık'ta işbırakacaklarını bildirdi.

Paylaş
Mimar ve mühendisler de işbırakacak
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Münür Aydın, "Mühendis ve mimarlar da birinci önceliği yaşamını sürdürmek olan emekçiler ne yapıyorsa onu yapacaklar" diyerek, Emek Platformu'nun kararı doğrultusunda 1 Aralık'ta işbırakacaklarını bildirdi.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından dün Büyükşehir Belediyesi, Taksim BEDAŞ, İTÜ Maslak Kampüsü ve Tarım İl Müdürlüğü önünde basın açıklamaları düzenlendi.
İSKİ, İGDAŞ ve çevre belediyelerde çalışan mimar ve mühendislerin katılımıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan eylemde konuşan Münür Aydın, 2001 bütçesinin borç ve faiz, özelleştirme ve batık bankaları kurtarma bütçesi olduğunu belirterek, TMMOB'un bu bütçeye karşı susmayacağını söyledi.
Vergi gelirinin yüzde 25.8'i içi boşaltılan bankalara aktarılmasaydı ücretlere yüzde 50 zam yapılabileceğini belirten Aydın, yine bu parayla eğitime ayrılan payın yüzde 100, Sağlık Bakanlığı bütçesinin 6 kat, Adalet Bakanlığı bütçesinin ise 20 kat artırılabileceğine dikkat çekti. Aydın, 1 Aralık'ta hizmet üretiminden gelen güçlerini kullanarak, alanlarda olacaklarını bildirdi.
'Verilen zamlar geri alınacak'
Taksim BEDAŞ'taki eyleme ise Karayolları, TEKEL ve Bayındırlık İl Müdürlüğü'nde çalışan mimar ve mühendisler katıldı. Eylemde konuşan EMO İstanbul Şube Başkanı Gazi İpek de IMF'nin direktifleriyle hazırlanan bütçenin 31.7 katrilyonluk kısmının vergi yoluyla sağlanması hedeflenmekte olduğunu dile getirerek, "8 katrilyon olarak tahmin edilen bütçe açığının, yıl içinde enflasyonist politikalarla bizlerin üstünden kapatılacağı ise herkesin bildiği bir gerçektir. Böylece sene başında verilen ücret zamları, yıl içinde vergilerle ve enflasyonla elimizden geri alınacaktır" dedi. Basın açıklamasına Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay ve şube yöneticileri de katıldı.
Kızılay'da eylem
TMMOB üyesi 300'ü aşkın mimar ve mühendis Ankara'da da Kızılay YKM önünde bir araya gelerek bütçeyi protesto ettiler. Taşıdıkları dövizlerle yatırım ve sanayileşmenin önemini dile getiren mimar ve mühendisler adına TMMOB Başkanı Kaya Güvenç konuştu. Güvenç, siyasal iktidarın politik tercihlerini 2001 yılı bütçesinde sermayeden yana koyduğuna, diğer kesimler gibi sayıları 100 bine yaklaşan kamuda çalışan mühendis ve mimarların durumlarının daha da kötüleştiğine işaret etti. "Biz sadece insanca yaşanacak bir ücret değil, aynı zamanda 2001 yılı bütçesinin ülkemizin, halkımızın yararına yapılandırılmasını da istiyoruz. Biz ödediğimiz vergilerin yatırım, eğitim ve sağlık olarak geri dönmesini istiyoruz" diyen Güvenç, 1 Aralık'ta üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını, aynı gün saat 11.00'de Kızılay'da buluşacaklarını söyledi.
Adana'da da Makina Mühendisleri Odası'nda basın toplantısı düzenleyen mimar ve mühendisler, ücretlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesini istediler. MMO Adana Şube Başkanı Ahmet Turan Dörtdemir, "Hükümet; IMF'nin, Dünya Bankası'nın direktifleri dışına çıkmamaktadır. Talebimiz; oy vererek seçtiğimiz, vekalet verdiğimiz TBMM'dedir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Emekçinin 1 Aralık provası

SONRAKİ HABER

Hekimler hükümeti uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...