28 Kasım 2000 22:00

İsrail'in tek amacı öldürmek

Ortadoğu'daki çatışmalara ilişkin BM raporu, İsrail askerlerinin giderek daha fazla sayıda gerçek mermi kullandıklarını ortaya koydu.

Paylaş
İsrail'in tek amacı öldürmek
İsrail askerlerinin Filistinliler ile girdikleri çatışmalarda giderek daha fazla sayıda gerçek mermi kullandıkları belirlendi. İngiliz The Guardian gazetesi tarafından ele geçirilen bir BM raporuna göre, kauçuk kaplı mermilerin kullanımının azalması ölü sayısının daha da artmasına yol açıyor. İsrail ordusunun keskin nişancıların kullanımını da artırdığı gözönünde bulundurulduğunda, İsrailli politikacıların "çatışmalara son vermek için çaba gösterme" vaatlerinin yalandan ibaret olduğu görülüyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü (UNRWA)'nün hazırladığı rapora göre, Filistin İntifadası'nın başlamasından üç gün sonra, yani 1 Ekim tarihinde İsrail askerleri gerçek mermi kullanımını artırdı.
Hedef alıyorlar
Filistin'in sembolik bağımsızlık ilanı yıldönümü olan 15 Kasım'dan bu yana 10 Filistinli gerçek mermiyle vurularak öldürüldü. Geçtiğimiz hafta yaralananların neredeyse tamamı, yine gerçek mermilerle vuruldu. Kaldı ki, kauçuk kaplı mermiler de ölümcül etkiye sahip.
Aynı rapor, askerlerin Filistinlilerin başlarına ve gövdelerine nişan aldıklarını ortaya koydu. Nitekim ölenlerin çoğu başlarından aldıkları tek kurşun yarası sonucu yaşamını yitiriyor. Ayrıca ölenlerin yüzde 28'inin 16 yaşın altındaki çocuklar olduğu belirlendi. Çalışma, birçok gün kauçuk kaplı mermilerin hiç kullanılmadığını da gösterdi.
Nişancının itirafları
Geçtiğimiz hafta Gazeteci Amira Hass'ın İsrail gazetesi Ha'aretz'de yayınlanan yazısında da İsrail kurşunlarının yüksek hıza sahip olduğu ve vücudun içinde parçalandığı vurgulandı. Amira Hass'ın konuştuğu bir İsrail keskin nişancısı, kendilerine her gün operasyona çıkmadan önce yeni ateş açma direktifleri verildiğini anlattı. İsrail askeri, farklı bölgelerde farklı taktiklerin de uygulandığını söyledi. Gazete, 12 Ekim'de Ramallah'ta iki Yahudi yerleşimcinin öldürülmesinden sonra askerlerin "daha da serbest bırakıldığını" yazdı. Adını vermeyen keskin nişancı, ciddi bir karşı saldırıdan sonra kendilerine verilen komutların da sertleştiğini söyledi.
İntifada eylemlerini ateşleyen Muhammed el-Durreh'in ödürülmesine de değinen keskin nişancı, 12 yaşından büyüklere ateş etme izni verlidiğini anlattı. Asker, bu yaştan sonra Filistinlilerin ergen sayıldıklarını söyledi. Ancak çatışmalarda 1 başında bebeklerin ve 8-9 yaşında çocukların da öldürüldüğü raporlarda yer alıyor.
Demirel ne diyecek?
Süleyman Demirel'in de içinde yer aldığı ve çatışmaları incelemek için kurulan ABD komisyonunun BM raporunu ve basında yer alan benzer ifadeleri ne ölçüde dikkate alacağı ise endişe konusu. Önümüzdeki günlerde bölgeye giderek incelemelere başlayacak olan komisyonun "Müslüman" temsilci olan Demirel, İsrail'in sorumluluğunu gösteren kanıtlarını ne şekilde değerlendirecekleri yolundaki soruyu ,"Burası çetrefilli bir bölge" diyerek yanıtsız bırakmıştı.
Gazze'de 17 yaralı
Gazze Şeridi'nde dün meydana gelen çatışmalarda 17 Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer, İsrail askerlerinin Refah kenti yakınlarında tank ateşi açması sonucu yaralanan Filistinlilerden 2'sinin durumunun ağır olduğunu kaydettiler. Filistinlilerin de Gazze'deki İsrail ordu devriyeleri yakınında iki bomba patlattıkları belirtildi. Dün, Batı Şeria'nın pek çok kentinde çatışmalar yaşandı.
Filistin karşıtı iki karar
Bu arada, İsrail parlamentosu Knesset, Doğu Kudüs konusunda Filistinlilere ödün verilmesini ve Filistinli mültecilerin dönüşlerini zorlaştıran iki ayrı yasa tasarısını oylayarak kabul etti. Kudüs'ün şu anki belediye sınırlarının değiştirilmesini gerekli kılan ve sağ muhalefet tarafından sunulan yasa tasarısına 84 milletvekili lehte oy verirken, aralarında iktidardaki İşçi Partisi'nden bir grubun da bulunduğu 19 milletvekili aleyhte oy verdi.
Filistinli mültecilerin İsrail topraklarına dönüşlerini zorlaştıran diğer yasa tasarısı da, aralarında İşçi Partisi ile Meretz Partisi milletvekillerinin de bulunduğu 90 milletvekili tarafından lehte, 9 İsrailli Arap milletvekilinin verdiği aleyhte oy ile kabul edildi. Bu yasa uyarınca, Filistin mültecilerin İsrail topraklarına geri dönüş hakkı vermek için Knesset'in salt çoğunluğunun oyu gerekecek. Filistin yönetimi, İsrail devletinin 1948'de kurulmasından sonra evlerini kaybederek mülteci durumuna düşen Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmesini istiyor ve 3,7 milyon Filistinli mülteciye bunun karşılığında tazminat ödenmesini reddediyor.
Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, süren çatışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada İsrailliler Ortadoğu'da kan dökülmesinden sorumlu tutulurken, Filistinliler de bağımsızlık mücadelelerini kutsal savaşa çevirmekte hızlı davranmakla suçlandı.
Irak'tan yardım
ABD'nin başını çektiği gıda ve ilaç amborgosu altında ezilen Irak, İsrail ile çatışmalar yüzünden kıtlık çeken Filistinlilere yardım amacıyla Ürdün'e gıda ve ilaç yüklü 50 kamyon gönderdi. Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih, yaptığı açıklamada, konvoyun toplam 1.600 ton gıda ve ilaç taşıdığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İftarsız oruç!

SONRAKİ HABER

Yabancı soygunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...