27 Kasım 2000 22:00

Denktaş'ın davacı olduğu gazete

   kundaklandı

Paylaş
Denktaş'ın davacı olduğu gazete
    kundaklandı
Nazlı Şahin
Lefkoşa Küçükkaymaklı'da bulunan Avrupa gazetesinin matbaası, "kimliği belirsiz" kişilerce kundaklandı. Bir süre önce yazarları ve yöneticileri "casus komplosu" ile gözaltına alınan gazetenin sahibi Şener Levent, Çankaya'da alınan Kıbrıs görüşmelerinden çekilme kararının aleyhine yayın yaptıklarını kaydederek, kundaklamayı kimlerin yaptığının değil, yapan kişilerin kimlerden emir aldığının önemli olduğunu belirtti.
Dün sabaha karşı saat 03.00 sıralarında meydana gelen yangında, matbaada bulunan tüm makinalar kullanılamaz hale geldi. Yangını, matbaanın karşısındaki apartmanda oturan ve gazetede harmancı olarak çalışan Nuri adlı kişi haber verdi. Polis yetkilileri, Kıbrıs FM radyosuna yaptıkları açıklamada, molotofkokteyl atılarak kundaklamanın yapıldığını açıkladı. Matbaa çalışanları, işleri bittikten sonra dışarı çıktıklarını ve 10 dakika sonra patlamanın olduğunu bildirdiler.
'Yayınlarımızla ilgili'
Avrupa gazetesinin sahibi Şener Levent, gazetemize yaptığı açıklamada, kundaklamayı kimlerin yaptığının değil, yapan kişilerin kimlerden emir aldığının önemli olduğunu belirterek, "Çakışmakta olduğumuz güçler belli. Herhangi birisi yapmıştır diyemeyiz" dedi. Kundaklamanın son günlerdeki yayınlarıyla ilgili olduğunun kesin olduğunu ifade eden Levent, son günlerdeki yayınlarının
Çankaya'da alınan BM gözetimindeki görüşmelerden çekilme kararıyla ilgili olduğunu ve kendilerinin bu karara karşı çıktıklarını söyledi. Levent, şöyle devam etti: "Herkesi de direnmeye çağırdık. Bir yandan karara ret, bir yandan da Ankara'dan şantaj manşetleri, barışı ve çözümü engelleyenlerin son derece tepki gösterebilecekleri manşetlerdi. Türkiye'deki egemen kesimler her ne pahasına olursa olsun Kıbrıs'ı ellerinde tutma kararlılığında görülüyorlar. Ve bu uğurda yapamayacakları hiç bir şey yok izlenimini veriyorlar. Böyle bir aşamadan geçerken Kuzey Kıbrıs'tan çıkacak aykırı sesler, çok daha fazla önem kazanıyor. Kıbrıs Türkü'nün Ankara'dan olan şikâyetlerini uluslararası arenada dile getirmeye başlaması, TC hükümetinin politikalarının içyüzünü açığa çıkarıp, onları zor duruma sokar. Örneğin Türkiye hâlâ KKTC'nin ayrı ve bağımsız bir devlet olduğunu söylüyor. Biz ise buranın Ankara tarafından idare edildiğini söylüyoruz. Çankaya'daki kararı TC hükümeti Denktaş'la birlikte aldığı halde bunun KKTC'nin aldığını ve kendisinin sadece desteklediğini dünyaya duyurmuştur."
'Yayınımız sürecek'
Kendilerine göre karar merkezinin Ankara olduğunu ifade eden Levent, gazetelerinin kısa bir süre önce TC Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alındığını ve vatan hainlğine varan iddialarla suçlandığını hatırlattı. Levent, bu olayı Avrupa gazetesinin susturulmasına yönelik yeni bir eylem olarak değerlendirdiklerini kaydederek, "Ancak bu ülkemizde yeni bir terör olayının başlangıcıysa bundan sonra daha nelerin olabileceğini ve ne gibi sonuçlara yol açabileceğini kestirmek mümkün değil. Gazetemiz yayınına devam edecek. Ben bugüne kadar ne söylediysem bundan sonra da söyleyeceğim. Hatta daha da ilerisini söyleyeceğim" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Asos katlediliyor

SONRAKİ HABER

Emekçi işbırakmayı örgütlüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...