27 Kasım 2000 22:00

KDV hortumcuları

Enerji iletim hatlarını özel şirketlere veren hükümet, bu şirketlerden alması gereken KDV'yi de almayarak devlet hazinesinin iki kere soyulmasına göz yumuyor.

Paylaş
KDV hortumcuları
Banka soygunları, hayali ihracat şirketleri derken hortumculuğun, devlet hazinesini soymanın bir ucunun da enerji ihalelerine dayandığı ortaya çıktı. Enerji iletim hatlarını özel şirketlere veren hükümet, bu şirketlerden alması gereken KDV'yi de almıyor. Üstelik borsada karlılık bakımından üst sıralarda olan bu şirketler kurumlar vergisi sıralamasında da en altlarda yer alıyor. Böylece karlı bir faaliyet olan enerji dağıtımı özel şirketlere verilirken bir de vergi alınmayarak devlet trilyonlarca lira zarara uğratılıyor.
Enerji özelleştirmelerinde ihaleleri alan şirketlerin devlete KDV ödemesi zorunluyken hükümetin bu konuda özel şirketlere avantaj tanıması Maliye Bakanlığı yetkililerinin de tepkisine neden oluyor. Maliye Bakanlığı enerji devir bedellerinden KDV alınmasını isterken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda hiç bir girişimde bulunmuyor.
Maliyenin "Enerji devir bedelleri de KDV'ye tabidir. Söz konusu KDV, en geç devir sözleşmesinin imzalandığı gün yatırılmalıdır" şeklindeki yazısından sonra ortaya çıkan KDV sorunu henüz giderilemedi. Hükümet Maliye Bakanlığı'nın bu uyarısını dikkate almazken, enerji şirketleri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile aralarındaki sözleşmelerde KDV alınmayacağına dair bir yaklaşımın bulunduğunu iddia ediyorlar.
Şirketlerin KDV ödemesine karşı çıkan Mavi Akım projesi ile birlikte enerji lobilerinin has adamı olarak öne çıkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer.
Ersümer KDV alınmasına karşı
Maliye Bakanı Sümer Oral ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in yaptıkları ikili görüşmede de uzlaşma sağlanamayan KDV meselesi için iki Bakanlığın bürokratları da birkaç kez biraraya geldi. Görüşmelerde, Enerji Bakanlığı tarafı, en geç Aralık sonuna kadar tamamlanması gereken enerji devirlerinin kiralama ve satış olmadığını, dolayısıyla bunlardan KDV alınmaması gerektiğini savunuyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, 3 milyar dolarlık gelir beklenen enerji devirlerinde ilgili firmaların da kendilerine "KDV alınmayacak" yaklaşımıyla teklif verdiğini, KDV'de ısrar halinde sorun yaşanacağını ifade ediyor.
Maliye tarafı ise enerji devirlerinin bir çeşit süreli kiralama olduğunu, bu nedenle KDV Kanunu gereği vergiye tabi bulunduğunu vurguluyor. Maliyeciler, bu konuda Hesap Uzmanları Kurulu'nun hazırladığı rapora da dikkat çekiyor. Hesap Uzmanları Kurulu elemanlarının hazırladığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü'ne de gönderilen raporda, devir işletme bedellerinin katma değer vergisine ilişkin Kanun gereği bu vergiye tabi olduğu ve sözleşme sırasında devir bedeli üzerinden KDV tahsil edilmesi gerektiği belirtiliyor.
GSM'den de KDV alınmalı
Bu arada İş Bankası-İtalian Telecom ortaklığının aldığı 3. GSM'de son anda çözülen KDV sorununun ardından bu defa da Türk Telekom'un işleteceği 4. GSM, ekonomi yönetimi arasında KDV yazışmalarına neden oldu. Hükümetin tarihi özelleştirme olarak lanse ettiği GSM ihalesi de bir vergi vurgununa dönüştü.
Hazine Müsteşarlığı, Türk Telekom'un kurulacak ayrı bir şirket kanalıyla devreye sokacağını açıkladığı 4. GSM'le ilgili Maliyeye görüş sordu. Hazine, "2. şirkete devredilse de 4. GSM için KDV ödenecek mi? Ödenirse ne zaman ve nasıl ödeme yapılacak" sorularını yöneltti.
Maliyeciler de, Türk Telekom'un ister lisans hakkını devretsin, isterse aynı sermaye koyarak yeni şirkete ortak olsun, yeni oluşumda mutlak surette KDV yükümlülüğü ile karşı karşıya bulunulduğunu bildirdi. Maliyeciler, emsal bedelin de gerekirse Takdir Komisyonunca belirlenebileceğine dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

ABD'ye yeni saldırı konsepti

SONRAKİ HABER

'F tipinden vazgeçin!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa