27 Kasım 2000 22:00

ABD'ye yeni saldırı konsepti

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait ağır bombardıman uçaklarının, çeşitli kriz bölgelerine müdahaleler sırasında bundan böyle ABD topraklarının dışında konuşlandırılacağı bildirildi.

Paylaş
ABD'ye yeni saldırı konsepti
ABD'nin uluslararası saldırılarında büyük rol oynayan hava kuvvetleri, "radikal" bir değişikliğe hazırlanıyor. Amerikan ağır bombardıman uçaklarının, çeşitli kriz bölgelerine müdahaleler sırasında bundan böyle ABD topraklarının dışında konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu uçaklar, bugüne dek Amerika topraklarından havalanıyor, bombardımanı gerçekleştiriyor ve sonra üslerine geri dönüyordu. ABD yönetiminin aldığı karar, gelecekte yoğunlaşacak olan hava saldırılarının işareti olarak değerlendiriliyor.
Ağır bombardıman uçakları, son olarak Kosova saldırısında görev yapmışlardı. Bu operasyon sırasında ABD'nin Missouri eyaletindeki üslerinden havalanan B-2 uçakları, 30 saat boyunca aralıksız uçuştan sonra üslerine dönmüşlerdi.
ABD topraklarındaki üsler
ABD, bugüne dek bütün ağır bombardıman uçak üslerini kendi topraklarında tuttu. B-2 tipi uçaklar Missouri'deki Whiteman Üssü'nde, B-52'ler Lousiana ve Kuzey Dakota'daki üslerde, B-1'ler ise Teksas, Idaho ve Güney Dakota'da bulunuyordu.
ABD yönetiminin kararının, bu uçakların yurtdışında kalıcı olarak konuşlandırılması anlamına gelmediği açıklandı. Plana göre, kriz dönemlerinde bu uçaklar, Pasifik'teki Guam adası gibi yurtdışı üslerine gönderilecekler. Gerek duyulduğunda kullanılacaklar ve operasyonlar bittiğinde ABD'ye dönecekler.
ABD Hava Kuvvetleri Komutanı General Michael Ryan, konuyla ilgili açıklamasında "Bu uçakları savaşa ne kadar yakın konuşlandırırsak o kadar etkili olurlar" dedi.
Cruise'ler yurtdışına
Hazırlıklar kapsamında, Guam Adası'ndaki Anderson Hava Üssü'ne, B-52'lerin kullanabildiği Cruise tipi füzeler konuşlandırıldığı öğrenildi. Böylece ABD, ilk kez bu füzelerini kendi toprakları dışında konuşlandırıyor. Guam ve diğer askeri üslere, bombardıman uçaklarının kullandığı diğer silahların da gönderileceği kaydedildi.
ABD Hava Kuvvetleri, şimdilik Guam dışında üç yurtdışı üsse öncelik tanıyor. Bunlardan biri Hint Okyanusu'nda bir İngiliz sömürgesi olan Diego Garcia adası. Diğeri ise Londra'nın batısındaki Fairford'daki İngiliz hava üssü. Ağır bombardıman uçaklarının konuşlandırılacağı üçüncü üssün ise, "Ortadoğu'daki üslerden biri" olduğu bildirildi. Böylece ABD; Asya-Pasifik, Avrupa ve Ortadoğu'daki amaçlarına ulaşmak için üç bölgedeki askeri varlığını büyük ölçüde tahkim etmiş olacak.
Özel hangarlar inşa edilecek
Radarla tespiti oldukça güç olan "hayalet bombardıman uçağı" B-2'ler için, söz konusu üslerde özel hangarlar inşa edileceği de bildirildi. Uçakların üzerindeki özel kaplamanın sürekli yenilenmesi ve kontrol edilmesi işlevini yürütecek olan bu özel hangarlar, muhtemelen Amerikan tekeli Spaceframes tarafından inşa edilecek. Hava Kuvvetleri'nin, içindeki hava şartlarının kontrol edilebildiği bu özel hangarlardan bir düzine kadar satın alacağı tahmin ediliyor.
Lexington Enstitüsü'nden savunma analisti Loren Thompson, yurtdışındaki Amerikan üslerine biçilen yeni görevlerin, çok önemli bir değişikliğe işaret ettiğini belirtti. Bunun "akıllıca bir hamle" olduğunu söyleyen Thompson, "Böylece sanki iki katı fazla bombardıman uçağı varmış gibi olacak" dedi.
Bombardıman uçaklarına biçilen yeni misyonların, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ilgili olduğunu kaydeden uzman, "Artık ABD çıkarlarına yönelik temel tehditler, Sovyetler Birliği'nden değil küçük ülkelerden geliyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Fırat, her zaman çılgındı

SONRAKİ HABER

KDV hortumcuları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...