26 Kasım 2000 22:00

Fırat, her zaman çılgındı

Yapılan kazılar Fırat'ın tarih boyunca büyük sellere yol açtığını ortaya koydu. Tarihi 4 bin yıl öncesine giden sellerin kalıntıları, su yüzeyinden 7 metre yukarıya kadar ulaşıyor.

Paylaş
Fırat, her zaman çılgındı
"Deli akan" olarak tanımlanan, binlerce kişinin "eceli" olan, bu nedenle adına türküler yakılan Fırat Nehri'nin, tarih boyunca da "deli aktığı" belirlendi. Antep'in Karkamış ilçesinde bulunan ve GAP kapsamında, Fırat Nehri üzerine, Sınır-Fırat Projesi'nin son halkası olarak Suriye sınırı yakınında inşa edilen Karkamış Barajı göl sularından olumsuz etkilenen Şaragahöyük'te yapılan kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.
Kazı Ekibi Başkanı ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Kemal Sertok, Şaragahöyük'te 1998'de yapılan yüzey araştırması sonrasında 2 yıldan beri bilimsel kazı gerçekleştirildiğini söyledi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Tarihsel Çevre Araştırma Merkezi (TAÇDAM)'nce hazırlanan proje kapsamında yürütülen kazıların bu yılki bölümünde, Fırat'ın tarih boyunca çılgın olduğunu gösterir bulgulara ulaştıklarını belirten Sertok, "Bulgular, Fırat'ın tarih boyunca akıl almaz çılgınlıklar yaptığını gösteriyor" dedi.
İzler 7 metre yukarıda
Şaragahöyük'te, MÖ 2000 yıllarından öncesine tarihledikleri Fırat Nehri'nin sel kalıntılarını bulduklarını kaydeden Sertok, "Sel izleri, Fırat'ın bugünkü seviyesinin 6-7 metre üzerinde. İzlerin, bir sele mi, yoksa daha çok sayıda sele mi ait olduğunu belirlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Bu konudaki kesin bulguların, sel kalıntıları altındaki kültür katmanlarının kazılması sonrasında ortaya çıkacağını vurgulayan Kemal Sertok, şöyle devam etti: "Çalışmalar sırasında, bölgenin Mitanniler'in hakimiyeti döneminde yapılan bir mabed, bronz iğne, hançer, ok uçları, pişmiş topraktan yapılmış çeşitli figürler, mühür baskısı ve 2 cam boncuk bulduk. Camboncuklar, Mitanniler'in cam işçiliğindeki hünerini göstermesi açısından önemli. Şaragahöyük, MÖ 4000'den Ortaçağ'a kadar kesintisiz iskan gören bir yerleşme. Burada, her dönemi görüyoruz. Şaragahöyük, bana göre bilgi tarihi ansiklopedisi gibi bir kıymet. Önümüzdeki yıllarda yapılacak kazılar, bölge tarihine ilişkin çok önemli bulgular verebilir."
Sertok, Karkamış ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Kelekçioğlu köyü yakınında bulunan Şaragahöyük'teki kazıda çıkarılan buluntular ve ulaşılan bulguların, TAÇDAM'ın yıllık yayınları içerisinde, TAÇDAM'a bağlı diğer kazı sonuçları ile birlikte bilimsel yayınının yapılacağını da sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler 1 Aralık'a hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

ABD'ye yeni saldırı konsepti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...