26 Kasım 2000 22:00

Emekçiler 1 Aralık'a hazırlanıyor

Kamu emekçileri işbırakma eylemi için hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Adana'da Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bir toplantı yaparak eylemi nasıl örgütleyeceklerini tartıştılar.

Paylaş
Emekçiler 1 Aralık'a hazırlanıyor
Eğitim-Sen Adana Şubesi önceki gün düzenlediği bir toplantı ile 1 Aralık'ta yapılacak işbırakma eylemini değerlendirdi. Toplantıda; eylemin kitlesel olmasını sağlamak amacıyla pilot bölgeler seçilerek çalışmalar yapılması, diğer konfederasyonların katılımına yönelik girişimlerin başlatılması, eylemin haklılığını halka anlatabilmek için basın-yayın organları ile iletişim halinde olunması, bundan önceki çalışmalara nazaran daha örgütlü ve daha koordineli bir çalışma yürütülmesi ve 1 Aralık'ta işyerlerinde çalışanların da son kez ikna edilerek eylem alanına davet edilmesi kararlaştırıldı.
Toplantıda ilk sözü alan Şube Başkanı Kamuran Karaca, Eğitim-Sen ve KESK'in aldığı eylem kararlarıyla ilgili bilgi verdi. Karaca, bugünden itibaren işyerlerini gezeceklerini belirtti. 28 Kasım'da ülke genelinde gerçekleştirilecek oturma eylemine ilişkin de bilgi aktaran Karaca, 12.30'dan 13.00'e kadar İstasyon Meydanı'nda oturma eylemi düzenleyeceklerini ifade etti. Kamuran Karaca, 1 Aralık işbırakma eylemi ile ilgili olarak da, "Eylemimizi vizite almadan, doğrudan doğruya işbırakarak hayata geçireceğiz" dedi. İşbırakma eylemlerini, 1 Aralık Cuma günü saat 11.00'de İstasyon Meydanı'nda toplanarak başlatacaklarını ve 14.00'e kadar sürdüreceklerini söyleyen Karaca, "Eylemden sonra tüm arkadaşlarımız sendikalarına giderek burada değerlendirme toplantıları yapacaklar" dedi.
Avukat İsmail Başaran ise 1 Aralık işbırakma eyleminin hukuki boyutlarına değinerek, yapılacak eylemin yasalar, Anayasa ve uluslararası anlaşmalarda suç teşkil edecek ve yaptırım gerektirecek bir durum içermediğini, ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgelerle çeşitli şekillerde bu eylemlerin engellenmek istendiğini hatırlattı. Başaran, yapılacak eylemin uluslararası anlaşmalarda meşru olduğunun kabul edildiğini ve haklı bir eylem olduğunu da belirtti.
Adana'da KESK üyesi kamu emekçileri dün de şehir merkezinde bildiri dağıtarak 1 Aralık işbırakma eyleminin niye yapılacağını halka anlattılar.
Çorum'da destek çağrısı
KESK Çorum Şubeler Platformu, 1 Aralık'ta işbırakma eylemi için destek istedi. Platformun dağıttığı bildiride, eğitim çalışanlarının sorunlarına dikkat çekilerek, "IMF politikalarına hayat veren, uluslararası şirketlerin çıkarlarını koruyan hükümet politikalarına karşı emeğimizi, geleceğimizi korumak için 1 Aralık'ta çalışmayacağız. 1 Aralık'ta hep birlikte hakkımızı arayalım" denildi. KESK Şubeler Platformu'nun eylem süreciyle ilgili bilgi veren Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Adnan Tengiz, Türkiye'de tüm memur sendikalarıyla birlikte 1 Aralık'ta çalışmayacaklarını belirterek, "Sefalete teslim olmayacağımızı, üretimden gelen gücümüzü kullanarak göstereceğiz ve hükümeti uyaracağız" dedi. Çorum'da Emek Platformu'ndaki KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen il başkanları da düzenledikleri basın toplantısında, halkın acil talepleri konusunda yetkilileri uyarmak amacıyla aldıkları eylem kararlarını açıkladılar. Emek Platformu Dönem Sözcüsü Memur-Sen İl Temsilcisi Şükrü Eyüp Kaplan, 1 Aralık'ta yapmayı planladıkları 1 günlük işbırakma eylemine, tüm kamu çalışanlarının destek vermesini istedi. Kaplan, halkın öncelikli taleplerini 19 madde altında topladıklarını bildirdi.
Adıyaman'da basın toplantısı
Adıyaman'da ise Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, bir basın toplantısı düzenleyerek 1 Aralık'ta Türkiye genelinde Emek Platformu olarak işbırakacaklarını söyledi.
Zorunlu tasarrufların faizi ile birlikte hemen ödenmesini istediklerini belirten Tombul, "2001 yılı bütçesinde bizlere öngörülen yüzde 10'luk zamma karşı, yüzdelik zam değil, insanca yaşayacak bir zam istiyoruz" dedi. Tombul, 18 Ekim'de basın açıklamaları ile başlayan eylemlerin 11 Kasım'da Kızılay'da mitinge dönüştüğünü kaydetti. Tombul, "Bu mitingde de taleplerimize yanıt verilmediği için, 1 Aralık'ta hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanıp işi bırakacağız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

HADEP'ten hükümete samimiyet mesajı

SONRAKİ HABER

Fırat, her zaman çılgındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...