26 Kasım 2000 22:00

Cezaevi sorunu büyüyor

Siyasi tutukluların F tipi cezaevleri projesinden vazgeçilmesi talebiyle başlatmış oldukları açlık grevleri 37. günü geride bıraktı.

Paylaş
Cezaevi sorunu büyüyor
Siyasi tutuklu ve hükümlülerin F tipi cezaevlerini protesto amacıyla başlattıkları ölüm orucu 37. günü geride bırakırken, Nevşehir Cezaevi'nde bulunan ve behçet hastası olan Nesrin Kirman ile Elbistan Cezaevi'ndeki Cengizhan Pilav'ın sağlık durumlarının iyice kötüleştiği bildirildi.
Saldırıya uğruyorlar
Edindiğimiz bilgiye göre, Nevşehir Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve behçet hastası olan Nesrin Kirman, tedavisini sürdürmek amacıyla hastaneye götürülürken saldırıya uğradı. Nevşehir Cezaevi'ndeki tutuklular adına yapılan açıklamada, dört yıldır behçet hastası olan Nesrin Kirman'ın muayeneye getirilip götürülürken askerlerin saldırısına uğradığı belirtildi. Kirman'a hastaneye götürülürken "Seni emniyete götüreceğiz" şeklinde tehditte bulunulduğunu ifade eden tutuklular, Kirman'ın daha sonra da askerlerin yanında muayene olmak istemediği için tartaklandığını açıkladılar. Olayın ardından sayım vermediklerini ve savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten tutuklular, "Behçet hastalığının kesin bir tedavisi yok. Sadece Çapa Tıp Fakültesi'nde müdahale edilip, hastalığın ilerlemesi engelleniyor ve hasta kontrol altında tutularak hayatta kalması sağlanıyor" diyerek, Kirman'ın Çapa'ya sevk talebinin kabul edilmediğini açıkladılar. Kirman'ın hastalığıyla baş başa bırakılarak ölüme terk edilmek istendiğini de ifade eden tutuklu ve hükümlüler, yeni ölümlerin olmasını istemediklerini ifade ettiler.
Çanakkale ve Bursa'daki durum
Elbistan Cezaevi'nde ölüm orucuna katılan DHKP-C davasından hükümlü Cengizhan Pilav'ın sağlık durumu da giderek kötüleşiyor. İHD Elazığ Şubesi'nden yapılan açıklamada, "1996 Ölüm Oruçları"na da katılan Pilav'ın, görüşe tek başına çıkamadığı, başında ve midesinde ağrılar olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, F tipi cezaevlerini protesto etmek amacıyla 25 Kasım'da 150 kişinin katılımıyla bir protoste eylemi gerçekleştirildiği bilgisi verildi.
Öte yandan 11 kişinin ölüm orucunda, 63 kişinin ise süresiz açlık grevinde olduğu Çanakkale Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlülerin aileleri de çocuklarına destek vermek amacıyla iki günlük açlık grevi yaptılar. Cumartesi sabahı saat 08.00'da Çanakkale EMEP binasında başlayan açlık grevi dün saat 17.00'de sona erdi.
Bursa Özel Tip Cezaevi'nde de 55 tutuklu ve hükümlünün açlık grevinde, 10 tutuklunun ise ölüm orucunda olduğu bildirildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, yaptığı açıklamada, siyasi tutuklu ve hükümlülerin eyleme başladığı günden beri iki uzman ve pratisyen doktor ile tam donanımlı bir ambulansın cezaevinde hazır bekletildiğini söyledi. Bursa Özel Tip Cezaevi'nde, 20 Ekim'de 55 siyasi tutuklu tarafından başlatılan açlık grevinin, bir hafta önce 10 kişi tarafından ölüm orucuna dönüştürüldüğünü hatırlatan Özler, "Eylemciler muayene ve tedavi olmuyorlar" dedi. Ölüm orucuna, TİKKO ile DHKP/C davası tutuklu ve hükümlüleri katılıyor.
İzolasyon İşkencesine Karşı Mücadele Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise Hollanda, Fransa ve Almanya cezaevlerindeki Türkiyeli 19 tutuklunun başlatmış olduğu süresiz açlık grevinin iki haftayı geride bıraktığı belirtilerek, duyarlılık çağrısında bulunuldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Üniversiteden gazetemize destek
Öğretim Elemanları Sendikası Mersin Üniversitesi Şubesi gazetemiz hakkında TCK'nın 3122'nci maddesine dayanılarak verilen ve Yargıtay aşamasından sonra kesinleşecek 1 aylık kapatma cezasını kınadı. Sendika şubesinden yapılan açıklamada; "Gazetenizin 1 ay süreyle kapatılması, yazıişleri müdürünüzün de cezaya çarptırılması yönündeki kararın yalnız size değil, bu ülkenin aydınlık geleceğine inananlara da verilmiş bir ceza olduğunu düşünüyoruz.
Bu nedenle emekten, halktan yana olanların öfkesini, umudunu dile getiren Yeni Evrensel gazetesinin kapatılması yönündeki kararın yılgınlığa neden olmayacağını biliyoruz" denildi. Mersinli öğretim elemanları yaptıkları açıklamada gazetemiz Evrensel'in sesinin bundan böyle daha gür çıkacağına inandıklarını belirtti.
Eğitim-Sen: Okuyup, okutarak aşabiliriz
Eğitim-Sen Elazığ Şube Sekreteri İsmail Kalkan da, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, halkın haber alma özgürlüğünün bu şekilde cezalandırılmasının hiçbir gerekçeye dayandırılamayacağını belirtti. Kalkan, "Kapatma engelini, Evrensel'e sahip çıkarak, onu okuyarak ve okutarak, abone olarak, gazeteyi en geniş kitlelere ulaştırarak aşabiliriz" dedi.
Emeğin Partisi (EMEP) Elazığ İl Başkanı Cemal Zülfikar da, yaptığı açıklamada, "AB ve Katılım Ortaklığı Belgesi'nin tartışıldığı bir dönemde Evrensel'e verilen ceza bir daha göstermiştir ki demokrasi Avrupa'dan değil, emekçilerin birleşmesinden geçecektir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

OHAL Valisi:

SONRAKİ HABER

Yol açıcı, yenilikçi, devrimci şair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...