26 Kasım 2000 22:00

'Partim ve mücadele

   emeğimle büyüyecek'

Paylaş
'Partim ve mücadele emeğimle büyüyecek'
Dün dördüncü yılını geriden bırakan Emeğin Partisi (EMEP)'nin kuruluş yıldönümü birçok ilde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, sermayenin yoğunlaşan saldırılarının, EMEP'in işçi sınıfı ve emekçiler için büyük bir ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirtti. İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde yapılan şenliğe 3500 kişi katıldı. Şenliğe gelenleri, "Partim ve mücadele, emeğimle büyüyecek" yazılı pankart karşılarken, salonun içi de "Herkese eşit, bilimsel, parasız eğitim", "OHAL kaldırılsın", "Tekel, Telekom ve enerjide özelleştirmeye hayır", "Düşünceye, basına, sanata özgürlük", "Emperyalizmin mali kuruluşları, IMF ve DB'nin saldırılarına geçit yok", "NATO'ya, Gümrük Birliği'ne ve AB'ye hayır, kahrolsun emperyalizm", "Fabrikalar kalemiz, emeğin iktidarı hedefimiz", "Cezaevleri boşaltılsın, ayrımsız genel af", "Emekçi kadınlar parti saflarına, politikaya", "IMF Türkiye'den elini çek, Carlo Cottarelli defol", "Emekçiler emperyalizme ve gericileği karşı birleşelim" pankartlarıyla donatıldı.
Güneşli işçileri, "Sendika, sigorta, sekiz saatlik işgünü" ve İstanbul Emek Gençliği "Gençlik geleceğini bugünden kuracak" yazılı pankartlar açtılar. Halkoyunlarının gösterisiyle başlayan şenlikte, daha sonra Eskiz müzik grubu sahne aldı.
İşçiler partiye...
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ile EMEP İstanbul İl Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçaslan, salonda bulunanlar tarafından "İşçiler partiye, parti iktidara" ve "Parti bayrağı daha daha yukarı" sloganlarıyla coşkulu bir şekilde karşılandı. Mücadelede yaşamını yitirenler adına bir dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra İşçi Korosu "Enternasyonal" ile açılışı yaptı.
Bu sırada sahnede kurulu bulunan ekrandan EMEP'in talepleri sıralandı. Kutup Dalgakıran'ın "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden portreleri" yansıttığı dia gösterimi büyük ilgi gördü.
Şenlikte kürsüye gelen EMEP İstanbul İl Başkanı Kılınçaslan, konuşmasına IMF'den ve IMF'cilerden zarar görmüş ve emeğin dostlarını selamlayarak başladı. İşçilerin yoğun olduğu EXSA ve Yatağan işçilerine, üretici köylülere, İsrail zulmüne direnen Filistin halkına, topraklarından zehir çıkarılmasını istemeyen Bergamalı köylülere selam gönderen Kılınçaslan, partilerinin emekçilerinin iktidarı mücadelesi için kurulduğunu söyledi. Kılınçaslan şöyle devam etti: "Burjuva politikacılar, işvereneler EMEP kurulduğunda, 'Amacınız başka' dediler. Evet, amacımız başka. Biz vurguncuya, soyguncuya, çetelere karşı savaşıyoruz. İşçilerin iktadara gelmesini istiyoruz."
Medya ve banka çetelerinin ortaya çıktığına dikkat çeken Kılınçaslan, "Bunların arkasında politikacılar var. İstanbul'un her yerine baz istasyonları kuruldu. Emekçiler kalksın diyor, yürüyorlar, mücadele ediyorlar. Ama bu istasyonlar kaldırılmıyor. Kime güveniyorlar? Bunlar sermaye grupları, siyasal iktidara güveniyorlar" dedi. Kılınçaslan'ın konuşmasını sık sık "IMF'ye değil, emekçiye bütçe" ve "İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek" sloganlarıyla kesildi.
Daha sonra Edip Akbayram, Esin Afşar ve Emeğe Türkü Müzik Grubu da türküleriyle katılanlara coşkulu saatler yaşattı. Şenliğe katılan Küçükçekmece'den Aryıldız ve Plastik Kap; Kartal'dan Çelik Montaj, Tekel, Çinko ve Haskaynak, Bahçelievler'den LC Waikiki ile Tuzla tersane işçilerinin yanı sıra, aydın, sanatçı, yazar, şair ve sendikacıların isimleri şöyle:
Yazar Hasan Kıyafet, Leyla Kıyafet, TYS Başkanı Cengiz Bektaş, TYS Yönetim Kurulu'ndan Bedrettin Aykın, CHP Maltepe İlçe Başkanı Mustafa Karaoğlu, Sanatçı Ali Ekber Eren, Vicdan Ersöz, Şair Sennur Sezer, Yazar Adnan Özyalçıner, Yazar Güngör Gençay, Şair Gülsüm Cengiz, İktisatçı Tahir Şilkan, Mali Müşavirler Derneği Muhasebeciler Birliği Genel Başkanı Hasan Hüseyin Kırmızıtoprak, Şair Kemal Özer, Yazar Şükran Kurdakul, Tiyatrocu Yılmaz Onay, Yazar Talat Turhan, Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, KESK MYK Üyesi Ataman Oğuz, SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, KESK GYK Üyesi Güven Gerçek, Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şube temsilcileri, TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, Tarım Gıda-Sen Hukuk Sektereri Hasan Hüseyin Ulucan, Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Çağrı ve Güney dergisi adına Bektaş Kızılocak, Hülya Mermer, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Veli Baydur, Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar, Yol-İş 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, Emekli-Sen Genel Sekreteri Hikmet Öztuğran, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Saydı, DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, Emekli-Sen'den Osman Nuri Şenol, Yol-İş İstanbul Şube Başkanı Ali Akdağ, ÖDP İstanbul İl yöneticileri Zafer Aydın ve Osman Sakalsız, Fadime Göktepe.
'Yürüyüşümüz iktidar yürüyüşüdür'
İzmir'de de EMEP Buca İlçe Örgütü tarafından Kristal Düğün Salonu'nda "EMEP 4. Kuruluş Şenliği" gerçekleştirildi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı şenlikte konuşan, EMEP Buca İlçe Başkanı Fadime Erdoğan, "Bizler sermayedarların, patronların, Cottarelli'nin IMF'nin, Dünya Bankası'nın bu kokuşmuş düzenin değil, binlerce sömürü çarkının dişleri arasında ekmeğini çıkaran işçinin, asgari ücretle tencere kaynatan kadınlarının, yakılan, boşaltılan köylerinden koparılıp büyük şehirleri, varoşları mesken tutan ezilen halkların partisiyiz. Biz emeğin örgütlü gücüyüz. Yürüyüşümüz iktidar yürüyüşüdür" dedi. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, GYK Üyesi İskender Bayhan, EMEP İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci ve il ilçe yöneticilerinin hazır bulunduğu şenlikte, kamu emekçileri, işçiler, öğrenciler ve gençler tarafından "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "IMF bütçesine hayır", "Emekçiler birlik; iş, ekmek, özgürlük", "MAI, MIGA, tahkim, kahrolsun emperyalizm" sloganları atıldı.
EMEP Genel Başkanı Yardımcısı Abdullah Varlı, Türkiye'nin bir dönemeçten geçtiği, işçilerin, kamu emekçilerinin, köylülerin Ankara'ya yürüyerek, emperyalizm ve işbirlikçilerine boyun eğmeyeceklerini gösterdiklerine dikkat çekti. Tüm emekçilerin, EMEP'i önlerinde ve yanlarında gördüğünü vurgulayan Varlı, emekçilerin birlikte mücadele etmeye çağırdı. Şenlik şiirler okunurak, türküler söylenerek ve halaylar çekilerek sona erdi.
EMEP, büyük bir ihtiyaç
EMEP'nin kuruluş yıldönümü Bursa'da TÜMTİS Toplantı Salonu'nda önceki gün yapılan törenle de kutlandı. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Yazar-Çevirmen Alaattin Bilgi, Bergama köylülerinin temsilcisi Oktay Konyar, DİSK 8. Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaman, TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Gürel Yılmaz ve kamu emekçileri sendikalarının temsilcilerinin katıldığı törende, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, sermayenin yoğunlaşan saldırılarının, EMEP'in işçi sınıfı ve emekçiler için büyük bir ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirtti.
Mücadelenin teminatı emekçilerdir
IMF ve Dünya Bankası programlarının Türkiye'yi her gün biraz daha dışa bağımlı hale getirdiğini ve bunun için her tür baskının uygulandığını söyleyen Tüzel, "Ülkemizde antiemperyalist mücadelenin tek teminatı emekçilerdir" dedi. EMEP'in dört yılda çok büyük başarılar kazandığını, ama bu başarıların emeğin, emekçilerin iktidarı için yeterli olmadığını söyleyen Tüzel, bunun başarılması için partililere daha fazla görev düştüğünü ifade etti.
'Hiçbiri EMEP kadar sosyalizm fikriyle donanmadı'
Yazar-Çevirmen Alaattin Bilgi ise, "Yetmiş beş yaşındayım. Yaşantım boyunca sosyalizmden ödün vermedim. Her zaman emeğin ve emekçilerin yanında oldum. Yaşlılık bana çok şey kazandırdı. Bilgi birikimi, deneyim ve tecrübe. Birikimlerime dayanarak söylüyorum, çok partiler kuruldu. Ama hiçbiri EMEP kadar sosyalizm fikriyle donanmadı. Emekçilerin tarihsel misyonuna uygun davranmadı" dedi.
Bergama köylüleri de işbırakacak
Oktay Konyar da konuşmasında Bergama köylüleri olarak topraklarının zehirlenmesine ve yağmalanmasına karşı başlattıkları mücadeleyi kazanacaklarını söyledi. Haklılıklarını her yere taşıyacaklarını belirten Konyar, mücadelenin tek cephede birleştirilmesinin zorunlu olduğunu ifade ederek "İlk adım olarak 1 Aralık'ta köylerden Bergama'ya inip Emek Platformu'nun işbırakma çağrısına uyacağız" dedi.
'Emekçilerin öz örgütü'
EMEP Eskişehir İl Örgütü tarafından il binasında düzenlenen etkinlikte ise Eskişehir'deki parti faaliyetleri değerlendirildi. Geçtiğimiz 4 yılda yapılan çalışmaların anlatıldığı etkinlikte, emekçilere ve parti üyelerine önümüzdeki süreçte emek mücadelesinde düşen görevler dile getirildi. Etkinlik, parti tanıtım kasetinin izlenmesi ve müzik dinletisi ile sona erdi.
Daha sonra basına açıklama yapan EMEP Eskişehir İl Yöneticisi ve Genel Yönetim Kurulu (GYK) Üyesi Ali Ekber Ulusoy, il örgütlerinin kuruluşunun Sümerbank'ın özelleştirilmesiyle aynı zamanda olduğuna dikkat çekerek, "EMEP'i ilk selamlayan Sümerbank işçileri olmuştur" dedi. EMEP'in özelleştirmeye karşı duran Sümerbank işçilerinde olduğu gibi Ambar, Korel, Osmangazi Üniversitesi ve Paşabahçe işçilerinin sendikalaşma mücadelesine de destek olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulayan Ulusoy, şöyle devam etti: "EMEP milletvekili adayları, yönetim kurulu ve üyeleriyle emekçilere düzen partileri gibi çeşitli vaatler veren değil, aksine emekçilerin kendisi için siyaset yapacağı bir mücadele alanı ve öz örgütüdür. Tüm Eskişehirlileri emeğin politikasını yapmak için Emeğin Partisi'nde birleşmeye çağırıyoruz."
Balıkesir'de 'Dayanışma' yemeği
EMEP'in kuruluş yıldönümünde Balıkesirliler, "Dostluk ve Dayanışma" yemeğinde buluştu. Mahzen Restaurant'ta önceki yapılan yemeğe 150 kişi katıldı. Gecede konuşan EMEP GYK Üyesi Abdullah Varlı, EMEP'in kuruluş sürecini anlatarak, EMEP'in emekçinin sesi ve soluğu olduğunu belirtti. Küreselleşme safsataları dile getirilirken, dünyanın emperyalistler lehine küçüldüğünü söyleyen Varlı, emekçilerin EMEP'e yüzünü döndüğünü kaydetti. Varlı, bundan sonra yöneticilerin ve partililerin daha iyi çalışması gerektiğini kaydederek, ülkede krizin giderek derinleştiğini ve ösafların da netleştiği belirtti. Geceye, Kamil Yadırgı da sazı ve türküleriyle katıldı.
ÖNCEKİ HABER

IMF ekonomiyi 10 yılda çökertti

SONRAKİ HABER

OHAL Valisi:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa