26 Kasım 2000 22:00

Peru'da tasfiye operasyonu

Peru'nun yeni lideri Valentin Paniagua'nın ilk icraatı, devrilen Alberto Fujimori'nin generallerini ordudan temizlemek oldu.

Paylaş
Peru'da tasfiye operasyonu
Peru'da Alberto Fujimori'nin ve hükümetin istifasından sonra geçici olarak devlet başkanlığı koltuğuna oturan Meclis Başkanı Valentin Paniagua ve yeni kabine yönetimde köklü değişikliklere gidiyor.
Tamamı Fujimori karşıtı eski bürokrat ve siyasetçilerden oluşan bir kabine oluşturan Paniagua, Fujimori'nin kadrolarını tasfiye operasyonu başlattı.
Paniagua'nın yeni oluşturduğu 15 kişilik yeni kabine ile yaptığı toplantıdan sonra, "orduda, polis teşkilatında, yargıda ve bürokraside yozlaşmanın sona erdirileceği" açıklandı. Önceki günkü kabine toplantısından sadece birkaç saat sonra ise Savunma Bakanı Walter Ledesma, yıl sonunda zorunlu olarak emekli edilmesi kararlaştırılan 12 generalin görevlerine son verildiği bildirdi. Fujimori'nin istihbarat teşkilatının eski başkanı olan ve rüşvet alma suçlarıyla aranan Vladimiro Montesinos'un askeri okuldan sınıf arkadaşları olan 12 generalin ani bir biçimde istifaya zorlanmaları, Paniagua'nın muhtemel bir darbe tehlikesinin önüne geçmek istediği şeklinde yorumlanıyor.
Eski günlerdeki gibi
Görevden alınanlar arasında Genelkurmay Başkanı Walter Chacon da yer alırken Savunma Bakanı Ledesma, yeni Genelkurmay Başkanı'nın Fujimori tarafından geçtiğimiz aylarda emekli edilen General Carlos Tafur olacağını bildirdi.
Fujimori'nin iktidarı döneminde istifa ettirilimiş eski bir general olan Ledesma'nın Savunma Bakanlığı'na atanması da ordudaki operasyonu hayata geçirmeye yönelik bir adımdı.
Halen Japonya'da bulunan Fujimori'nin sunduğu istifayı kabul etmeyen yeni yönetim, eski devlet başkanını görevden aldığını açıklamıştı.
Kabine Başkanı ve Dışişleri Bakanı olarak atanan BM eski Genel Sekreteri Javier Perez de Cuellar da, yaptığı açıklamada, yeni kabinenin demokrasiye bağlılıklarıyla tanınan isimlerden oluşturulduğunu söyledi.
Yeni hükümetin İçişleri Bakanlığı'na ise 1990'ların başında ülkede gerilla hareketinin yükseldiği dönemde polis istihbaratının şefi olan daha sonra ise emekliye ayrılan Antonio Ketin Vidal atandı. Vidal 1992 yılında Aydınlık Yol örgütünün lideri Abimael Guzman'ın yakalandığı operasyonu yönetmişti.
Valentin Paniagua hükümetinin ekonomi bakanlığına da 1970'lerde ülkenin generaller tarafından yönetildiği dönemde aynı görevi yapmış olan Javier Silva Ruete getirildi.
Fujimori'nin yüzsüzlüğü
Öte yandan, devrik diktatör Alberto Fujimori, hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak masum olduğunu söyledi. Japonya'da yerel bir gazeteye demeç veren Fujimori, Peru'ya dönüp genel seçimlerde aday olabileceğini belirterek, "Birçok iddia var ama hepsi yanlış. Umarım bu durumu araştırırlar, çünkü ben masumum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Fransa için yapmıştık!

SONRAKİ HABER

IMF ekonomiyi 10 yılda çökertti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...