25 Kasım 2000 22:00

Soyguna güvence

Hükümet, bir yandan batan bankaları kurtarırken, diğer yandan da zora düşen bankalara Merkez Bankası vasıtasıyla yardım ediyor. Merkez Bankası üç günde 4.7 katrilyon lira kaynağı piyasaya sürdü.

Paylaş
Soyguna güvence
Hükümetin banka kurtarma operasyonları fiili olarak da sürüyor. 10 bankaya sahibi tarafından boşaltıldıktan sonra el koyan hükümet, finans sıkıntısına giren ve döviz açığı bulunan büyük bankaları da, piyasaya sürdüğü Türk Lirası ve dövizle kurtarıyor. Merkez Bankası çarşamba gününden bu yana toplam 4 katrilyon 700 milyar lira piyasaya sürerek bankaların elinde bulunan devlet bonolarını yüksek faizden satın aldı.
Çarşamba günü iki bankanın bir bankayı sıkıştırdığı haberleri üzerine harekete geçen hükümet, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) vasıtasıyla batan bankaları kurtarırken, diğer yandan da zora düşen bankalara Merkez Bankası vasıtasıyla yardım ediyor. Merkez Bankası üç günde piyasaya 4 katrilyon 700 milyar lira aktardı. Yani bankaların elinde bulunan Hazine bonolarını yüksek faizden geri alarak bankalara finans desteğinde bulundu. Bu paranın kaynağı ise IMF'nin "kullanın" dediği vergiler ve özelleştirme geliri. Böylece hükümet batık bankalara aktardığı 6.1 milyar dolar (4 katrilyon 209 trilyon lira) ile birlikte bankalara toplam 8 katrilyon 909 trilyon lira transfer etmiş oldu.
Diğer yandan hükümetin, bankaların 2000 yılı sonu yaklaşmasından dolayı 20 milyar doları bulan bir "açık pozisyonları"nı daraltmak için böyle bir yola girdiği belirtiliyor. Nitekim Merkez Bankası kendi rezervlerinden piyasaya toplam 1.3 milyar dolar döviz sürdü. Bankalar ellerindeki Hazine bonolarını yüksek faizden satıp karşılığından Merkez Bankası dövizlerini alarak yabancı bankalara olan döviz borçlarını kapatmaya çalışıyor.
Hükümet dün de artık piyasalardaki paniğin bittiğini açıkladı. Ancak bankalara devletin kasasından kaynak pompalaması sürecek. Çünkü IMF ile yapılan anlaşma gereğince, hükümet, döviz kurunu ve faizleri sabitlemeye çalışıyor. Bu da bankaların kârında düşüşe neden oluyor.
Yıl sonu yabancılara ödenecek dövizin yanında kâr da etmek isteyen bankalar, hükümeti yüksek faizden Hazine bonosu almaya zorluyorlar. Hükümet de bankaların bu isteğine boyun eğiyor.
ÖNCEKİ HABER

Dünya iklim fiyaskosu

SONRAKİ HABER

F tipi cezaevine öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...