24 Kasım 2000 22:00

Yoksula çadır, zengine fasıl!

Yarın geceyarısından sonra sahura kalkılmasıyla başlayacak olan Ramazan ayı için hazırlıklar tamamlanıyor. Zenginler için lüks otel ve restoranlar; yoksullar için ise iftar çadırları hazır...

Paylaş
Yoksula çadır, zengine fasıl!
Ramazan ayı yarın ilk teravih namazının kılınması ve geceyarısından sonra da sahura kalkılmasıyla başlayacak. İlk günü 27 Kasım'a denk gelen Ramazan ayı için hazırlıklar da tamamlanıyor. Lüks oteller ve restoranlar zenginler için özel menüler hazırlarken, yoksullar için ise uzun kuyruklardan sonra karınlarını doyurabilecekleri iftar çadırları kurulacak. Zekat ve fitre tarifelerini açıklayan Diyanet İşleri'ne göre, işçi ve memurların büyük çoğunluğu fitre ödeyecek değil, fitre kabul edecek tarafta.
İstanbul'da boğaza karşı veya bir koru içerisinde doğayla iç içe iftar açmanın tek kişilik faturası 11 ile 25 milyon lira arasında değişiyor. Çırağan Sarayı Tuğra Restaurant'ın, Ramazan ayı boyunca hafta içi her gün canlı fasıl müziği eşliğinde sunacağı iftar mönüsünde, iftariyeliklerin yanı sıra, çorba, ana yemek, tatlı, boza, salep ve şerbet bulunuyor. Çırağan Sarayı'nın iftar programında, hafta içi tek kişilik iftar yemeği 25, hafta sonu Laledan Restaurant'ta verilecek mönünün tek kişilik fiyatı da 22 milyon lira.
Her nevi eğlence
Swissotel'de ise kendine özgü eğlence ve iftariyelikleriyle Türk mutfağının geleneksel iftar yemeklerinden hazırladığı program kapsamında, Lobby Loung'da iftar çadırı kurulacak ve Cafe Suisse'de Türk kahvesi geleneksel kıyafetli hosteslerce sunulacak. Burada tek kişilik fiyat 30 dolar. Hilton Otel'in, ay boyunca her gün klasik Türk müziği dinletisi eşliğindeki, içecekler dahil, meze, çorba, börek, ana yemek ve tatlılardan oluşan tek kişilik mönü fiyatı 30 dolar olarak belirlendi. Otelin ayrıca, 27-30 Aralık tarihleri arasındaki günlük konaklama ücretinin 119 dolar olacağı belirtildi.
Belediyenin köşkleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, kendisine bağlı Beltur Şirketi'nce işletilen Hidiv, Malta, Çadır, Pembe, Sarı ve Küçükçamlıca Köşkleri ile Paşalimanı Tesisleri'nde 15 ayrı iftar mönüsüyle Ramazan'a hazırlanıyor. Köşklerdeki hurma, tereyağı, bal, peynir ve reçel gibi 12 ayrı çeşitten oluşan iftar tabağı, çorba çeşitleri, kuzu tandır, badem soslu piliç, kuzu incik kızartma, islim kebap ve dana eskalop gibi sıcak yemekler ile çeşitli meşrubattan oluşan açık büfe mönüsünün tek kişilik fiyatı, 11 milyon lira.
Çadırlar meydanlarda
Yoksullar için ise başta belediyeler olmak üzere birçok kurum, büyük meydanlarda iftar çadırları kuracak. Yoksulun karnını doyuracak çadırlarda, her akşam uzun kuyruklar oluşacak. Bazı ilçe belediyeleri bu çadırlarda çeşitli etkinlikler de düzenleyecek. Bu arada, Ramazan Bayramı da 27 Aralık Çarşamba günü başlayacak. Geçen Ramazan Bayramı'nın bu yıl 8 Ocak'ta kutlanması nedeniyle, 2000 yılında iki kez Ramazan Bayramı kutlanmış olacak.
ÖNCEKİ HABER

Her bakanlık eylem alanı

SONRAKİ HABER

Dünya iklim fiyaskosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa