24 Kasım 2000 22:00

Tüzel: Bu kötü gidişata

   emekçiler dur diyecek!

Paylaş
Tüzel: Bu kötü gidişata
    emekçiler dur diyecek!
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, IMF direktifleri doğrultusunda hazırlanan 2001 yılı bütçesi ile ilgili olarak çıktığı yurt gezisinde, İzmir'de önceki akşam Çiğli Belediyesi Düğün Salonu'nda Çiğlili emekçilerle birlikteydi. Çiğli Organize Sanayi Sitesi'nde çalışan genç işçilerin yanı sıra birçok kesimden emekçinin coşkuyla takip ettiği toplantıya 200'ün üzerinde katılım vardı. Toplantıya başlamadan önce Emek Gençliği'nden bir grubun sunduğu kısa müzik dinletisinin ardından kürsüye gelen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, salondaki emekçiler tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı.
Tüzel, yaptığı konuşmada, özelleştirmelerden, bankaların içinin boşatılmasından, IMF direktifleri doğrultusunda hazırlanan 2001 yılı bütçesinden, işçilere, kamu emekçilerine, tarım üreticilerine yönelik sürdürülen yoksullaştırma, örgütsüzleştirme ve gündemde olan genel af ile ilgili her konuya değindi. "Emekçilerin ve ülkenin geleceğini karanlığa sürükleyen bu pervasız sermaye saldırılarına karşı dur diyebilecek olan ne parlementoda muhalefet gözükenlerin çıkar çekişmeleri nedeniyle karşıyız demesi, ne de parlamento dışında kalıp sol, sosyal demokrat, emekten yana görünüp, sonra da POAŞ'ın özelleştirilmesinde 1200 işçinin işten atılmasına neden olanlardır. Bu kötü gidişe dur diyecek olan ülkenin gerçek anlamda bağımsızlığını ve demokrasiyi yerleştirebilecek tek güç emekçilerin mücadelede, grev başlarında sağlayacakları birliktir. Emekçiler açısından izlenecek yol Bergama köylüsünün 11 yıldır verdiği mücadelenin sonucunda ülke bağımsızlığı için başlattığı Kuvayi Milliye yürüyüşüdür. Yatağan işçilerinin fabrikalarına "ABD bayrağı diktirmeyeceğiz" diyerek barikat kurması, Sümerbank işçilerinin eylemleri, Tekel işçilerinin özelleştirmeye karşı verdiği mücadele, "2001 bütçesini kabul etmeyeceğiz" diyerek, Ankara'ya akan binlerce kamu emekçisinin izleceği yoldur" diyen Tüzel, Emeğin Partisi'nin mücadele içindeki işçileri, kamu emekçilerini, köylüleri, üniversite gençliğini, tüm emekçi kesimlerini birleştirmek için çalışmalar yürüttüğünü, başlatılan yurt gezisinin amacının bu olduğunu söyledi. Tüzel, konuşmasına şöyle devam etti: "Saldırılar karşısında geliştireceğimiz mücadele için Emek Platformu'nun almış olduğu 1 Aralık'taki işbırakma eylem kararının içeriğini doldurmak, her işletmede, mahallede, fabrikada 1 Aralık'ı mücadele günü olarak gerçekleştirmektir. 1 Aralık'tan sonra da öncekileri aşacak eylem ve mücadele şekilleri geliştirmek başta partimiz, partililer olmak üzere tüm ileri işçi ve sendikacıların görevidir." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Gazetemize 1 ay kapatma
Gazetemiz Yeni Evrensel, İstanbul 1 No'lu DGM tarafından, değiştirilmesi tartışılan TCK'nın 312/2. maddesi uyarınca 1 ay kapatma cezasına çarptırılarak basın özgürlüğü bir kez daha çiğnendi. Karara gerekçe olarak, 17 Mart 2000 tarihinde gazetemizin, 11. sayfasında, Ender İmrek imzasıyla yayınlanan "Ateşten bir bayram Newroz" başlıklı yazı gösterildi.
Gazetemiz avukatlarının temyizi için Yargıtay'a başvuracakları karar hakkında, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan tarafından yapılan açıklamada, "Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğüne darbe anlamına gelen bu kararın Yargıtay tarafından bozulması demokrasinin asgari ilkelerinin bir gereğidir. Yargıtay'ın bu kararı onaması ise, Türkiye'yi demokrasisizliğe mahkûm etmek isteyen kesimlere güç verecektir" denildi.
İstanbul 1 No'lu DGM, söz konusu yazıda, "halkı bölge, sınıf, ırk farklılığı gözeterek düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçunun işlendiğini iddia etti. 23.11.2000 tarihinde görülen duruşmada, gazetimizin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Bülent Falakaoğlu da, Türk Ceza Kanunu'nun 312/2. maddesi uyarınca, 1 yıl 8 ay hapis ve 152 milyon 100 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı. Cezaya konuya yazının ardından İstanbul 1 No'lu DGM, önce, Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi uyarınca, gazetemiz sahibi Fevzi Saygılı ve Sorumlu Yazıişleri Müdürümüz Bülent Falakaoğlu hakkında, "Türkiye Cumuhuriyeti Devleti'nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü aleyhine yazılı propaganda yapıldığı" iddiası ile dava açılmıştı. Daha sonra 26.09.2000 tarihinde görülen duruşmada, yazıda sınıf ve ırk ayrımı gözetildiği iddia edilerek sorumlu yazıişleri müdürümüz hakkında 312. maddeden dava açılmasına, Fevzi Saygılı'nın ise beraatine karar verilmişti.
Önceki gün, İstanbul 1 No'lu DGM'de görülen duruşmada ise, sorumlu yazıişleri müdürümüz 312/2. madde uyarınca, 1 yıl 8 ay hapis ve 152 milyon 100 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı. Gazetemizin ise 5680 sayılı yasanın ek 2/1 maddesi gereğince 1 ay süreyle kapatılmasına karar verildi. Müdürümüzün cezası, yazının yazarının belli olmasından dolayı, 5680 sayılı yasanın 16 maddesi gereğince, 1 milyar 992 milyon 510 bin liralık ağır para cezasına çevrildi.
ÖNCEKİ HABER

EMEP 5 yaşında

SONRAKİ HABER

Sanatı ciddiye almak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...