24 Kasım 2000 22:00

IMF reçetesine karşı genel grev

Arjantin hükümetin IMF'ye çnerdiği 5 yıllık istikrar paketi için halktan fedakârlık isteğine işçi ve emekçiler genel grevle karşılık verdi.

Paylaş
IMF reçetesine karşı genel grev
IMF reçetelerinin sürekli uygulama alanlarından birisi olan Arjantin'de gündeme gelen 5 yıllık istikrar paketine karşı emekçiler genel greve çıktılar.
Peronizm, diktatörlük rejimlerinden liberalizasyona, ani ve hızlı dışa açılmaya, hiper-enflasyondan sıkı para politikasına sürüklenen Latin Amerika ülkesi Arjantin'de, kemerlerin yine sıkılmak istenmesi üzerine işçi ve emekçiler genel greve gittiler.
Ücretlerin düşük, vergilerin yüksek seyrettiği, resmi kayıtlara göre işsizlik oranının yüzde 15.4'e fırladığı Arjantin'de, Devlet Başkanı Fernando de La Rua'nın, halktan daha fazla fedakârlık talep etmesi sabırları taşırınca, onbinlerce çalışan genel greve gitti.
Devlet Başkanlığı Sarayı önünde gösteri yapan grevciler, "Ya Vatan Ya IMF" yazılı dev pankartlar asıp, Arjantin'in milli marşını söyledi. Binlerce grevci işçi, başkent Buenos Aires merkezine giden yolları tıkadı.
36 saatlik genel grev
Bir yolsuzluk skandalının, daha geçenlerde patlak verdiği ülkede, devlet başkanı yardımcısı istifa etti.
Arjantinli işçilerin kemer sıkma tedbirlerini protesto amacıyla başlattıkları 36 saat süreli genel grev, ulaştırma, ticaret ve diğer temel hizmetleri aksattı. Perşembe günü başlayan genel greve ülkenin en büyük sendikaları dün iş bırakarak katılınca Arjantin'de hayat durdu.
Genel greve, ulaşım sektörü çalışanlarının yanısıra, taksi şoförleri de katıldı, dün de, sağlık, enerji ve bankacılık sektörlerindeki çlışanların da işi bırakma eylemine katılımıyla grevdeki çalışanların sayısının yüzbinlere varması bekleniyor.
Fedakârlık masalı
Devlet Başkanı De La Rua'nın, 10 gün kadar önce Arjantin televizyonundan "kamu harcamalarının beş yıl süreyle dondurulacağı, emeklilik sisteminin yeniden düzenleneceğini ve emeklilik yaşının yükseltileceğini" bildirmesi üzerine, sendikalar genel grev çağısında bulunmuştu. De La Rua, Arjantin ekonomisindeki durgunluk nedeniyle, daha önceki kemer sıkma paketlerine ek olarak yeni fedakârlıkların gerektiğini duyurmuştu. Daha önceki kemer sıkma tedbirleriyle, vergi oranları yükseltilmiş, kamu çalışanlarının ücret ve maaşları kısılmış, esnek olmayan çalışma hayatına dair yasalarda reforma gidilmişti. Uluslararası kreditörler, ağır dış borç yükü altındaki Arjantin ekonomisinin düze çıkarılması için verecekleri milyarlarca dolarlık yeni krediler karşılığında, kemer sıkma tedbirleri istiyor.
Arjantin ekonomisi geçen yıl yüzde 3 küçülmüştü, bu yılki büyüme hızının yüzde 1'in altına inmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

İsrail terörünün bilançosu

SONRAKİ HABER

Özelleştirmeye şantajla imza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa