23 Kasım 2000 22:00

Diyarbakır'da kardeş türküler

Anadolu'nun kültürel zenginliğini şarkılarına yansıtan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu bünyesindeki Kardeş Türküler, Diyarbakır'da konser verdi.

Paylaş
Diyarbakır'da kardeş türküler
Ali Rıza Kılınç
Anadolu'nun kültürel zenginliğini şarkılarına yansıtan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu bünyesindeki Kardeş Türküler, Diyarbakır'da konser verdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen konser, Diyarbakır Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen iki seansla izleyicilerle buluştu. Her iki seansta da 1500'ün üzerinde izleyicinin bulunduğu konserde, gençler şarkılara eşlik ettiler, halaylar çektiler, "Bıji aşıti" sloganları attılar ve Ahmet Kaya lehine sloganlar attılar.
Kürtçe klibe yasak
Kardeş Türküler'den Feryal Öney, yapmış oldukları Kürtçe klip çalışmalarının ulusal televizyonlarda yayınlanmamasını, yasakçı bir tutum olduğunu söyleyerek, "Bizler yasaklara karşıyız. Yasakların önüne geçmeye çalışıyoruz" derken, Vedat Yıldırım da,"Değişik etnik yapıdaki insanlarla yaşamayı onlarla bütünleşmeyi, onların sorunlarını müziklerimizde dillendirmeyi istiyoruz" dedi. Grup üyelerinden Diler Özer, gazetemize yaptığı açıklamada, müzik çalışmalarının, halka dönük çokkültürlülüğü yansıtan bir müzik çalışması olduğunu vurgulayarak, yaptıkları Kürtçe ve Türkçe müzik çalışmalarının televizyonlarda yayınlanmamasını Anadolu'daki çokkültürlülüğü yansıtan müzik sanatının gelişimini sınırlayan bir engel olarak değerlendirdi. "97'de Kardeş Türküler, 99'da Doğu albümünü çıkarttık bu süre içinde Diyarbakırlılarla buluşamamamız bizden kaynaklanmıyordu. Daha çok, Diyarbakır'da konser verebilme koşullarının yeterli olmaması, yeterli bir olgunluğa erişemesinden kaynaklanıyordu" diyen Özer, Diyarbakır'da konser izni almanın pop konserlerinde alınan izinler kadar kolay olmadığını hatırlattı. Albümlerin alınıp dinlenmesi, sözlerinin alınıp incelenmesi gibi uzun araştırmalar sonucu Diyarbakır'da konser izni alabildiklerini belirten Özer, "İlk defa böyle uzak bir yerde, Diyarbakır gibi bir yerde konser verdik. Konser verdiğimiz diğer illere oranla Diyarbakır'ın daha sıcak olduğu bir gerçek. Konsere ilk girdiğimizde, ilk parçayı söylediğimizde, trans haline geçmiş gibi olduk" diye konuştu.
Çokkültürlü bir yapı
Politik çıkışlı bir grup olmadıklarını vurgulayan Özer, yaptıkları müzik nedeniyle ister istemez politik bir grup gibi göründüklerini söyledi. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü; "Biz kendi müzik alanımızda ve halkın müzik sanat alanında, kendi çizdiğimiz yolda, kendi belirlediğimiz kurallar çerçevesinde ilerlemeye çalışıyoruz. Söylediğimiz türküler, şu anki konjonktür itibariyle, Anadolu'da yaşanan çokkültürlülüğü vurguluyor. Sanatla uğraşmanın çok çeşitli amaçları olabilir, herkesin bireysel amaçları olabilir, yani biz herhangi bir politik çizgiye hizmet etmiyoruz ama altyapıda halkların kardeşliğini ve özellikle çokkültürlü bir yapıyı savunuyoruz. Bunu müzikal dille vurgulamaya, yorumlamaya çalışıyoruz" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik de, "Gerçekten önemli bir dönem yaşanıyor. Bölgede birçok sorunlar var. Bu tür etkinliklerle insanları buluşturmak çok önemli. Kardeş Türküler grubu gerçekten Türkiye'de bir ilki yarattı. Türkiye'nin müzik mozağini ortaya çıkarma temelinde önemi bir çalışma" dedi.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL'de öfke sokağa taştı

SONRAKİ HABER

İsrail terörünün bilançosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...