23 Kasım 2000 22:00

TEKEL'de öfke sokağa taştı

TEKEL'e bağlı çeşitli fabrikalarda çalışan 3000'den fazla işçi dün TEKEL Genel Müdürlüğü önünde özelleştirmeyi protesto etti.

Paylaş
TEKEL'de öfke sokağa taştı
Binlerce TEKEL işçisi, Unkapanı'nda bulunan TEKELGenel Müdürlüğü önünde yaptıkları kitlesel eylemle hükümeti ve TEKEL Genel Müdürü'nü istifaya çağırdılar. İşçiler, özelleştirme ve taşeronlaşma girişimlerine boyun eğmeyeceklerini haykırdılar.
Çeşitli fabrikalardan gelen işçiler 12.00'den itibaren, Sahil yolunda bulunan TEKEL Pazarlama Dağıtım Müessese Müdürlüğü önünde toplanmaya başladılar. Eyleme, Cevizli TEKEL, Paşabahçe İçki Fabrikası, Mecidiyeköy Likör Fabrikası, Tekirdağ Rakı Fabrikası, Şarköy Şarap Fabrikası işçileri kitlesel şekilde katıldılar. Tek Gıda-İş Genel Merkezi, Marmara ve Trakya Bölgesi'nin tüm şubelerinin yanı sıra Türk-İş'e bağlı sendikalar ile EMEP de işçilere destek verdi. İşçiler daha sonra TEKEL Genel Müdürlüğü'ne yürüyüşe geçti. Döviz ve pankartlarla özelleştirme ve IMF politikalarının sonuçlarına dikkat çeken işçiler, alkışlı protestolar eşliğinde "IMF uşağı hükümet istifa", "KİT'ler halkındır, kapatılamaz", "Kurt, kuş, arı; kahrolsun IMF iktidarı", "TEKEL halkındır, satılamaz" sloganlarını attılar.
Mücadele sürecek
Genel Müdürlük önünde işçilere seslenen Tek Gıda-İş Marmara ve Trakya Bölge Başkanı Özcan Mete, TEKEL'in yekmekhanelerinde başlatılan taşeronlaşma ve özelleştirme girişimlerini durdurmak amacıyla 15 günden beri yemek boykotunda olduklarını hatırlatarak, "Boykot eylemimiz sıradan bir gelişmenin tepkisi değil, olası tüm özelleştirmelerin ve taşeronlaşmaların önüne geçmek, bundan önce yaşanan deneyimlerden ders alınması gerektiğine dikkati çekmek için yapılan bir eylemdir" dedi. Mete, kaçak et, batan bankalar gibi ülkeyi sarsan skandalların sorumlusunun, kamu yararı ve ulusal çıkarlar gözetilmeden yapılan özelleştirme uygulamaları olduğunu söyledi.
Şarköy Şarap Fabrikası'nda yaz dönemi geçici olarak çalıştırılan ve işten atılmakla yüz yüze olan 72 işçi de eyleme katılarak, öfkelerini dile getirdiler. Eylem sona ermesine rağmen birçok işçi müdürlük önünden ayrılmak istemedi. Polis ise eylem boyunca yoğun önlem aldı.
ÖNCEKİ HABER

Temiz eller masalı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da kardeş türküler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...