22 Kasım 2000 22:00

Soyguncuyu korumak DSP'ye kaldı

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Taşar, bankaların içini boşaltanlarla rüşvet, zimmet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma ve ırza geçme suçunu işleyenlerin af kapsamı içine alınmasına kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Paylaş
Soyguncuyu korumak DSP'ye kaldı
ANAP'ın, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan af yasa tasarısı taslağını incelemek üzere hukukçu milletvekillerinden oluşturduğu komisyon, Genel Başkan ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz başkanlığında bir toplantı yaptı. Komisyon üyeleri, toplantının ardından ANAP'ın afla ilgili "olmazsa olmazlarını" açıkladılar. MHP'nin ardından hükümetin ANAP kanadı da bankaları hortumlayanların affedilmesine karşı olduğunu belirtti. Böylece, büyük tepki toplayan hortumcuların affı önerisinin sahibi DSP, bu konuda yalnız kaldı.
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın Nenehatun Caddesi'ndeki konutunda gerçekleştirilen toplantıya, inceleme komisyonu üyeleri Turizm Bakanı Erkan Mumcu, ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan, ANAP Genel Sekreteri Abdülkadir Baş'ın yanı sıra ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar da katıldı.
ANAP daraltılmasını istiyor
Toplantıdan Genel Başkan Yılmaz ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu erken ayrılırken, diğer üyeler öğle saatlerine kadar çalışmalarını sürdürdü. Ardından ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, Abdülkadir Baş ve Beyhan Aslan'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, af konusunda partisinin görüşlerini açıkladı. Taşar, ANAP'ın affa hiçbir zaman sıcak bakmadığını, konu ilk gündeme geldiğinde parti grubunun iki kez olumsuz görüş belirttiğini hatırlattı. Buna rağmen, koalisyonun uyumu açısından affa destek verdiklerini belirten Taşar, "Gelinen noktada işin bu şekilde ortada kalmasının sakıncalarını görüyoruz. Artık bir sonuca varmalı. DSP ve MHP bir uzlaşmaya varırlarsa partimiz bunu değerlendirecektir" dedi.
Af tasarısına ilişkin ANAP'ın "olmazsa olmaz" koşullarını da sıralayan Taşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bankaları soyanlar mutlaka af kapsamı dışında kalmalıdır. Ayrıca çete, rüşvet, zimmet, irtikap, ihaleye fesat karıştırmak, ırza tecavüz suçlarını işleyenler de mutlaka affın dışında tutulmalıdır. Meclis'te daha önce kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'nca veto edilen yasadaki gibi bunlar kapsam dışında olmalıdır. Af konusunu artık askıda bırakmamak, küçük hesapları bir tarafa koyarak bu konuyu sonuçlandırmak gerekmektedir."
Hortumcuların affı DSP'nin taslağında
Bir soru üzerine Taşar, paraları ödeseler bile bankaların içini boşaltanların affına karşı olduklarını söyledi. Taşar, "Bankaların içini boşaltanların affını MHP istemiyor, siz de istemiyorsunuz. Peki kim istiyor?" sorusuna, "Bize Adalet Bakanlığı'ndan gönderilen taslakta bu madde var" yanıtını verdi. Taşar, "MHP'nin de veto edilen yasanın aynen geçirilmesini istediğini" belirterek, "Bu anlamda sizin MHP ile uzlaşma içinde olduğunuz söylenebilir mi?" sorusunu yanıtlarken de kimse ile uzlaşma ya da uzlaşmamazlık içerisinde olmadıklarını kaydetti.
Yılmaz: İçimize sinmiyor
Yılmaz ise, Almanya Federal Meclisi İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu Başkanı Claudia Roth ve beraberindeki heyeti Başbakanlık merkez binada kabulünden önce, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, af konusunda son durumun ne olduğuna ilişkin bir soruya, "Aftaki son durum ilk durumdan farklı değil. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı taslak üzerinde şu anda kendi değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Bu konuda henüz liderler toplantısında taslağı ele alıp bir mutabakat sağlamadık" yanıtını verdi. Bir gazetecinin "Afta içinize sinmeyen konular nelerdir?" şeklindeki sorusuna da Yılmaz, çete suçlarının, banka soyanların, banka boşaltanların, rüşvet, irtikap ve çeşitli yolsuzluk suçlarının mutlaka af kapsamı dışında tutulması gerektiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

YDD'de yalanlar ve gerçekler

SONRAKİ HABER

Bütçeye sürekli protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...