22 Ağustos 2011 12:39

Sokaklar bizimdir kimseden izin almayız

Sokağa konulan masaların belediye tarafından kaldırılmasının üzerinden çok geçmemişti ki sokak müzisyenlerinin İstiklal’de müzik yapması da engellendi. Akıllara İstiklal’de sıra sokak müzisyenlerine mi geldi soruları gelmişti ki Belediye, “müziğe değil gürültüsüne karşıyız” diyerek kafaları d

Sokaklar bizimdir kimseden izin almayız
Paylaş
İsmail Afacan

POPÇULAR DIŞARI!

Yayınladıkları ‘mani.fest’ başlıklı bildiride endüstriyel müziğe karşı çıkan müzisyenler “Popçular uzak kalsın sokaklardan! Menajerlere, yapımcılara ihtiyacımız yok, uzak durun. Gerçek heyecanımızı satılığa çıkarmayacağız” dediler. Belediyenin izin kartı uygulamasına “Müzik legalin, illegalin ötesindedir. Başka bir şeydir, başka bir yol önerir, özgürleştirir.

Özgürlüğümüzü kullanmamız için izin almamızı istiyorlar, bizi illegal gören onlar” sözleriyle eleştirdiler. Siya Siyabend, Bandista ve Alatav’ın başını çektiği müzisyenler manifestolarında, “Sokakta ses çıkarmak ve müzik yapmak özgürleşme eylemidir” derken özgürlüklerden yana ısrarcı olacaklarını da duyurdular. ‘İzne tabi, söz dinleyen gösteriler bize gelmez’ sözleriyle manifestolarını sonlandıran sokak müzisyenleri tuttukları ritim eşliğinde şarkılarını hep bir ağızdan söyledi; ‘sokaklar bizim, sokaklar hepimizin’. (İstanbul/EVRENSEL)


AMFİM YOK AMA BASKI GÖRÜYORUM

Anıl Özbal İstiklal caddesinde müzik yapan gençlerden biri. Özbal müziği ticaret amaçlı yapmıyor. 6 yaşından beri müzikle ilgilendiğini söyleyen Özbal aynı zamanda müzik eğitimi de alıyor. “Eskiden Tünelde, Galatasaray Lisesinin orada müzik sesi daha çok duyulurdu” diyen Özbal, müzik yaparken polislerin ve zabıtaların parçanın ortasında “kes şu müziği, kalk buradan” denilerek İstiklal’den uzaklaştırılmaya çalışıldıklarını söyledi. Polislerin ve zabıtaların tavır ve üsluplarından rahatsız olduklarını söylüyor. Özbal amfiyle çalmadığı halde bunların başına geldiğini belirtiyor. Turist grupların kendisi gibi sokak müziği yapanları çok beğendiğini ve yabancı kanalların çekim yaptığını söyleyen Özbal, kendi ülkesinde böyle bir sıkıntıyla uğraşmaktan dertli. Özbal, Avrupa’da güvenlik görevlilerinin sokak sanatçılarına destek olduğunu, hatta melodilere tempo tuttuklarını söylüyor. Zabıtaların ve polislerin bu tutumlarının birçok müzisyen arkadaşını yıldırdığını ve artık İstiklal’de müzik yapmak istemediklerini vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Atık tesisi değil yaşamı bertaraf tesisi!

SONRAKİ HABER

Ev işçisi kadınlar, ‘yaşamak’ istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...