22 Kasım 2000 22:00

IMF zamları yolda

1 Aralık'tan geçerli elektrik fiyatını TEAŞ'ın yüzde 18.15, TEDAŞ'ın da yüzde 2.16 artırması bekleniyor. Benzin fiyatları da, 4 Ocak 2001 tarihinden itibaren, her ay, hedeflenen Tüketici Fiyatları Endeksi oranında artırılacak.

Paylaş
IMF zamları yolda
IMF ile yapılan görüşmeler sonrası, TEAŞ ve TEDAŞ'taki finansman açığının kapatılması gerekçesi ile elektrik ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılması önerildi.
IMF tarafından Hazine'ye iletilen, Hazine'nin de bir yazı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdiği öneri paketinin kabul görmesi durumunda, 1 Aralık'tan geçerli elektrik fiyatını Türkiye Elektrik Üretim-İletim AŞ (TEAŞ)'nin yüzde 18.15, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)'nin de yüzde 2.16 artırması bekleniyor. Benzin fiyatları da, 4 Ocak 2001 tarihinden itibaren, her ay, hedeflenen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranında artırılacak.
Cottarelli istedi
Hazine, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki heyet ile 3 ve 4. gözden geçirme görüşmeleri çerçevesinde, enerji alanında karara bağlanan konuları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bir yazı ile iletti.
Hazine Müsteşarlığı'ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderilen yazıda, IMF'nin 1 Aralık'tan geçerli bir defalık TEAŞ'ın elektriğe yüzde 18.15, TEDAŞ'ın da yüzde 2.1 oranında zam yapmasını önerdiği, halen Danıştay'da mahkemelik olan güç bedellerinin artırılmasının istendiği de ifade edildi.
Elektriğe 1 Aralık'ta
Yazıya göre, TEAŞ'ın elektrik enerjisi satış fiyatları 1 Aralık tarihi itibarıyla 4.5 cente eşit olacak şekilde ayarlanacak, 2001 yılında kur artışına paralel zam yapılacak. Fiyatların 4.5 cente çıkarılması ve 2001 yılında da bu seviyede korunması durumunda, 442 trilyon liralık ek gelir elde edilmesi öngörülüyor. Yapılan projeksiyonlara göre elektrik fiyatında Aralık'ta 4.5 cente ulaşmak için, 1 Aralık tarihinde yüzde 18.15, gelecek yıl 4.5 centlik fiyatın korunabilmesi için de, aylık yüzde 0.9 fiyat artışı yapılması gerekiyor. Bu durumda TEAŞ'ın 2000 yılı finansman açığının 860 trilyon lira, 2001'de ise 896 trilyon lira olması bekleniyor.
Yazıda, TEAŞ'ın elektrik enerjisi fiyatlarının 4.5 cente çıkarılmasının, TEDAŞ'ın üzerinde yaklaşık 301.5 trilyon lira tutarında olumsuz etki yaratacağına da dikkat çekildi. Bu etkinin giderilmesi için TEDAŞ'ın da, 1 Aralık tarihinde elektrik fiyatına yüzde 2.16 oranında zam yapması gerekiyor. 2001 yılında da aylık zam oranının yüzde 1 olarak uygulanması istendi. Ayrıca, TEDAŞ'tan halen konutlarda 500 bin lira olan sabit güç bedelini 1 milyon liraya, sanayide 5 milyon liradan 10 milyon liraya, diğer kalemlerde 2 milyon liradan 5 milyon liraya çıkartılması istenirken, tarımsal sulamada 2 milyon lira olan güç bedelinde bir artırıma gidilmesi önerilmedi.
Fuel oil'e sübvansiyon kaldırılacak
Uygulamanın her ayın 4'ünde yürürlüğe girecek olması nedeniyle ATV kanuna göre yapılması gereken maktu tutar düzenlemeleri için, ayrı bir işlem yapılması gerekmeyecek. Ayrıca, Aralık ayında geçerli ATV tutarı, 2001 yılı sonuna kadar en az hedeflenen TÜFE oranında artırılacak. Hedeflenen asgari ATV tutarına ulaşıldıktan sonra, tavan fiyat, dağıtım payı ve nakliyeler gibi söz konusu unsurlarda meydana gelen artışlar, ATV tutarında indirim yapılarak karşılanmayacak ve pompa fiyatına eklenecek. Öneriler kapsamında, fuel oil'deki sübvansiyonun kaldırılması da istendi.
Öte yandan yazıda, "Bu durumda Ekonomik Reform Programı (Dünya Bankası) ve Enflasyonla Mücadele Programı (IMF) gerekleri yerine getirilmiş olacaktır. Yukardaki düzenlemelerin yapılmaması durumunda IMF ile yürütülen programın aksaması söz konusu olacaktır" görüşüne de yer verildi. Sonuçta, zam önerileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarında sıkıntı yaratırken, Bakan Cumhur Ersümer'in de önerilere sıcak bakmadığı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Balkanlar'da barış için birlik

SONRAKİ HABER

Borsa'da soygun paniği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...