21 Kasım 2000 22:00

Havana kapıları sanata açıldı

Küba'nın başkenti Havana'daki eski İspanyol kaleleri, saraylar, kütüphaneler, okullar ve sokaklar bugünlerde her zamankinden daha renkli.

Paylaş
Havana kapıları sanata açıldı
Küba'nın başkenti Havana'daki eski İspanyol kaleleri, saraylar, kütüphaneler, okullar ve sokaklar bugünlerde her zamankinden daha renkli. Açılışı cuma günü yapılan Uluslararası Havana Sanat Festivali'ne 40 ülkeden 200'e yakın sanatçı katılıyor. Havana Bienali'nin açılış konuşmasını yapan Görsel Sanatlar Ulusal Konseyi Başkanı Rafael Acosta de la Arriba, "Bu, Küba'nın ve dünyanın görsel sanatları açısından büyük bir bayram olacak" dedi.
5 Ocak tarihine kadar devam edecek olan festivale katılan sanatçıların çoğunluğunu genç ve ismi çok bilinmeyen sanatçılar oluşturuyor.
Kübalı genç sanatçıların uluslararası alanda tanınma fırsatı yakaladıkları en önemli organizasyon olan bienalin uluslararası karakteri ise 1983 yılından bu yana güçlü bir biçimde varlığını koruyor.
Festivalde eserleri sergilenen ünlü isimlerin başında ise Jean Michel Basquiat ve Alberto Korda yer alıyor. Brooklyn doğumlu olan ve 1988 yılında henüz 27 yaşındayken hayatını kaybeden Jean Michel Basquiat, kısa sanat hayatında grafiti çalışmaları ve tablolarıyla büyük beğeni kazanmıştı.
Kübalı çocuklara yardım
Küba Devrimi'nin önderlerinden Ernesto Che Guevera'nın ünlü fotoğrağını çeken fotoğraf sanatçısı Alberto Korda ile sosyalizm mücadelesini tasvir eden çalışmalarıyla öne çıkan ressamlar Alfredo Sosabravo and Manuel Mendive da tanınmış katılımcılar arasında.
Kübalı sanatçıların 70'ten fazla eseri ise sergi kapsamında açık artırma ile satılacak ve elde edilecek gelir Havana Onkoloji Hastanesi'nin Çocuk Bölümü'ne yardım olarak aktarılacak.
Ana tema iletişim
Bu yılki etkinliklerin ana teması ise toplumlar arasında iletişim ve paylaşım olarak belirlendi. Festivalin anafikri ekonomik ve küresel projelerin arasında insanların iletişimini ve diyaloğunu yansıtmak, dünyadaki ülkeler ve toplumlar arasında her gün daha fazla arttığı görülen etnik, dini ve kültürel ayrımlara yeni bir bakış açısı getirebilmek olarak özetleniyor.
Bu yılki temanın belirlenmesinde ise küreselleşme ve teknolojinin tüm dünyayı birbirine bağladığı propagandaları etkili oldu. Dünya ülkeleri arasındaki eşitsiz gelir dağılımına dikat çeken festival organizatörleri, bugün çok hızlı olarak ilerleyen iletişim olanaklarından herkesin eşit olarak yararlanamadığını ve diğer yandan da kişisel bilgisayarların, mikroçiplerin ve diğer teknoloji ürünlerinin, en başta iddia edildiği gibi insanları birbirine yaklaştıramadığı tahlilini yapıyorlar.
Kübalı sanatçılar dünyada yüzmilyonlarca insanın teknolojinin geldiği seviyeden bile haberdar olmadığını, dijital ve bilgisayar teknolojisini evine kadar getirme şansını yakalanayanların ise diğer insanlarla hiçbir zaman yakın ve canlı bir ilişki kuramadığını ve hareketsizliğin hakim olduğu, izole edilmiş ortamların doğduğunu dile getiriyorlar.
Türkiye'den katılımcı yok
Bu yıl düzenlenen 7. Havana Bienali bu nedenle sanatsal işler ve projeler aracığılıyla farklı insanların etkin bir iletişim içine girmelerine hizmet etmeyi amaçlıyor.
1984 yılından bu yana düzenlenen bineal etkinliklerine bu yıl da Latin Amerika'dan, Karayiplere, Avrupa'ya Asya'dan Afrika'ya ve Ortadoğu'ya birçok dalda sanatçı katılıyor.
Festivale Avrupalı, Arap ve Ortadoğulu birçok isim katılmasına karşın Türkiye'den hiçbir katılımcı yer almıyor.
ÖNCEKİ HABER

DGM'de yoğun mesai!

SONRAKİ HABER

Suçluluk telaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...