21 Kasım 2000 22:00

Yazıişleri müdürlerimiz yargılandı

Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Bülent Falakaoğlu, TBMM ve TSK'yı neşren tahkir ve tezyif" ettikleri gerekçesi ile yargılandılar.

Paylaş
Yazıişleri müdürlerimiz yargılandı
Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Bülent Falakaoğlu, Polat'ın 21 Nisan 2000 tarihinde, "Ufuk" köşesinde yayınlanan "Komuta altındaki demokrasi" başlıklı yazısında "Cumhuriyet, TBMM ve TSK'yı neşren tahkir ve tezyif" ettikleri gerekçesi ile yargılandılar. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan duruşmada Polat, bir yazıyı kaleme alırken ceza alıp almama kaygısıyla değil, basın etik ve ilkelerine uygun hareket etme kaygısıyla yazdığını belirtti. Polat'ın 5680 sayılı yasanın 16/1 ve TCK'nın 159/1. maddesinden yargılandığı duruşma sonunda mahkeme heyeti davayı 20 Mart 2001 tarihine erteledi.
"Düşünceyi eğip bükmeyi onurlu bulmuyorum"
"Yazdığım konuyla ilgili düşüncelerimi, özgürce aktarmak amacıyla yazıyı kaleme aldım. Yazılacak şeylerde bir soruşturma açılması veya ceza ile karşılaşılması kaygısıyla düşünceyi ifade ederken, eğilip bükülerek yazmak yoluna gitmeyi yazı yazma etiği açısından onurlu bulmuyorum" diyen Polat, herhangi bir kuruma karşı tahkir ve tezyif suçu işlemediğini belirtti. TSK'yı övücü ifadelerin ve yazıların sürekli basında yer aldığını ve bunun takdirle karşılandığını kaydeden Polat, eleştirel ifadelerin de doğal karşılanmasının demokrasinin gereği olduğuna inandığını vurguladı.
Dört dava arka arkaya
Aynı salonda, dün, "tahkir ve tezyif" suçları içeren yazıların yayınlanmasına izin verdiği gerekçesi ile dört ayrı davadan yargılanan Bülent Falakaoğlu ise, Polat'ın yazısında basın özgürlüğü çerçevesinde hareket ettiğini, yazısında herhangi bir suç unsunu taşıdığı kanaatinde olmadığı ve yazısının yayınlanmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
Sorumlu yazıişleri müdürümüz ayrıca, 8 Mart ve 3 Nisan 2000 tarihlerinde Ahmet Yaşaroğlu imzası ile yayınlanan "Taşeron olma hevesi" ve "Mantık Harika" ve 17 Nisan 2000 tarihinde, "Evrensel'den" köşesindeki "Demokrasi Tiyatrosu" başlıklı yazılardan dolayı da yargılandı. Duruşma sonunda mahkeme heyeti tarafından, tüm davaların 20 Mart 2001 tarihinde görülmesine karar verildi.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan'ın başvurusu AİHM'de görüşüldü

SONRAKİ HABER

DGM'de yoğun mesai!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...