20 Kasım 2000 22:00

BES'ten düdüklü protesto

Tazminatları için 23 Ekim'den beri çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan BES üyesi Emekli Sandığı çalışanları, dün de eylemlerini sürdürdüler.

Paylaş
BES'ten düdüklü protesto
Tazminatları için 23 Ekim'den beri çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan BES üyesi Emekli Sandığı çalışanları, dün de eylemlerini sürdürdüler.
Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde toplanan BES üyesi 500 büro emekçisinin coşkusu, Bahçeli ve Balgat'ta çalışan büro emekçilerinin eyleme katılmasıyla daha da arttı. "Tazminatlarımızı alana kadar direneceğiz" pankartını açan büro emekçileri, "Tazminat hakkımız, söke söke alırız", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları eşliğinde düdüklü ve alkışlı protestoda bulundular.
Eylemde konuşan BES Genel Sekreteri Murat Gürses, tazminat eylemleri sürerken şimdi de fazla mesai ücretlerinin tartışma konusu olduğunu ifade ederek, yıllık izinlerinden ve sosyal kültürel faaliyetlerden feragat ederek kaldıkları fazla mesailerin ücretlerini de almaya kararlı olduklarını söyledi. Gürses, özelde BES ve genelde tüm kamu emekçileri olarak istediklerinin insanca yaşam için yetecek maaş ve karınlarını doyuracak kadar ekmek olduğunu ifade etti.
Düdüklerin daha kuvvetli çalınmasını, alkış temposunun da hızlandırılmasını isteyen Gürses, "Sesimizi duyması gerekenlere duyurmak için eylemlere yüzde yüz katılımı sağlamalı ve her türlü baskının da bizi yıldırmayacağını onlara iletmeliyiz" dedi. Belirledikleri eylem takvimi çerçevesinde protestolarının süreceğini söyleyen Gürses, Emek Platformu (EP)'nun aldığı karar doğrultusunda yapılacak olan 1 Aralık işbırakma eylemine de kitlesel bir katılım sağlayacaklarını dile getirdi.
Bu arada, eylem sürerken Maliye Bakanlığı müsteşarı ile görüşmeye giden yönetim kurul üyeleri geri dönerek, görüşmelerinin olumlu geçtiğini, müsteşarın tazminatlar konusunda araştırması olduğunu ve çalışmaların sonuçlarını sendikaya bildireceklerini anlattılar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öcalan davası bugün AİHM'de
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 1. Dairesi'nde bugün yapılacak duruşmada, Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuru ele alınacak.
Avukatların yaptığı başvuruyla ilgili olarak tarafların savunmasını dinleyecek olan 1. Daire, başvurunun incelenmeye alınıp alınmaması kararını ileri bir tarihte verecek. Bu sürenin 6 aya kadar çıkabileceği bildiriliyor. AİHM'deki 7 yargıçtan oluşan 1. Daire, davanın siyasi ve kendini aşan zor bir dava olduğu görüşüne varması halinde, başvuruyu 17 yargıçtan oluşan büyük mahkemeye gönderebilecek. 1. Daire, davanın her aşamasında bu tür bir karar alma hakkına hukuken sahip. Böyle bir karar alınması halinde iki tarafın da belli bir zaman içinde yine itiraz hakları bulunuyor.
Başvurunun içeriği
Öcalan'ın avukatları, AİHM'ye yaptıkları başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkını güvence altına alan 2. maddesi, işkence ve kötü muameyeyi önlemeye yönelik 3. maddesi, özgürlük hakkını içeren 5. maddesi ve adil yargılanma hakkını içeren 6. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğini belirterek dava açmışlardı. AİHM, geçen yıl, Öcalan'ın idam cezasının geciktirilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı almış ve başvuru sonuçlanıncaya kadar, Abdullah Öcalan'ın idam cezasının infazının ertelenmesi istemişti.
'Barış' vurgusu
Bu arada, duruşma nedeniyle bir açıklama yapan HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, Öcalan ile ilgili davada, "yeni şiddet ve çatışma ortamlarına değil, toplumsal barışa, kardeşliğe, özgür birlikteliğe ve Türkiye'nin demokratikleşmesine hizmet edecek bir karar"ın çıkmasını temenni ettiklerini bildirdi. Demir, yaptığı yazılı açıklamada, davanın "Türkiye'nin toplumsal barışı ve demokratikleşmesi açısından hayati önem taşıdığını" belirtti. Bugüne kadar soruna çözüm getirmeyen "inkârcı politikaların Türkiye'de yaşanan son 15 yıllık çatışma sürecine damgasını vurduğunu" kaydeden Demir, yarın yapılacak duruşmanın ve davanın tarihselliği ve öneminin burada yattığını belirtti. HADEP Diyarbakır Gençlik Kolları'ndan yapılan açıklamada ise, duruşmadan, adil, eşit ve uluslarüstü hukukun kurallarının işlediği bir karar çıkmasının beklendiği bildirildi.
Van'da, oturma eylemi yapmak isteyen çok sayıda HADEP'li gözaltına alındı. Mersin PTT'si önünde basın açıklaması yapmak isteyen HADEP'liler ise polis engeliyle karşılaştı. Polisin açıklamaya izin vermemesi üzerine HADEP'liler il binasına giderek, burada basın toplantısı düzenlediler.
ÖNCEKİ HABER

Gerekirse bütün Türkiye'yi dolaşırız

SONRAKİ HABER

Toplumsal muhalefetten yalnızlığa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...