20 Kasım 2000 22:00

Gerekirse bütün Türkiye'yi dolaşırız

Bergamalı köylülerin Yürüyüş Komitesi Başkanı Oktay Konyar, 10 yıldır suç işlemeden yürüdüklerini, haklarını aramak için gerekirse, tüm ülkeyi dolaşmayı göze aldıklarını söyledi.

Paylaş
Gerekirse bütün Türkiye'yi dolaşırız
Erol Teslim
Bergamalı köylülerin Yürüyüş Komitesi Başkanı Oktay Konyar, 10 yıldır suç işlemeden yürüdüklerini, haklarını aramak için gerekirse, tüm ülkeyi dolaşmayı göze aldıklarını söyledi.
Bergamalı köylülerin, 13 Kasım tarihinde Ovacık köyünden, siyanürle altın aranmasını protesto etmek için başlattıkları ve "Kuvayı Milliye" adını verdikleri, 300 kilometrelik Bergama-Çanakkale yürüyüşleri sona erdi. Önceki geceyi Çanakkale'nin İntepe beldesinde geçiren Bergamalılar, dün sabah saatlerinde Dardanel Fabrikası'nın önünden Çanakkale'ye doğru yürümeye başladılar.
Toplu halde Cumhuriyet Meydanı'na ağızları bantlı olarak gelen Bergamalıları burada, Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Genel Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Varlı ve İskender Bayhan, Çanakkale İl Başkanı Suat Demir, GÜMÇED Edremit Şube Başkanı Mehmet Ali Akif, Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Dalmış, oda temsilcileri ve yöre halkı karşıladı.
'Artık halk kazanacak'
Yürüyüş Komitesi Başkanı Oktay Konyar, Cumhuriyet Meydanı'nda topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, yurtiçinden ve yurtdışından haklı davalarına büyük destek geldiğini belirtti. Yürüyerek direndiklerini ve haklarını aradıklarını belirten Konyar, şunları söyledi: "Suç işlemedik, şiddet yapmadık, provokasyona gelmedik. Hep direndik, hep yürüdük. Yargı kararlarını kazandık. Uygulatmak için yaşamsal bir mücadeleyi sürdürüyoruz. Daha önce sustuk, ama artık susmayacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz. Artık halk kazanacak. Bergamalı köylüler olarak 300 kilometre yürüdük. 10 yıldır suç işlemeden yürüyoruz. Gerekirse bütün ülkeyi dolaşırız."
Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Dalmış da yaptığı konuşmada, Bergamalıların sabanını tarlada, çocuklarını beşikte bırakarak, 300 kilometre yolu yürümeyi göze aldıklarını belirterek, "Biz biliyoruz ki sizler, kirli sermaye sahibi yabancıların topraklarımızı bir avuç altın için, siyanür cehennemine çevirmelerine izin vermemek için direniyorsunuz. Ne mutlu sizlere" dedi.
Bergamalı köylüler ve topluluk, Cumhuriyet Meydanı'nda "Halkız, haklıyız, kazanacağız", "Her yer Bergama, hepimiz Bergamalıyız" sloganı attıktan sonra, toplu olarak Şehitler Abidesi'ne gittiler.
Bergamalılar, Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi ile Türk şehitlikleri ve yabancı ülke mezarlıklarını ziyaret ederek, programlarını sona erdirdiler.
ÖNCEKİ HABER

Sendika hakkı için yürüyorlar

SONRAKİ HABER

BES'ten düdüklü protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...