19 Kasım 2000 22:00

TEKEL işçileri: Üretim dursun

Özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya karşı başarı kazanabilmek için iş yavaşlatma, üretimin durdurulması gibi eylemler yapılmasını isteyen TEKEL işçileri, sonuna kadar mücadelede kararlı.

Paylaş
TEKEL işçileri: Üretim dursun
Sinan İmrek
Özelleştirmenin yemek boykotuyla durdurulamayacağını belirten TEKEL işçileri, daha etkili eylemler yapılmasını istiyorlar. Tek Gıda-İş yöneticileri sık sık "ne gerekiyorsa yapacakları" yönünde açıklamalar yaparken, TEKEL işçileri artık üretimin durdurulmasının zorunlu olduğunu dile getirdiler.
Tek Gıda-İş 7 No'lu Şube Başkanı Metin Başdemir, tek parça şeklinde satılamayan TEKEL'in "böl-parçala" yöntemiyle yok edilmek istendiğini, bu oyunlara gelmeyeceklerini söyledi. Fabrikanın satılmasıyla, işten atmaların da başlayacağını söyleyen Başdemir, tüm işçilerin örnek bir duyarlılık, birlik ve beraberlik içinde olduğunu, bunu muhafaza edeceklerini dile getirdi. Siyasi iktidarın işçilerle uğraşmak yerine, batık bankalarla, yolsuzluklarla uğraşması gerektiğini ifade eden Başdemir, "Yaptığımız eylemler bir basamak, haklı davamızdan başarıyla çıkmak için mücadelemiz devam edecek. Özelleştirmeye karşı, şubeler, bölge ve genel merkez olarak birlikte hareket edeceğiz. Ne gerekiyorsa hepsini yapacağız, fabrikadan çıkmadığımız günler olacak. Asla ve asla yenilmeyeceğiz. Bu insanlar yeri geldiğinde, siyasilere balyoz gibi tokat vurarak cevap verecek" şeklinde konuştu.
Ülkesini seven herkesin malı
Tek Gıda-İş 3 No'lu Şube Başkanı Mustafa Akyürek, bugün TEKEL'de, yarın da başka yerde özelleştirme ve peşkeş çekmenin devam edeceğini belirterek, suskun kalınması durumunda sıranın herkese geleceğini söyledi. TEKEL'de yemekhanenin özeleştirilmek istendiğini, başka bir gün başka bölümün gündeme geleceğini, her alanda emekçilerin haklarına saldırı olduğunu ifade ederek, sorunun tüm ülkenin sorunu olduğuna dikkat çekti. Eylemlerinin memurların da katılımıyla, sendika merkezlerinin sahiplenmesiyle devam ettiğini söyleyen Akyürek, "TEKEL devletin malı, ülkesini seven halkın malıdır. Özelleştirmeye, talana karşı olacağız" şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Ortak mücadele
Tek Gıda-İş 2 No'lu Şube Başkanı Taşkın Gündoğan, taşerona şiddetle karşı olduklarını ve taleplerinin yerine getirilmesi için üretimden gelen güç dahil her türlü eyleme hazır olduklarını ifade etti. Özelleştirme örneklerinin ortada olduğunu ve hiçbir olumlu örneğinin görülmediğini söyleyen Gündoğan, görüşlerini "Özelleştirmeye karşı olan parti yok neredeyse. Miras yedi zihniyetiyle kâr eden kuruluşlar yok pahasına elden çıkarılıyor, atıl duruma getiriliyor. Hiçbir gelir de elde edilmiyor, işçilerde işlerinden oluyor. Sorunlar karşısında birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Mücadelemizden başarıyla çıkacağımıza inancımız sonsuz" şeklinde dile getirdi.
'Özelleştirmeye hayır'
İşçilerden Binnaz Ögütdağ, kamu malının peşkeş çekildiğini belirterek, özelleştirmeye karşı ve diğer hakları için yürüttükleri mücadelede son derece haklı olduklarını ve mutlaka kazanacaklarını vurguladı. İbrahim Fırat ise işçilerin hiçbir hakkının korunmadığını belirterek, mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini sürdürdüler. Ali Akgün ise sürekli yemek boykotu olamayacağını, taşeronlaştırma ve özelleştirme saldırılarının püskürtülmesi için üretimden gelen gücün kullanılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Nevriye Cengiz ve Süheyla Çoban adlı işçiler de "Özelleştirmeye hayır diyoruz. Sonuna kadar mücadele, kesinlikle kazanacağız" dediler. Cebrail adlı işçi de özelleştirme kavramına karşı olduğunu belirterek, IMF politikalarının çalışanların aleyhine olduğunu söyledi. Sendikanın özelleştirmeyi boykot eylemiyle engelleyemeyeceğini, bu konuda sendikayı uyardıklarını belirten Cebrail, artık üretimin yavaşlaması ve tamamen durdurulması gibi eylemlerin yapılmasının aciliyet kazandığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

'169 affın olmazsa olmazı'

SONRAKİ HABER

Sarıseki Yatağan olmasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...