19 Kasım 2000 22:00

Bergamalılar Samsun'a yürüyecek

Bergamalı köylülerin topraklarında siyanürlü altın çıkarılmasına karşı çıkmak amacıyla başlattıkları Bergama-Çanakkale Yürüyüşü, Çanakkale Dardanel'den şehrin merkezine yapılacak yürüyüşle bugün sona erecek.

Paylaş
Bergamalılar Samsun'a yürüyecek
Erol Teslim
Bergamalı köylülerin topraklarında siyanürlü altın çıkarılmasına karşı çıkmak amacıyla başlattıkları Bergama-Çanakkale Yürüyüşü, Çanakkale Dardanel'den şehrin merkezine yapılacak yürüyüşle bugün sona erecek. Bugün "Türkiye Afrika olmayacak" sloganını haykıracak olan Bergamalı köylüler, yaşama haklarını savunmak için mayıs ayında da Çanakkale'den Samsun'a doğru bir yürüyüş başlatarak, 19 Mayıs'ta Samsun'da olacaklar.
Pamuk tarlalarında toplantı
Topraklarında siyanürlü altın çıkarmak isteyen Eurogold'un Bergama'dan tamamen çıkmasını isteyen Bergama Köylülerin başlattıkları Bergama-Çanakkale yürüyüşü bugün sona eriyor. Dün Ezine-Çanakkale arasındaki 44 kilometrelik yolu yürüyen Bergamalılara, yürüyüşlerinde Ezine Meslek Lisesi öğrencileri ve Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği eşlik etti. Dün akşam Çanakkale'ye varılması ile sonuçlanan yürüyüş, zaman zaman polis tarafından provoke edilmek istendi. Köylülerin kendi aralarında yapmak istedikleri ilk toplantı polis tarafından engellenmek istendi. İkinci kez toplantı yapmak üzere bir araya gelen köylüler, yine polisin müdahelesi ile karşılaşınca tepki göstererek, toplantılarını pamuk tarlalarında yaptılar. Köylüler yaptıkları açıklamada da polisin bu tutumunu devam ettirmesi durumunda yolu trafiğe kapatacaklarını söylediler.
Bugün sona eriyor
Dün gece Çanakkale'ye varan köylüler geceyi Çanakkale Öğretmenevi'nde geçirdiler. Bergama köylülerinin Çanakkale yürüyüşleri bugün yapılacak olan kitlesel yürüyüşle sona erecek. Bugünkü yürüyüşe Bergama'dan 500 kişilik bir grup, KESK'e bağlı sendikalar, işçi sendikaları, kitle örgütleri, partiler ve çevre örgütleri katılacak. Sabah saat 10.00'da Çanakkale Dardanel'den şehir merkezine doğru hareket edecek olan Bergamalılar'ın yürüyüşü Çanakkale Şehitliği'ne gidilmesiyle sona erecek. Yarınki yürüyüşte sendikaların ve siyasi partilerin kendi pankart ve dövizlerini taşıyarak slogan atması yasaklandı. Yürüyüşte "Türkiye Afrika olmayacak", "Siyanürlü şirket Bergama'yı terk et" ve "Halkız, haklıyız kazanacağız" sloganları atılacak. Çanakkale yürüyüşü bugün yapılacak olan büyük yürüyüşle sona erecek ama Bergamalı köylülerin mücadelesi burada sona ermeyecek. Bergamalı köylüler bu yürüyüşün ardından, yürüyüşün ikinci etabını gerçekleştirecekler. 1 Mayıs'ta Çanakkale'de olacak olan Bergamalı köylüler yaşama haklarını savunmak ve Türkiye'nin bağımsızlığını istemek için bu sefer de 19 Mayıs'da Samsun'da olmak için yeni bir yürüyüş başlatacaklar.
ÖNCEKİ HABER

ABD bayrağı diktirmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

TANSAŞ işçisi hakkında kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa