19 Kasım 2000 22:00

Torpili güçlü olan...

Florida'da kilitlenen ABD başkanlık seçimlerinde, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti, karşılıklı olarak 'torpil' kılıçlarını çekti.

Paylaş
Torpili güçlü olan...
ABD seçimleri, yakın zamanda çözüme kavuşmaktan uzak göründüğü gibi, karmaşık yargı süreci ve tarafların karşılıklı suçlamalarıyla Florida batağına saplandı.
25 seçici kurul delegesinin oyunu alanın başkan seçileceği Florida eyaletinde taraflar, kendilerine özgü avantajları kullanarak öne geçmeye çalışıyor. Halen iktidarda olan Demokrat Parti, kendi atadığı yargıçlara güvenirken, Cumhuriyetçi Parti, başkan adayının kardeşi olan Florida Valisi Jeb Bush ile, Cumhuriyetçi Florida yönetimine sırtını dayamış durumda. İki partinin bu silahlarını devreye sokması, daha şimdiden, seçilecek başkanın meşruiyetini tartışmalı hale getirdi. Amerikan halkı ise, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istemekle birlikte, seçim süreciyle ilgilenmiyor bile.
Mahkemeler savaşı
Cumhuriyetçi Parti kampanyasının, Florida ilçelerinde elle sayımı kabul etmeden önce seçim sonucunun açıklanması stratejisi, Demokrat Parti'nin, yedisi de Demokrat yönetimler tarafından atanmış Florida Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyla cuma günü durduruldu.
Cumhuriyetçi Parti ise, buna karşılık, seçime ilişkin konuların Demokrat ağırlıklı bu mahkemede değil, Cumhuriyetçi ağırlıklı Florida Eyalet Mahkemesi'nde çözüme kavuşturulması gerektiğini savunuyor. Bu mahkemenin yargıcı Cumhuriyetçi Parti'ye yakın bir isim olarak biliniyor.
Seçim konularında tam yetkili Florida Eyalet Bakanı Katherine Harris de, açıkça Cumhuriyetçi Partili olduğunu dile getiriyor.
Denizaşırı oy karmaşası
Bu hileli-torpilli mücadelede, son olarak Cumhuriyetçi Parti kampanyası, Demokrat Parti başkan adayı Al Gore'un destekçilerini, Florida'daki elle sayımda hile yapmak ve denizaşırı oyları geçersiz saymakla suçladı.
Bush'un oylarının denizaşırı oylarla birlikte 300'den 930'a çıkmasına karşılık, Cumhuriyetçi Partililer, yüzlerce denizaşırı oyun geçersiz bulunarak çöpe atıldığını belirtti.
Bush'un sözcüsü Karen Hughes, elle sayım sonuçlarında hile yapıldığına dair "ikna edici kanıtların" bulunduğunu ifade etti. Gore cephesi ise, suçlamaları kabul etmedi.
Teyp bandı tekniği!
Palm Beach'teki Cumhuriyetçi gözlemciler, Bush'a oy verilen bazı pusulalardaki deliklerin teyp bandıyla "kapatıldığını" ve böylece geçersiz kılındığını belirterek, elle sayımın durdurulması gerektiğini söylediler. Cumhuriyetçi Partili gözlemci Jeff Kahrs, bu şekilde "en az 10" oy pusulası gördüğünü söyledi.
Kahrs'ın iddiası, Palm Beach'in Demokrat Partili seçim kurulu yetkilileri tarafından da doğrulandı. Demokrat seçim kurulu yetkilileri, teyp bandıyla değiştirilmiş üç oy pusulası bulduklarını ve bunların sayılmadığını belirterek, yolsuzluğun söz konusu olmadığını, postayla oylarını göndermeden önce yanlış oy kullanan bazı seçmenlerin bunu düzeltmek istemiş olabileceklerine inandıklarını söylediler.
Aralık ayına kadar sürebilir
Öte yandan, Florida'nın Miami Dade bölgesinde dün başlayan oyların elle sayılması işlemlerinin tamamlanmasının gelecek ayı bulabileceği bildirildi.
Miami-Dade seçim gözlemcisi David Leahy, yeniden sayım işlemlerini 1 Aralık'a kadar tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Yoksulu güzel havalar kurtardı

SONRAKİ HABER

Tarım birliklerine IMF operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...