18 Kasım 2000 22:00

Yoksulu güzel havalar kurtardı

Kara kış gecikince, sobaların tütmesi de gecikti. Odun ve kömürün ateş pahası fiyatlarına yaklaşamayan dar gelirliler, kasım ortalarında yaşanan güneşli ve sıcak günlerin keyfini çıkarıyor. Kış geldiğinde ne yapacaklarını bilmiyorlar."Hiçbir şey yakmayacağız" diyenlerin sayısı hiç de az değil.

Paylaş
Yoksulu güzel havalar kurtardı
Özlem Dinler
Havaların güneşli geçmesi, kışın soğuk havalarda yakacak odun, kömür parasını bulamayan emekçinin yüzünü güldürüyor. Odun, kömür fiyatlarının pahalılığı karşısında kışlık yakacaklarını alamayanlar, doğalgaz ve elektrik faturaları bütçelerinde büyük delikler açanlar, soba yakmayı gerektirmeyen güneşli günlerin keyfini çıkarıyor. Soğuk havalar geldiğinde, ne yapacaklarını bilmeseler de, "Havalar böyle güneşli geçerse hiçbir şey yapmayacağız" diyerek teselli arıyorlar.
Havaların güzel gitmesinin yarattığı mutluluğun arkasında, yoksul halkın odun, kömürün ateş pahası fiyatlarına yaklaşamadığı için kış hazırlığı yapamaması var. 25 kiloluk bir torba kömür 1 milyon 500 bin ile 3 milyon lira arasında satılıyor. Karma kömürün tonu ise 70 milyon ile 75 milyon lira arasında.
Odun fiyatları da oldukça yüksek. Meşe odununun 55 milyon ve 60 milyon lira arasında satılıyor. Çuvalla satıldığında ise, bir çuvalın fiyatı 1 milyon 750 bin lira ile 2 milyon 500 bin lira arasında değişiyor.
Gel de kaçak kömür alma!
Dar gelirli emekçilerin tercih ettiği kömürler arasında ilk sırada kaçak kömür var. Nedeni ise kaçak kömür olarak adlandırılan açık kömürün tonunun 40 milyon ile 45 milyon lira arasında satılması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yasaklanan kaçak kömür, Çorlu'da rahatlıkla satılıyor. Pek çok kişinin torba kömür yerine, Çorlu'dan kaçak kömür getirdiği söyleniyor.
Elektrik değil, hükümet çarpıyor
Soğuk havaları elektrik sobaları ile geçirmeyi düşünenleri yüklü faturalar bekliyor. Çünkü, elektrik ile ısınanlar 150 kilowatt saate kadar 45 bin, yukarı için ise 67 bin lira ödeyecekler. Hükümetin "enerji tasarrufu" bahanesiyle uygulamaya soktuğu 150 kilowatt saati geçen ailelere yüzde 50 zamlı fatura gönderilmesi uygulaması, yoğun tepkilere neden oluyor. Başbakan Bülent Ecevit, "Uygulama halka zarar vermeyecek. Ortalama tüketim 150 kilowatt saatin altında" diye açıklama yaparken, Elektrik Mühendisleri Odası ve Enerji Yapı Yol-Sen bunun yalan aksini söylüyor ve ortalama tüketimin hane başı 480 kilowatt saat olduğunu belirtiyorlar.
Doğalgaz ile ısınacaklar ise, İGDAŞ'a birim fiyat olarak 135 bin lira ödeyecekler. Kalorifer kazanı olan apartmanlarda ortalama aylık aidat, 50 milyon ve 60 milyon lira arasında değişiyor.
Tercih yapmak zor!
Kısa sürede biten katalitik ile ısınmayı planlayanlar ise, bir büyük tüp için 4 milyon 800 bin lira ödemek zorunda.
Kışlık yakacak konusunda hepsi birbirinden pahalı seçenekler arasında "tercih yapamayan" halkın, "havaların uzun süre daha güzel gitmesi"ni dilemekten başka şansı yok gibi...
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme ihanettir

SONRAKİ HABER

Torpili güçlü olan...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...