18 Kasım 2000 22:00

Özelleştirme ihanettir

TEKEL'de yemekhanelerin özelleştirilmesine karşı eylem devam ediyor. Adana Sigara Fabrikası işçileri yemek boykotu ve basın açıklaması yaptı. İşçiler daha etkin eylem kararları alınmasını istiyor.

Paylaş
Özelleştirme ihanettir
TEKEL'de başlayan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına karşı protestolar sürüyor. Adana Sigara Fabrikası işçileri, dün öğlen yemek boykotu ve basın açıklaması yaptılar. Kendi kurdukları sofrada yemeklerini yedikten sonra topluca fabrika kapısında toplanan Adana Sigara işçileri, KİT'lerin özelleştirilmesinin vatana ihanet olduğunu söylediler.
Tek Gıda-İş Adana 1 No'lu Şube Başkanı Cennet Hazar, yıllardır KİT'lerin bilinçli bir şekilde zarar ettirilmeye çalışıldığını belirterek, "KİT'ler yüksek faizle borçlandırılmış, uygulanan ekonomik politikalarla ve kötü yönetim çöküntüye terk edilmiştir. KİT'leri buna sürükleyen uluslararası sermayenin çıkarlarıdır" dedi.
Özelleştirmenin işçiler ve toplum üzerindeki yıkıcı etkilerine değinen Hazar, özelleştirmenin işsizlik, sendikasızlık, taşeronlaştırma, sosyal güvenceden yoksunluk anlamına geldiğini söyleyerek "KİT'lerin özelleştirme kapsamına alınması bu ülkeye ihanettir" diye konuştu. Hazar özelleştirmeyle ülke kaynaklarının uluslararası tekellere peşkeş çekilmek istendiğine vurgu yaparak şunları söyledi: "Bu olumsuzluklar karşısında önümüzdeki zor günleri yenmek için mevcut haklarımızı korumak, kaybedilmiş haklarımızı kazanmak için daha zorlu mücadele günleri bizi bekliyor."
Eyleme katılan yaklaşık 100 işçi Hazar'ın konuşmasını sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak", "TEKEL'ler halkındır, satılamaz" şeklinde sloganlarıyla kestiler.
Daha etkili eylemler yapılmalı
Eylem sırasında görüşlerini aldığımız işçiler, sendikalarından daha etkili eylem kararları alınmasını beklediklerini söylediler. TEKEL işçisi Fatma Sertdemir, "Biz özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı mücadele etmekte kararlıyız. Sendikamızdan daha etkili kararların yaşama geçirilmesini bekliyoruz" dedi. IMF ve Dünya Bankası'nın kamu ve özel sektörde ücretleri düşürmeye, sendikaları da pasifize etmeye çalıştığını belirten Süleyman Şen isimli TEKEL işçisi ise, şunları söyledi: "Örgütsüz, duyarsız bir toplum yaratmaya çalışıyor. IMF ve DB merkezli bu uygulamalara karşı çıkacağız, hakkımızı savunacağız. Sendikamızdan sigorta, vizite eylemleri, iş yavaşlatma, iş durdurma şeklinde sonuç alıcı ve etkileyici kararlar almasını bekliyoruz. Ayrıca başarmamız için tüm kitle örgütlerinden, sendikalardan, sınıftan yana tüm siyasi partilerinden destek bekliyoruz."
Daha aktif eylemlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Hasan adlı işçi de "Özelleştirme demek ekmeğin daha pahalı olması demektir. Geri adım atmayacağız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'dan AB'ye 'gözden geçirme'    uyarısı

SONRAKİ HABER

Yoksulu güzel havalar kurtardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...