18 Kasım 2000 22:00

Hükümetin gözü doymak bilmiyor

Hükümet 2001'de bütçe gelirlerini artırmak ve tüketimi kısmak için IMF direktiflerine uygun olarak vergilerin sayısını her gün artırıyor.

Paylaş
Hükümetin gözü doymak bilmiyor
Hükümet 2001'de bütçe gelirlerini artırmak ve tüketimi kısmak için IMF direktiflerine uygun olarak vergilerin sayısını her gün artırıyor. Deprem bahane edilerek çıkarılan özel iletişim, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payının süresini 2 yıl daha uzatan hükümet şimdi de 'hayat standardı' uygulaması getirerek vergi gelirlerini artırmayı hesaplıyor. Maliye Bakanlığı, beyannameli vergi mükelleflerine yönelik olan hayat standardı uygulamasını 2 yıl aradan sonra yeniden uygulamaya koymayı planlıyor. Hayat standardı uygulaması ile esnaf ve doktor, avukat gibi bağımsız çalışanlardan kazançlarına bakılmaksızın vergi toplanacak.
Hükümet tarafından yapılan hazırlıklara göre, halen TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan ek vergi tasarısına bir önerge ile hayat standardının eklenmesi düşünülüyor. Buna ilişkin önergenin de hazır olduğu belirtiliyor.
Temizel kaldırmıştı
Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, söz konusu önerge ile Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde gerçekleştirilen vergi reformu sırasında "Mali Milat ve Nereden Buldun" un gelmesiyle uygulamadan kaldırılan hayat standartının tekrar hayata geçirilmesi öngörülüyor.
1999 başında son verilen hayat standardı, beyannameli vergi mükellefi olan işadamları ile doktor, avukat, mühendis gibi serbest meslek erbabına beyan dönemlerinde bir alt sınır getiriyordu. Bu kişilerin düşük vergi ödemesinin önüne geçmek için uygulanan bu sınır ile söz konusu mükellefler o dönemde zarar etse bile asgari ücretin katları şeklinde olan bu sınırın altında gelir beyan edip, vergi ödeyemiyordu. Ancak, beyannameli mükelleflerin yüzde 80'i hayat standardı üzerinden vergi veriyordu. Temizel'in vergi sistemine "nereden buldunu" getirmesi üzerine mükellefleri sadece standart rakamlar üzerinden vergi ödemeye sevk ettiği belirtilen hayat standartı da uygulamadan kalkmıştı.
"Nereden buldun, erkene çekilsin"
Bu arada bazı milletvekilleri, hayat standartı yerine 2002 sonuna kadar ertelenen "Nereden Buldun"un daha erken uygulamaya konulması gerektiğini belirtiyor. "Nereden Buldun"u isteyen milletvekilleri, "Mali Milat ve Nereden Buldun ertelenmeseydi bugün ek vergilere de, zaten istenen sonucu vermeyen hayat standartına da gerek kalmazdı. Bu aşamada en iyi çözüm nereden buldunu 2001 başında uygulamaya koymak" görüşünü savunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Clinton'dan nasihat

SONRAKİ HABER

Trakya köylüleri kurultay yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...