18 Kasım 2000 22:00

Clinton'dan nasihat

Binlerce Vietnamlı Bill Clinton'dan savaştaki insanlık suçları için ABD adına özür dilemesini beklerken, bol bol öğüt dinledi. Savaş sırasında kullandığı kimyasalların insanları zehirlediğini halen kabul etmeyen Washington yönetiminin hedefi yeni pazar ve kaynak bulmak.

Paylaş
Clinton'dan nasihat
Kullandığı tüm kimyasal, konvansiyonel ve psikolojik savaş taktiklerine karşın Vietnam'da yenilen ABD'nin bugünkü başkanı Clinton, Vietnam ziyareti sırasında kendisinden özür bekleyenlere ögüt verdi.
Savaştan bu yana Vietnam'a ziyaret düzenleyen ilk ABD Başkanı olan Bill Clinton, Hanoi Üniversitesi'nde yaptığı ve ulusal televizyonda naklen yayınlanan konuşmasında, Vietnam savaşının ABD ve Vietnam arasında başkalarına benzemeyen bir ilişki yarattığını savundu.
58 bin Amerikan askerinin ve 2 milyonu sivil üç milyon Vietnamlı'nın öldüğü, 2 milyon sivilin sakat kaldığı savaşta ABD uçakları tarafından Vietnam'a akıtılan tonlarca öldürücü 'Agent Orange' maddesi hakkında konuşmayan ABD Başkanı, "Savaş Vietnamlılar üzerine çok sarsıcı bir özveri yüklemiştir" şeklinde ifadeler kullanırken, "Ama şimdi, yaraları tamamen iyileştirme ve gelecek için birlikte çalışmamızın zamanıdır" diye konuştu.
Tecrübe aktardı!
Savaş zamanında ABD'nin korkulu rüyası olan devrim önderi Ho Şi Minh'in heykeli önünde konuşan Clinton, öğütlerini sıralamaya devam ederken "Amerikan ulusunun tecrübesine göre, genç nesillerin kendilerini yönetecek partileri seçmesi ve hizmet ettiği halka karşı sorumluluğu olan hükümetleri iktidara getirmesi gelecekte çok daha mümkündür" dedi. Konuşmasının sonunda ise "Geçmişi değiştiremesek de geleceği değiştirebiliriz" dedi.
Tazminat talebi
Televizyon başında Clinton'ı dinleyen binlerce Vietnamlı ise özellikle ABD'nin kullandığı kimyasal silahların bugün de devam sonuçlarına ilişkin birkaç kelime bekliyordu. Savaş sırasında kullanılan Agent Orange gazı ve diğer zehirle kimyasallar milyonlarca insanı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.
Agent Orange Kurbanları Vakfı'nın Başkanı Prof. Le Cao Dai, "Umarım Başkan Clinton bazı itiraflarda bulunur çünkü bu ahlaki bir sorumluluk konusudur. Araştırmalara yardımcı olması, kurbanlara mali yardımlarda bulunması ve halen zehirli olan eski hava üslerini temizlemelidir. Bunlar pahalı olabilir ancak, Amerika zengin bir ülke" dedi.
Mayınlar öldürüyor
Savaşın 25 yıl önce ABD'nin Vietnam topraklarından kovulmasıyla sonuçlanmasına karşın, Agent Orange'in devam eden ölümcül etkisiyle birlikte her yıl binlerce mayın ve patlamamış bomba çoğunluğu çocuk onlarci insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Vietnam hükümetinin açıklamasına göre savaşa katılan binlerce Vietnamlı ve çocukları, ülkenin tüm orta ve güney bölgelerinde kollunalına ve dioxin içeren Agent Orange zehrinin etkilerini yaşıyorlar. Her yıl yüzlerce çocuk halen özürlü olarak dünyaya geliyor. Özürlü çocukların bakıldığı Thanh Xuan Barış Köyü'nün yöneticilerinden Dr Nguyen Thi My Hien, savaş zamanında halkın yüzde 80'inin Agent Orange'ın etkilerine maruz kaldığını hatırlatıyor.
Washington yönetimi ise bugün bile tazminat ödemekten ve özür dilemekten kurtulmak için dioxin maddesi ile özürlü doğumları ve diğer sağlık sorunları arasında doğrudan bağlantı olmadığını savunuyor. Ancak 1996 yılından bu yana kanser gibi ölümcül hastalıklara yakalanan Amerikalı Vietnam gazilerinin bazılarına hükümet tarafından tazminat ödenmeye başlandı. Vietnamlılara ile bugüne kadar tek bir kuruş ödendi ne de özür dilendi.
Şirketlerin ağzı sulandı
Bill Clinton'ın asıl olarak ticari amaçlı gezisi hedefine ulaşacak gibi görünüyor; Hanoi Üniversitesi'ndeki konuşmasında, Vietnam'ın ekonomisini dünyaya açma çağrısında bulunan ve bunun için beraberinde gelen Amerikalı işadamlarının hazır olduğunu ve iki ülke arasında yepyeni bir devir açıldığını söyleyen Clinton, hükümetten yakın ilgi gördü; Vietnam Devlet Başkanı Tran Duc Luong, görüşmeye başlamadan önce Clinton'a ziyareti dolayısıyla şükranlarını sunarak, "Umarım bu ziyaret ülkelerimizin yararına olur" dedi.
ABD Başkanı'nın Vietnam ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olan temmuzdaki ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesine büyük katkısı olması bekleniyor. Vietnam ile çalışan ABD şirketleri, Clinton'ın turunu "can damarı" gibi görüyor.
Ho'nun mezarı kapalı
Clinton'ın ziyareti boyunca olası ABD karşıtı gösterilere kesinlikle izin verilmiyor. Ziyaretini bugün güneydeki ekonomi merkezi Ho Şi Minh kentinde (eski Saygon) tamamlayacak olan Clinton, muhalif siyasiler ve din adamlarıyla görüşmüyor. Devrim önderi Ho Şi Minh'in anıt mezarı ise ziyaret sonuna kadar kapalı kalacak.
ÖNCEKİ HABER

Tarihi kütüphane tehdit altında!

SONRAKİ HABER

Hükümetin gözü doymak bilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...