17 Kasım 2000 22:00

Santraller satılamaz

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmek istenmesini protesto eden Yatağanlılar, miting hazırlıklarını tamamladılar.

Paylaş
Santraller satılamaz
Sinan Sarısaltık
Yatağan'da kurulu termik santrallerinin özelleştirilmek istenmesi ve önlem alınmadığı için oluşan çevre kirliliğine tepki gösteren Yatağanlılar, yarın yapılacak mitingin hazırlıklarını tamamladılar. Yatağan'da bulunan bütün sendika, dernek ve kitle örgütlerinin katılacağı miting için esnaf pankart asarak hazırlanırken, işçilerin bildiri ve broşür dağıtımı dün de sürdü. Yatağan Şehir Merkezi'nde gerçekleşecek olan miting saat 11.00'de başlayacak.
Mitingle ilgili olarak gazetemize görüşlerini aktaran Yatağan Termik Santrali işçisi Rıza Karadağ, halkın yarın yapılacak mitinge destek vermesini istedi. Esnafı ve çiftçileri dolaşarak mitinge katılmaları için çağrı yaptıklarını söyleyen Karadağ, özellikle esnafın kepenk katarak eyleme katılması gerektiğini belirtti. Daha önce özelleştirmeye karşı verdikleri mücadelenin sadece Yatağan değil bütün Türkiye'nin gündemini oluşturduğunu hatırlatan Karadağ, "Özelleştirme kaçınılmaz sondur diyenlere Yatağan işçisi cevap vermiştir" dedi. Türk-İş Genel Merkezi Yatağan işçisinin özelleştirmeye karşı verdiği mücadeleyi engellemeye çalıştığını söyleyen Karadağ, bütün Yatağanlıları yarın yapılacak mitinge katılmaya çağırdı.
Önyargılar yıkıldı
Yatağan halkının santral işçisine daha öncleri önyargılı davrandığını kaydeden Yusuf Çınar adlı işçi ise, son dönemlerde bu önyargının yıkıldığını belirtti. Bergama köylülerinin yürüttüğü mücadeleyi örnek aldıklarını söyleyen Çınar konuşmasına şöyle devam etti: "Örgütlü bir toplum uzun süre mücadele ederse istediğini alır. Biz Yatağan işçisi olarak özelleştirmeyi durdurma yönünde her adımı atacağız. Bunda kararlıyız".
Emek Platformu yöneticilerini politikacılarla eşdeğer tuttuğunu anlatan Çınar, "Ama platform içinde özelleştirme karşı koymaya çalışan duyarlı sendikacıların da olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Aileleriyle birlikte mitinge katılacağını söyleyen Mesut Kömürcü adlı işçi de, sağ-sol parti ayrımı yapmaksızın işçiler olarak kenetlendiğini vurguladı. Özelleştirmeye güçbirliği ile karşı koyacaklarını belirten Kömürcü, "Devlet çetelere, banka soyanlara sahip çıkıyor ama işçisine ve memuruna sahip çıkmıyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Esnaf mitinge destek
Yatağan'da Eczacılar Odası Temsilciliği yapan ve aynı zamanda ANAP İl Meclis üyesi olan Sema Alagözlü, mitinge katılacaklarını belirterek, "ANAP özelleştirmeden yana bir partidir. Ama ben yıllardır Yatağan'da yaşayan bir kişi olarak özelleştirmeye karşıyım. Özelleştirme ile Yatağan halkı zarar görecektir. Avrupa Birliği'ne girmek için bu kadar insanı üzmek ve işçilerin sokağa atılmasına karşıyım. Ben Avrupa'ya üye olmadan da bu ülkede yaşayabilirim" diye konuştu.
Yatağan'da esnaflık yapan Mehmet Avcı, ülke ve Yatağan ekonomisi için özelleştirmeye karşı olduğunu söylerken, Tolga Karakuş, özelleştirme ile Yatağan'ın boşalacağına dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Pamukçu hükümeti topa tuttu

SONRAKİ HABER

Tarihi kütüphane tehdit altında!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...