15 Kasım 2000 22:00

'Ülkeyi satanlara karşı

   on yıl daha yürürüz'

Paylaş
'Ülkeyi satanlara karşı on yıl daha yürürüz'
Bergama köylülerinin, siyanürlü yöntemle altın işletilmesini protesto amacıyla Bergama'dan Çanakkale'ye başlattıkları yürüyüş sürüyor. Ovacık köyünden 13 Kasım'da başlayan ve "Kuvayi Milliye" adı verilen yürüyüşe katılan köylüler, önceki akşam Balıkesir'in Burhaniye ilçesine ulaştılar. İlçede coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan köylüler, geceyi Burhaniye-Ören Yaşam Otel'de geçirdi. Köylülerin yatak ve yemekten ziyade buldukları sıcak suya sevindikleri görüldü. Gönüllü doktor ve hemşireler tarafından kontrol edilen yürüyüşçü köylülere ilaç ve tıbbi malzeme dağıtıldı. Daha sonra Burhaniyeliler tarafından organize edilen akşam yemeği yendi. Yemekte çeşitli konuşmalar yapıldı. Burhaniyelileri temsilen konuşan Murat Narin, Karadere ve Dereköy'de de siyanürle altın çıkarılmak istendiğini, ancak mücadeleyle bunun önüne geçtiklerini söyledi.
Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) Başkanı Mehmet Akif Önal, Bergama köylülerinin ülkeyi satanlara karşı yürüdüklerini ifade etti. Daha sonra söz alan Bergama köylüsü Tahsin Sezer, şunları söyledi; "Bergama'dan sevgi selam getirdik. Ülkemizi satılmışlara vermemek için on yıldır yürüyoruz. Bu ilk ve son olmayacak. Biz bu ülkeyi sahipleniyoruz. Temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz. Onlar gibi bu ülkeyi satmıyoruz. Bir on yıl daha yürüyeceğiz."
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, toprakların emperyalizmin talanına açıldığını Bergama köylülerinin bu talana karşı mücadele verdiklerini söyledi. Topları tüfekleriyle ülkeyi işgal edemeyen emperyalistlerin dolaylı yollara başvurduğunu aktaran Varlı, "Bergamalıların verdiği mücadeleyi siyanürlü altınla sınırlandırmamalı her türlü işgale ve sömürüye karşı birleşmeli, emeğin birleşik mücadelesini yükseltmeliyiz" diye konuştu. Bergama Çevre Yürütme Başkanı Oktay Konyar ise, bütün kurumların kirlendiğini ve çürüdüğünü belirterek, insanca yaşamak için mücadele verilmesi gerektiğine değindi. Köylüler, dün sabah, Abdullah Varlı, EMEP Balıkesir İl Yöneticileri, GÜMÇED Başkanı, tarafından Burhaniye'den uğurlandı. Edremit girişinde 100'ü aşkın kişi tarafından karşılanarak alkışlarla şehir merkezine yürüdüler. Edremitli Mimarlar, İnşaat, Makine, Elektrik ve Harita mühendis odaları yaptıkları ortak açıklamada, köylülerin yürüyüşünü desteklediklerini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Emekçi ülkeye sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Manisa davasında polislere ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...