15 Kasım 2000 22:00

Ekonomi 2001 programı açıklandı

Hükümetin 2001 ekonomik programı üç yıllık istikrar paketinin bir devamı. 2001 Yılı Ekonomik Programı'nda özelleştirmelerin sürdürülmesi, tarım desteklerinin azaltılması ve sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesi hedefleniyor.

Paylaş
Ekonomi 2001 programı açıklandı
Hükümetin 2001 programı sermayenin, kazanılmış haklara, sosyal güvenliğe ve tarım kesimine yönelik saldırıların sürdürülmesini kapsıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan 2001 Yılı Programı'nın temel amaçlar bölümünde, programın makroekonomik temel amaçları arasında özelleştirmelerin sürdürülmesi, tarım desteklerinin azaltılması ve sosyal güvenlik sisteminde gelirleri artırıcı, giderleri azaltıcı uygulamalara gidilmesi yer alıyor.
Programda tarım ürünleri fiyatlarının dünya fiyatları dikkate alınarak piyasa koşullarında belirlenmesinin temin edileceği belirtiliyor. Bu da tarımsal desteklemelerin kaldırılması ve girdi fiyatları hızla artan bu kesimde tüm yükün üreticilerin sırtına yıkılması anlamına geliyor.
Sosyal sigorta kuruluşlarının idari ve mali etkinliği artırılacak, gelirleri artırıcı, giderleri azaltıcı düzenlemeler yapılacağı belirtilen programda bu amaçla yapılacak uygulamaların başında özel sigortacılığı teşvik ve SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kuruluşlarının tasfiyesi öngörülüyor. Programla bireysel emeklilik sigorta programları teşvik sistemleri ile donatılacak. Özel sağlık ve hayat sigortaları desteklenecek.
Özelleştirme tam gaz
Özelleştirmenin hızlandırılacağı belirtilen programa göre devletin ekonomiye doğrudan müdahalesi özelleştirme politikaları çerçevesinde olabildiğince daraltılacak. Özelleştirmeden beklenen hedeflere ulaşmak amacıyla kamu sermayesinin belirleyici olduğu ulaştırma-haberleşme ve enerji sektörlerinde serbestleşmeye gidilecek. Kamu bankalarının özelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar hızlandırılacak ve özelleştirmeler sonucunda kamu bankaları kademeli olarak bankacılık kesiminden çekilecek.
ÖNCEKİ HABER

FARC barış görüşmelerini dondurdu

SONRAKİ HABER

Emekçi ülkeye sahip çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...