15 Kasım 2000 22:00

FARC barış görüşmelerini dondurdu

Kolombiyalı gerillalar, hükümetin ölüm mangalarına dokunmaması ve ABD ile işbirliği yapması nedeniyle barış görüşmelerinden çekildiler.

Paylaş
FARC barış görüşmelerini dondurdu
Kolombiyalı gerillalar, hükümetin ölüm mangalarına dokunmaması ve ABD ile işbirliği yapması nedeniyle barış görüşmelerinden çekildiler. Kolombiya topraklarının önemli bir kısmını kontrol altında tutan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) hükümetin ölüm mangalarına yönelik tavrını açıkça ortaya koyana kadar diyaloğu dondurduklarını bildirdi. FARC'ın elinde bulunan San Vicente Del Caguan kasabasında devam eden görüşmelerin sona erdirilmesinden saatler önce taraflar uzun süreli bir ateşkesi gündeme almaya hazır olduklarını bildirmişlerdi. Ancak hükümet temsilcisi Camilo Gomez'in kontra çetelerini suç örgütleri olarak tanımlamaması ve bu çetelerin liderleriyle yapılan görüşmelerin 'insani amaçlı' olduğunu ifade etmesi FARC komutanlarının tavrını sertleştirdi.
Örgütün üst düzey komutanlarından Andres Paris, hükümetin köylülere karşı sayısız katliamlar gerçekleştiren ölüm mangalarına tolerans gösterdiğini ve gerçek bir barış planı hayata geçirmek yerine ABD destekli bir askeri saldırı hazırlığı içinde olduğunu dile getirdi. Paris, "Başbakan ve hükümet, ülke ve dünya karşısında paramiliter terörizme yönelik resmi pozisyonunu ve bu terörizmi tasfiye etmek için geliştirdiği politikaları açıklayana kadar diyalog dondurulmuştur" dedi.
Andres Pastrana hükümetinin içişleri bakanı, geçtiğimiz hafta eski bir asker olan Carlos Castano liderliğindeki Kolombiya Birleşik Özsavunma Güçleri (UAC) isimli kontra çetesi ile bir görüşme yapmış ve örgüt tarafından kaçırılan milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Hükümet, görüşmelerin siyasi bir diyalog olarak değil insanı nedenlerle yapıldığını savunurken FARC komutanı Paris, görüşmenin Castano'nun 'soykırım güçlerine' meşruluk kazandırdığını vurguladı.
Görüşmelerin devam ettiği son günlerde Kolombiya ordusunun FARC birliklerinin yoğun olduğu Putamayo bölgesine yönelik operasyonlarını yoğunlaştırmasının da gerillaların tavrını etkilemiş olabileceği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Eylemciler Blair'in kapısına dayandı

SONRAKİ HABER

Ekonomi 2001 programı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...