15 Kasım 2000 22:00

Eylemciler Blair'in kapısına dayandı

İngiltere'de yüksek akaryakıt vergilerini protesto eden çiftçi ve şoförler, bütün tehdit ve engellemelere rağmen Londra'ya girmeyi başardılar.

Paylaş
Eylemciler Blair'in kapısına dayandı
Arif Bektaş
İngiltere'de yüksek akaryakıt vergilerini protesto eden çiftçi ve şoförler, bütün tehdit ve engellemelere rağmen Londra'ya girmeyi başardılar. İskoçya sınırına yakın Newcastle şehrinde 5 gün önce yola çıkan konvoyla Londra'ya gelen eylemciler, Hyde Park'ta bir miting düzenledi. 400 kamyon ve traktörle yapılan eyleme katılanlar, Başbakan Tony Blair'le de yüz yüze gelip taleplerini dile getireceklerini kaydettiler. Eylemciler, topladıkları imzaları da Başbakanlık konutuna götürerek teslim etti.
Tehditlere rağmen
Hükümet ve polis, eylemlerin başlamasından sonra eylemcileri, geçtikleri şehir merkezlerine sokmadı. Londra'yı hedefleyen eylemcilerin buraya da sokulmayacağı tehdidini savuran hükümet ve polis, eylemcilerin kararlılığı sonucu başkent kapılarını açmak zorunda kaldı. 70 kamyonla Newcastle'den başlayan eylemciler, yol boyunca eyleme katılan 400 kamyon ve traktörle Londra'ya girdiler. Hyde Park'ta konuşan eylemciler, "Tehdit ve baskı altında 5 gün yolculuk yaptık. Bizi bölmek için her tür oyuna başvurdular. Eylemimiz eylül eylemleri gibi etkili olmadı. Fakat bu da son eylemimiz olmayacak."
Edinburgh'a da yürüdüler
Londra'ya gelen konvoya katılmayan bazı çiftçi ve şöförler ise, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'a gittiler. 100'den fazla aracın katıldığı Edinburgh konvoyunda eylemciler, akaryakıtta 26.2 penny indirim yapılmasını talep ettiler.
Londra'da anlamlı karşılama
Yaklaşık 200 kişi ise, başkentteki ünlü Hyde Park'ta toplanarak, konvoyu bekledi. Öğle saatlerinden sonra parka gelen konvoy üyeleri, alkışlar ve sloganlarla karşılandı. Ellerinde "Vergileri düşürün", "Adaletli bir fiyat istiyoruz", "Eylemleri sürdüreceğiz", "Konvoya sen de katıl" pankartları taşıyan Londralılar, kamyoncular için ses cihazları ve sıcak kahve hazırladılar.
"Eylem dayatıyoruz"
Londralıların alkış ve korna sesleriyle karşılanan eylemciler adına konuşan Halkın Petrol Lobisi Başkanı David Handle, "Burada biteceğini sanmasınlar. Blair Bey bizim sadece vergilere çalışmamızı dayatıyor. Bizim de ona dayatacağımız şeyler var elbette. İşte bunlardan birisi. Eylem dayatıyoruz" dedi. Eylemin önderlerinden Andrew Spence ise, "Yapacağız dedik ve yaptık. Londra'ya girmeyi başardık. Bundan sonraki eylemlere daha kitlesel ve etkili katılacağız. Bu hükümet gitse, yerine başkası da gelse, yıllar geçse yine vergilerde indirim olmazsa, mücadele sürecektir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Filistin halkı vatanını istedi

SONRAKİ HABER

FARC barış görüşmelerini dondurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...