14 Kasım 2000 22:00

Tarihi okul samanlık oldu

İzmit'in Bahçecik beldesinde Ermeniler için yapılan tarihi okul, samanlık ve mantar çiftliği olarak kullanılıyor. 92 yaşındaki 'yaşayan tarih' Mehmet Kurtoğlu, binanın bir dönem de alır olarak kullanıldığını söyledi.

Paylaş
Tarihi okul samanlık oldu
İzmit'in Bahçecik beldesinde, Amerikalı misyonerler tarafından Ermeniler için 1879 yılında yaptırılan kolej, şimdi samanlık ve mantar üretim çiftliği olarak hizmet veriyor. Belde sakinlerinin "yaşayan tarih" dediği 92 yaşındaki Mehmet Kurtoğlu, binayı, Ermenilerin döneminde öğretmen olan Faik Akçar'ın satın aldığını, şimdiki sahibinin ise torun Yücel Akçar olduğunu söyledi. Pembe Köşk olarak bilinen binanın bakımsız kalmasına ve sahibinin ilgisizliğine üzüldüğünü ifade eden Kurtoğlu, "Tarihi dokusu hiç bozulmayan 60 dönüm arazi üzerindeki 2 katlı bina, bir süre erzak deposu ve hayvan ahırı olarak da kullanıldı" dedi.
Şimdilerde, binanın üst katının samanlık olarak kullanıldığını, alt katında ise "kültür mantarı" üretildiğini ifade eden Kurtoğlu, "Bina, onarılıp özelliğini kaybetmeden korunabilir. Böylece, beldenin ve ülkenin önemli bir tarihi yapısı olma özelliğini kazanır. Olmazsa, huzurevi olarak da değerlendirilebilir" diye konuştu.
Okul ve kilise
Kolej olarak yapılan binanın tarihçesi hakkında da bilgi veren Kurtoğlu, Amerikalı misyonerlerin bu kolej binası için 285 bin dolar harcadığını, inşa edildikten sonra ilk katının eğitim ve öğretim için, ikinci katının da protestan ve katolik olanların ibadet yeri olarak kullanıldığı söyledi. Bu kolej nedeniyle Türkiye'ye gelen ilk Amerikan gemisinin Seymen kıyılarına demirlediğini anlatan Kurtoğlu, "Bu okul sayesinde, Bahçecik-Seymen yolu da 40 altın harcanarak yapılmış. Kolejin üstünde bulunan ve şimdi Soğuksu mevkii olarak adlandırılan tepede, Sütlüce meyhanesi vardı. Ermeniler, burada mastika oynayıp eğlenirdi" dedi.
'Kütüphane olabilir'
Bahçecik Belediye Başkanı Doğan Erol da, tarihi binanın restore edilmesi için girişimleri bulunduğunu söyledi. Özel mülkiyet olan binanın üzerinde, belediye olarak tasarruf imkanlarının bulunmadığını bildiren Erol, "Binanın sahipleri olan kardeşlerin en büyüğü Ahyan Akçar Amerika'da yaşıyor. Görüşmemizde, binanın restorasyonuna sıcak baktığını bildirdi. Ancak, bizim deprem dolayısıyla mevcut ekonomik imkanlarımız da tükendiği için, bu çalışmayı önümüzdeki yıla erteledik. Bu bina için birçok proje üretilebilir. Kolej binası, Türkiye ve hatta Avrupa'ya hitap edebilecek kütüphane haline getirilebilir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Memurun tepkisi yayılıyor

SONRAKİ HABER

Filistin halkı vatanını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...