14 Kasım 2000 22:00

Çeteler dışarıda, siyasiler içerde

Bayramdan önce çıkarılması düşünülen affın içeriği belirginleşmeye başladı. Koalisyon ortaklarının, siyasi tutuklular, çete sanıkları ve bankaların içini boşaltanların

Paylaş
Çeteler dışarıda, siyasiler içerde
Bir hafta içinde son hali ortaya çıkacak olan affın içeriği belirginleşmeye başladı. Koalisyon ortaklarının, siyasi tutuklular, çete sanıkları ve bankaların içini boşaltanların af kapsamına alınmamasında uzlaştığı belirtiliyor. Bu durumu şimdilik sadece MHP dile getiriyor. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki geçmiş kararları, çeteler ve bankaları soyanların da bu durumda Anayasa Mahkemesi'nin "yasayı eşitlik ilkesine aykırı bulması" ile aftan yararlanacağını ortaya koyuyor. Hükümet, Anayasa Mahkemesi kararının, Anayasanın 14 ve 87. maddelerindeki engeller nedeniyle siyasi tutukluları kapsamayacağını bildiği için rahat davranıyor. Böylece, cezaların 10 ya da 12 yılını indirmek suretiyle çıkartılması düşünülen aftan çeteler yararlanırken, af denildiğinde ilk başta düşünülmesi gereken siyasi tutuklular yararlanamayacak. Hukukçular ve baro temsilcileri ise ayrımsız genel affın çıkartılması gerektiğini belirterek, genel affın yargı sisteminin ve yasaların yeni baştan ele alınması gerektiğini belirtiyor.
MHP'nin kozları
Her seferinde af konusundadaki bakış açılarının değişmediğini, ilkelerinden taviz vermeyeceklerini söyleyen MHP'nin tarihi belirlenen af konusunda yaptığı son açıklamalar, hükümetin diğer üyeleri tarafından yalanlanmadı. MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse önceki gün, Anayasa'nın 14. maddesi değişmediği sürece, 169.maddeden, 312. maddeden mahkûm olanların af kapsamına giremeyeceğini söylemiş ve terörle ilgili suçlar, mafya, çete, banka soyguncuları, hırsızlık ve ırz davalarının af kapsamına girmesini istemediklerini dile getirmişti.
MHP'nin karşı çıktığı 169. maddeninde af kapsamına alınması için Güneydoğu'lu milletvekilleri liderler turu yapıyor. Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ise 169. maddenin af kapsamına alınmasına sıcak bakarken FP ve DYP de olumlu yaklaşıyor. Ancak bu noktada da MHP'nin önemli bir kozu bulunuyor. 169. maddenin af kapsamına alınması Anayasa değişmediği sürece ancak "infaz indirimi" yolu ile mümkün. Ancak bu durumda çeteler için çıkması muhtemel Anayasa Mahkemesi kararı siyasi tutuklular için çıkacak ve af "infaz indirimi yoluyla gerçekleştirilmiş bir genel affa" dönüşecek.
312 meselesi
Af konusunda liderler zirvesinde oluşan mutabakatın ötesine gidilmesi gerektiğini söyleyen Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise 169. maddenin af kapsamına alınmamasının bir eksiklik olmayacağını ileri sürüyor.
Kapatılan RP'nin eski başkanı Necmettin Erbakan'ın af kapsamına alınması için elinden geleni yapacağını sık sık dile getiren Başbakan Ecevit'in ve Adalet Bakanlığı'nın, bu konuda nasıl bir formül üreteceği merak konusu. 312. maddenin af kapsamına alınmaması halinde son günlerde meclise gelecek her türlü affa destek vereceklerini söyleyen FP'nin nasıl bir tavır alacağı ise belirsiz.
Necmettin Erbakan ve 312. madde konusunda, Anayasa Mahkemesi'nin "basın suçlarının ertelenmesine ilişkin yasayı" genişleten kararına dayanılarak yeni bir düzenleme yapılmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Sinemayı halk desteği büyütüyor

SONRAKİ HABER

Memurun tepkisi yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa