14 Kasım 2000 22:00

Meclis'te memur tasarısı rahatsızlığı

Memurların iş güvencesini yok eden yasa tasarısının hükümetin ağırlıkta olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesi özellikle iktidar partisi milletvekillerinde rahatsızlık yarattı.

Paylaş
Meclis'te memur tasarısı rahatsızlığı
Sultan Özer
Memurların iş güvencesini yok eden yasa tasarısının hükümetin ağırlıkta olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesi özellikle iktidar partisi milletvekillerinde rahatsızlık yarattı. Yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'na getirilmesinde tepkilerini seslendirmeyen milletvekillerinin karşı oy kullanması bekleniyor. Ancak iktidar partilerinin yasayı çıkarmakta kararlı olduğu, engel çıkmaması için de TBMM başkanlık seçimlerinde olduğu gibi -muhalif bir ses çıkmaması için- grup kararı alacakları söyleniyor.
Komisyonda görüşülmesi sırasında ve oylamada karşı oy kullanan ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas'ın tepkilerini partisinin grup yönetim kurulu toplantısında da gündeme getirdiği öğrenildi. Tasarının bu haliyle Meclis'ten geçmesini doğru bulmayan Nas'ın, Mesut Yılmaz'a bu yasanın "AB önünde en büyük engellerden biri" olacağını söylediği ifade ediliyor.
İslami kesime yakın diğer ANAP'lı milletvekillerinin de tepki göstererek, "Yasanın bu haliyle çıkması durumunda işten atılan memurların durumunu açıklamakta zorlanacaklarını" ifade ettiklerini dile getirildi.
MHP'liler Bahçeli'den çekiniyor
Benzer tepkiler, MHP'li milletvekillerinden de geldi. Kendi aralarında konuşan MHPli milletvekilleri Bahçeli'nin tepkisinden çekindikleri için tasarıya karşı tepkilerini yüksek sesle dile getiremiyorlar. Plan ve Bütçe Komisyonu'nun MHP'li Üyesi Lütfi Ceylan, "Bu adamların defterleri dürülmeli. Soluğu çıkmayacak şekilde sesleri kesilmeli" sözleriyle bir yandan partisinin tasarıya bakışını yansıtırken, bir yandan da "Hanımı başörtülü olanlar da yarın atılırsa nasıl açıklarız bunu" diyerek tasarıya karşı olduğunu söyledi.
'Milletvekilleri tasarıyı reddetsin'
FP Genel Başkanı Recai Kutan ise "yıkıcı ve bölücü faaliyetler" iddiasıyla memurların sorgusuz, sualsiz işten atılacağını söyledi. Meclis'in devre dışı bırakılarak KHK olarak çıkarılmak istenen ancak "Cumhurbaşkanı ve hukuk duvarına çarpan" düzenlemenin bu kez 'partizanca' bir tutumla Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan çıkarılmasını eleştirdi.
TBMM Başkanı'nı da eleştiren Kutan, tasarının Adalet ve Anayasa Komisyonu'na sevk edilmesi gerektiğini söyledi. Komisyonların by-pass edilerek Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildiğini ifade eden Kutan, "iş yavaşlatma, boykot, işe geç gitme" gibi subjektif suçlar icat edildiğini aktardı. Bununla toplumun baskı altına alındığını dile getiren Kutan, "hakça düzen"den bahseden Ecevit ile "demokrasi, insan hakları, özgürlük" söylemlerini dile getiren Yılmaz'a seslendi. Yılmaz'ın "28 Şubat bitmiştir" sözlerini hatırlatan Kutan, "Ama 28 Şubat icraatının altına imza attım" dedi.
Bütün milletvekillerine de yasanın TBMM Genel Kurulu'na getirilmesinde geri çevirmeleri çağrısı yapan Kutan, "Bu hukuksuzluğu, zulmü engelleyelim. Çıkmasına izin vermeyelim" dedi. 'İrtica' ve 'bölücü' uydurmalarıyla memur avı başlayacağını, insanların mağdur edileceğini, jurnalciliğin yaygınlaştırılacağını belirten Kutan, milletvekillerinin yasa tasarısını reddetmelerini istedi.
Hukuk ayaklar altına alındı
DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül, yasa tasarısının iptali için Anayasa Mahkemesi dahil her türlü hukuki zeminde mücadele edeceklerini açıkladı. Gönül, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tasarının görüşmeleri sırasında "Hukuk dışı bir tasarruf" yaşandığını ifade etti. Tasarının içeriğine yönelik eleştirilerinden önce Meclis Başkanı'nın komisyon görevlendirmedeki tutumu ile komisyon başkan ve üyelerinin tutumunun üzüntü verici olduğunu kaydetti. Meclis Başkanı'nın bu tavrı ile Meclis Komisyonlarını by-pass ettiğini, tespit yetkisini keyfi olarak kullandığını ifade eden Gönül, "Bu tavır hukukçu bir Meclis Başkanı'nın tavrı olmamalıydı" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL'de özelleştirme durana

SONRAKİ HABER

Zararlı ilaçlar peynir ekmek gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...