14 Kasım 2000 22:00

İKÖ'den kınama çıktı

Katar'ın başkenti Doha'da yapılan 9. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Zirvesi, İsrail'i kınamakla yetindi.

Paylaş
İKÖ'den kınama çıktı
Katar'ın başkenti Doha'da yapılan 9. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Zirvesi, İsrail'i kınamakla yetindi. İKÖ'nün Doha bildirgesine destek veren Müslüman liderler, İsrail'e yönelik cihad çağrılarını reddettiler.
Bildirgede, uluslararası toplumun da desteklediği, Doğu Kudüs başkent olmak üzere Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma hakkını reddeden İsrail'in kınandığı belirtildi. İKÖ Genel Sekreteri İzzeddin Laraki, toplantıya katılan liderlerin, İsrail ile bütün ilişkilerin kesilmesini öngören, ancak bağlayacılığı olmayan bir kararı onayladıklarını söyledi.
Filistin lideri Yaser Arafat'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaptığı görüşmede, Ortadoğu'ya, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü gönderilmemesinin çelişkili bir durum olduğunu söylediği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Sezer'in, Arafat ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Ramallah ve Hıristiyan yerleşim merkezlerine, İsrail'in yeniden saldırılar düzenlediğini ifade eden Arafat, bu nedenle görüşmeye geciktiğini belirtti. Arafat, İsrail'in bu saldırısının rastlantı olmadığını ifade ederek, bu saldırının, İKÖ Zirvesi'ne Hıristiyan dini temsilcilerinin ilk kez katılmasına tepki niteliğinde olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Sezer de İsrail'in saldırılarından üzüntü duyduğunu dile getirdi. Sezer, şiddet olaylarının yatışarak, barış yolunda adım atılmasını temenni etti.
Arafat BM gücü dedi
Arafat, dünyanın başka bölgelerine gönderilirken, bölgeye BM Barış Gücü gönderilmemesinin çelişkili bir davranış olduğunu kaydetti. Arafat, böyle bir gücün oluşturulması durumunda, Türkiye'nin katkıda bulunmasından memnuniyet duyacağını söyledi. Arafat, İKÖ'nün bir komite oluşturarak, bu konuda girişimde bulunması için çaba sarf ettiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Sezer ise Türkiye'nin soruna en kısa zamanda çözüm bulunması için barış çabalarına destek vereceğini bildirdi.
Sezer, Müşerref ile görüştü
Tacan İldem'in verdiği bilgiye göre, Sezer'in Pakistan darbecisi Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile görüşmesinde ise Müşerref, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durdu. Cumhurbaşkanı Sezer de Pakistan'da yapılacak seçimlerin, demokrasinin işlerliği açısından önemli olduğunu söyledi. Müşerref, Sezer'i Pakistan'a davet etti. Tacan İldem, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, ocak ayında Pakistan'a gideceğini de bildirdi.
Denktaş da konuştu
Zirveye gözlemci olarak katılan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, genel kurula hitaben bir konuşma yaptı. Zirvedeki konuşması hakkında gazetecilere bilgi veren Denktaş, genel kurulda, "Ben, 17 yaşına basmış, her şeyiyle tam teşekküllü KKTC'den geliyorum. Bu cumhuriyetin 5 üniversitesi, 30 devletten gelen 20 bin öğrencisi vardır. İslam ülkelerine narenciye, zeytinyağı satarız. Sanayimiz, turizmimiz var. Ayakta duran bir cumhuriyetiz" dediğini bildirdi. Denktaş, konuşmasında şöyle dedi: "Şimdi size soruyorum. Eğer Filistinliler başarırlarsa ve devletlerini kurarlarsa, sebep mi bulacaksınız bunları tanımamak için?.. Devletini kurmuş insanların tanınmak hakkıdır. Bu hakkımızı istiyoruz. Bu toplantıda olmayacak ama şimdiden size söylüyorum, 3 yıl bunun için uğraşacağım. Adımızı bile doğru dürüst yazmıyorsunuz. Cemaat diye hitap ediyorsunuz, bizi tanımamak sizin hakkınızdır, ama bize adımızla hitap edin." İKÖ'nün Sonuç Bildirgesi'nde, "Kıbrıs Türkleri'nin haklı davasına destek verildi" ve sorunun çözümü için tarafların eşit siyasi statüsüne saygı gösterilmesi istendi. Bu arada, KKTC'de 17. kuruluş yıldönümü kutlamaları, dün Cumhurbaşkanı Denktaş'ın Bayrak Radyo ve Televizyonu'ndan yayınlanan konuşmasıyla başladı. Resmi kutlamalar bugün yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Büyük kuşatma

SONRAKİ HABER

ABD seçiminde yolsuzluk kozları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...