14 Kasım 2000 22:00

Büyük kuşatma

Dört İsraillinin öldürülmesinin ardından İsrail ordusu, işgal ettiği Filistin topraklarındaki baskısını arttırdı. Filistin halkı bugün tüm kentlerde sokaklara dökülecek.

Paylaş
Büyük kuşatma
İsrail ordusu, önceki gün 4 İsraillinin öldürülmesinden sonra Batı Şeria'da Filistin yönetimindeki bütün kasabaları kuşatma altına aldı. İsrail ordusundan Tümgeneral İzhak Eytan, düzenlediği basın toplantısında, önceki gün Batı Şeria ve Gazze'de meydana gelen 3 saldırıdan sonra yapılan toplantıda, Batı Şeria'nın Filistin yönetimi altındaki bölgelerinde Filistinlilerin dolaşımının engellenmesi kararı alındığını söyledi. İsrail daha önce de Filistinlilere benzer yaptırımlar uygulamış, son ambargoyu ise Mısır'ın Şarm El Şeyh kasabasında varılan ateşkes anlaşmasından sonra kaldırmıştı. Ancak Filistin'in birçok kentinde halen sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
İsrail, Filistin yönetimini İsrail vatandaşlarına yönelik "terörist faaliyetleri" kışkırtmakla suçladı. İsrail'in Batı Şeria komutanı olan İzhak Eytan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Filistin, terörizmin durdurulması için bir şey yapmadığı gibi, aralıksız tahrik ve güvenlik güçlerinin tavırlarıyla terörizmi teşvik ediyor" dedi.
Barak: Gerekeni yapın
İsrail Başbakanı Ehud Barak da, İsraillilerin öldürülmesi dolayısıyla Filistin yönetimini kınadığı ve yetkililerden gereken karşılığın verilmesini istediği bildirildi. ABD Başkanı Bill Clinton ile görüştükten sonra, Amerikan Yahudi cemaati liderlerinin yıllık toplantısına katılmak için Chicago'da kalan Barak'ın danışmanı Gilad Şer, İsrailli siyasi ve askeri yöneticilerle temas kurduğunu ve "gerekli adım ne ise atılmasını istediğini" söyledi.
Cinayetler sürüyor
Öte yandan İsrail ordusunun Filistinli gençlere yönelik katliamı giderek büyüyor. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta önceki gün 2 Filistinli genç, İsrail askerleri tarafından öldürüldü. Hastane yetkilileri, 18 yaşındaki Yahya Ebu Şamala'nın sırtından, 17 yaşındaki Muhammed El Tavil'in ise göğsünden vurulduğunu söyledi.
Büyük eylem günü
Bu arada, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içindeki en büyük grup El Fetih, Filistinlilerden işgal topraklarındaki egemenliklerini bugün dünyaya göstermelerini istedi. Filistin lideri Yaser Arafat'ın kurucusu olduğu El Fetih adına, el Hayat el Cedide gazetesinde dün yayımlanan bildiride, Filistin Bağımsızlık Bildirgesi'nin hazırlanışının bugün 12. yıldönümü olduğu hatırlatıldı ve "işgal topraklarındaki Filistin egemenliğinin 15 Kasım'da dünyaya gösterilmesi" istendi. Bildiride, halktan evlerine, işyerlerine, özel ve resmi dairelere Filistin bayrakları ve şehit resimleri asması istendi ve "halkın iradesiyle silahlı işgalcinin iradesinin karşı karşıya geleceği" vurgulandı. El Fetih, Filistinlilerden, işgal kuvvetlerini ve Yahudi göçmenleri Filistin topraklarına sokmamalarını da istedi.
ÖNCEKİ HABER

İkinci Zeugma İstanbul'da

SONRAKİ HABER

İKÖ'den kınama çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa