12 Kasım 2000 22:00

İKÖ Zirvesi başladı

Dün başlayan zirveye, Türkiye adına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer katıldı. Sezer'e Dışişleri Bakanı İsmail Cem eşlik ederken, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da gözlemci olarak katılıyor.

Paylaş
İKÖ Zirvesi başladı
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 9. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Katar'ın başkenti Doha'da başladı.
Dün başlayan zirveye, Türkiye adına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer katıldı. Sezer'e Dışişleri Bakanı İsmail Cem eşlik ederken, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da gözlemci olarak katılıyor.
Arafat: İntifada sürecek
Zirveye katılan liderlere hitap eden Filistin lideri Yaser Arafat, halkının İsrail işgali sona erinceye dek İntifada'yı sürdüreceğini bildirdi.
Arafat, "Filistin halkı, El Aksa İntifadası çerçevesinde mücadelesini sürdürmekte her zamankinden daha kararlı ve azimlidir. Bu, özgürlük ve bağımsızlık uğruna verilen bir savaştır" diye konuştu. Filistin lideri, halkının bu hedeflere ulaşabilmek için yapması gereken fedakârlıkların bilincinde olduğunu da söyledi.
İran'dan alternatif plan
İran ise, zirvede 4 maddelik bir "Ortadoğu barış planı" sundu. İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, dün sabah yaptığı açılış konuşmasında ağırlıklı olarak İsrail-Filistin sorununa değindi. "Bütün Filistinlilerin evlerine dönmesini ve Filistinlilerin bağımsız devlet konusundaki düşüncelerini referandumla dile getirmesini" öneren Hatemi, referanduma Filistinli Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanların katılmasının uygun olacağını kaydetti. Hatemi, "başkenti Kudüs olacak bağımsız Filistin devletinin kurulması" gereğine de işaret etti ve "topraklarında kimin oturacağına bu bağımsız devletin karar vereceğini" belirtti.
Annan sınırı aşmadı!
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD tarafından kendisi için çizilen sınırın dışına taşmamaya özen gösterdi. Annan, İsrail sorunuyla ilgili olarak "itidalli olunmasını" önerirken, İKÖ'den "şiddet ve düşmanlığı teşvik etmemesini" istedi. Annan, Filistin devletinin şu aşamada ilanının, "şiddetin değil barış sürecinin sonu olacağını" söyledi. BM Genel Sekreteri; Irak'a da, askeri gücünün batı tarafından teftiş edilmesi için işbirliği yapması çağrısında bulundu.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, zirvede Mısır'ı temsil eden Başbakan Atef Ebed'i kabul etti. İki lider arasında yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı Cem ile Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa da hazır bulundu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Durmuş bildiğiniz gibi
Yale Üniversitesi'nin, hastanelerde beyin kanaması nedeniyle yatan kişilerle görüşerek yaptığı 5 yıllık bir araştırma sonucunda, enilpropanolamin (PPA) içeren ilaçların beyin kanamasına yol açtığını ortaya koymasına karşın, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bu ilaçların Türkiye'de serbestçe satılabileceği yönündeki görüşlerini dün de yineledi.
Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından, "Yunan kanı istemeyiz" diyen, çadırları çamur içinde kaldığı için yardım isteyen depremzedelere, "çamurun insan sağlığına yararlı olduğu" öğüdünde bulunan Osman Durmuş, şimdi de, beyin kanamasına yol açtığı belirtilen ilaçlar konusunda "engin" bilgisini yansıtmaktan geri durmuyor. Kırşehir'in Akpınar ilçesinde, devlet hastanesini denetleyen Durmuş, incelemeleri sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, sözü edilen ilacın sadece kadınlarda beyin kanamasına yol açtığının söylendiğini belirtti. Bakan Durmuş, romatizma ilaçlarıyla Aspirin, Kortizon gibi birçok ilacın beyin kanamasına neden olabildiğini öne sürerek, "İlacın kullanıldığı hasta ve doz önemlidir. Bir de hasta sayısının yüzde kaçında bu tür komplikasyonları ortaya çıkıyor? Yüzde olarak kaç hastada bu komplikasyonlar var? Bunu bilmemiz gerekir" dedi.
Odalar tepkili
Söz konusu ilaçlarla ilgili sadece bir laboratuvarda bu tetkikin yapıldığını kaydeden Durmuş, şunları söyledi: "Bunu biz de inceleyeceğiz. Yeni, pahalı ve eczanelere daha fazla kâr getiren bir ürünü piyasaya sürmek için bu sektör, bu tür şeyleri yapabiliyor. Biz incelemeden, biri oradan bir şey söyledi diye, hurra koşacak bir ülke değiliz. Biz devletiz. Beyinde kanama yaptığı söylenen bu ilaçları, kendimiz bizzat araştırırız. Bu ilaçları ben 30 yıldır kullanıyorum, 30 ay daha kulanırsam bir mahsuru yok."
Amerika Gıda ve İlaç İdaresi, hafta başında fenilpropanolamin (PPA) içeren soğuk algınlığı ve diyet ilaçlarının özellikle kadınlarda beyin kanaması ve kalp krizine yol açtığını açıklamıştı. Türkiye'deki hekim ve eczacı kuruluşları da, hafta başında, bu ilaçların hemen piyasadan çekilmesi gerektiği uyarısında bulunmuşlardı. İzmir Eczacı Odası ise, antigribal ilaçların yüzde 9'luk payı bulunduğu bilgisini vererek, ellerindeki bu ilaçları ecza depolarına iade edeceklerini bildirmişti.
ÖNCEKİ HABER

EMEP ve ÖDP işçi kıyımına

SONRAKİ HABER

Tiyatroda bir kilometre taşı :

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...