22 Ağustos 2011 11:12

'İş, ekmek yoksa Fuar da yok'

SOSYAL-İŞ Sendikası’nın örgütlü bulunduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. AŞ’de (İZFAŞ) işçiler greve çıktı.İdari Personelle birlikte 100 işçinin çalıştığı İZFAŞ’ta greve çıkılması dolayısıyla bu yıl 80.

'İş, ekmek yoksa Fuar da yok'
Paylaş

İdari Personelle birlikte 100 işçinin çalıştığı İZFAŞ’ta greve çıkılması dolayısıyla bu yıl 80. kez düzenlenecek olan İzmir’in simgesi Uluslararası İzmir Fuarı tehlikeye girdi.

Sosyal-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 7 aydır süren TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 5 Ağustos’ta söz konusu işyerine grev kararı asılmıştı.

Belediye şirketleri arasında en düşük ücret ve sosyal hakların bulunduğu İZFAŞ’ta bugün işçiler halaylarla greve çıktı. “Fuarlar uluslararası maaşlar içler acısı”, “644 TL’ye gel de sen geçin!”, “İzmir’in vitrinindeyiz, ücretin dibindeyiz” yazılı dövizler taşıyan işçiler, “İş ekmek yoksa Fuar da yok” sloganlarını attı.

İşçiler adına işyeri önünde açıklama yapan Sosyal-İş Genel Merkez Yöneticisi Engin Sezgin, dört gün öncesine kadar sendika ve İZFAŞ yetkilileri arasında yürütülen görüşmelerde, yıllardır uygulanmakta olan 1 maaş tutarındaki fuar priminin devam etmesine dair madde dışındaki bütün konularda anlaşma sağlandığını belirtti. Dört gün önce yapılan son görüşmede ise, işveren tarafının, Türkiye’deki TİS görüşmelerinde eşi benzeri zor görülür bir gelişme yaşattığını ifade eden Sezgin, “İşveren yetkilileri, toplu sözleşme müzakere masasında daha önce sundukları teklifin önemli bir kısmını geri çekerek aylık herhangi bir sosyal yardım ödemesi veremeyeceklerini söylediler” dedi.  Bu görüşme sonucunda başa dönüldüğünü belirten Sezgin, “Bize grevden başka seçenek bırakılmadı. Anlaşma ve uzlaşmayı zorladığımız bu aşamada işverenin bu tutumu çözüm masasını ortadan kaldırdı” dedi. Bu noktada kimsenin kendilerini fuarı bilerek ve isteyerek tehlikeye sokmakla suçlayamayacağının altını çizen Sezgin, “Sendikamız her türlü uyarıda bulunmuş çözüm için çaba sarf etmiştir” dedi. Bu noktada doğrudan İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çözüm çağrısında bulunduklarını belirten Sezgin, “Sayın Başkan gelin bu işi bir an önce çözelim. Fuar’ın hazırlıklarını vakit kaybetmeden sürdürelim. İZFAŞ çalışanlarına hakkını verelim” dedi.  DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek de, sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir belediyecilik anlayışında bunların yaşanmaması gerektiğini ifade etti. 

Açıklamanın ardından görüştüğümüz İZFAŞ İşyeri Temsilcisi Alev Kuruoğlu, haklarını savunduklarını ifade ederek, “Ücret adaletsizliği en büyük sorunumuz. Uluslararası Fuarı yöneten, görüşmeleri yapan arkadaşlarımız da asgari ücretle çalışıyor. Fuarımızın açılmasını istiyoruz ama onurumuzun da korunmasını istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Burkay’a ‘Gülümse’ şiirli tablo

SONRAKİ HABER

Ordu’da HES’ e karşı birlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...