12 Kasım 2000 22:00

AB Zirvesi zorlu geçecek

Avrupa Sendikalar Birliği, Fransa'nın Nis kentinde yapılacak olan AB zirvesini protesto etmek için hazırlanıyor. 2-4 Aralık'ta Paris'te bir araya gelecek olan Avrupa işsizleri daha sonra, 6 Kasım'da yapılacak olan büyük gösteriye katılacaklar.

Paylaş
AB Zirvesi zorlu geçecek
7 ve 8 Aralık tarihlerinde Fransa'nın Nis kentinde toplanacak olan Avrupa Birliği Zirvesi'ne karşı gösteri ve protesto hazırlıkları başladı. 1996'da Amsterdam'da, 1999'da ise Köln'de yapılan "işsizliğe, yoksulluğa, sosyal kısıtlamalara ve ırkçılığa karşı Avrupa yürüyüşleri"nin bir benzeri, bu yıl AB Zirvesi'nin yapılacağı Nis'de yapılacak. Avrupa Sendikalar Birliği ve çok sayıda kitle örgütü tarafından çağrısı yapılan gösterilerin en büyüğü, 6 Aralık günü gerçekleştirilecek. 7-8 Aralık tarihlerinde ise, AB Zirvesi'nin engellenmesini hedefleyen eylemler yapılacak.
Sosyal haklar budanıyor
AB karşıtı gösteriyle ilgili olarak kamuoyuna yapılan açıklamada, Nis'deki AB Zirvesi'nde 1948 yılında ilan edilen İnsan Hakları Beyannamesi'nin bazı maddelerinin revize edileceği, bunun da kazanılmış hakların geri alınması anlamına geleceği belirtildi. Birçok sosyal hakkın ortadan kaldırılmasını içerecek olan bu revizyonda, çalışma hakkı ve işsizlere devlet desteği konusunda önemli kısıtlamaların getirileceği bildiriliyor. Avrupa Sendikalar Birliği tarafından yapılan açıklamada, Nis'deki AB Zirvesi'nde, İşyeri Teşkilat Yasası'nda önemli değişiklerin yapılmasının gündeme alındığı belirtildi.
Avrupa işsizleri buluşacak
Zirve karşıtı gösteri dolayısıyla yapılan açıklamada, AB'nin işçi ve emekçilerin temel sosyal haklarını kısıtlama politikası üzerinde yeniden şekillenme eğilimde olduğu belirtilerek, buna karşı etkili bir mücadelenin verilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada sermayenin Avrupa emekçilerini yoksullaştırma politikasına karşı güçlü bir barikatın oluşturulması gerektiği ifade edildi. Açıklamaya göre, 2-4 Aralık günlerinde Paris'te Avrupa İşsizler Toplantısı düzenlenecek. AB ülkelerinden gelecek olan işsizlerin karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağı toplantıda, bundan sonra nasıl bir mücadele hattı üzerinde durulması gerektiği de tartışılacak.
6 Aralık günü Avrupa Sendikalar Birliği tarafından Nis'de yapılacak olan gösteriye Avrupa'nın birçok ülkesinden işçi ve emekçilerin yoğun olarak katılması bekleniyor. Gösteri, son yıllarda AB'ye karşı yapılan en büyük eylemlerden biri olacak. Sosyal kısıtlama, işsizleştirme ve artan yabancı düşmanlığının protesto edileceği gösteriden sonra, 7-8 Aralık'da ise, resmi zirvenin engellenmesi için yollara barikatlar kurulacak.
ÖNCEKİ HABER

ABD halkı sokaklarda

SONRAKİ HABER

Berlin'de eğitimcilerden senatoya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...