11 Kasım 2000 22:00

Arjantinli işsizlerin sabrı taştı

Arjantin'de yoksulluk ve işsizliğe karşı büyük eylemler düzenleniyor. Ülkenin en yoksul bölgelerinden olan Salta eyaletinde yüzlerce kişi, kendilerine iş imkânı tanınması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi talebiyle otoyolları işgal etti.

Paylaş
Arjantinli işsizlerin sabrı taştı
Arif Bektaş
Arjantin'de yoksulluk ve işsizliğe karşı büyük eylemler düzenleniyor. Ülkenin en yoksul bölgelerinden olan Salta eyaletinde yüzlerce kişi, kendilerine iş imkânı tanınması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi talebiyle otoyolları işgal etti. Polisin emekçilerden birini öldürmesi, altısını da yaralaması üzerine, göstericiler bir polis merkezine ateş açarak beş polisi de rehin aldılar.
Polis tarafından öldürülen kişinin, Anibal Veron isimli 37 yaşında bir işsiz olduğu bildirildi.
Önceki gün, nakliye işçileri Veron'un öldürülmesini protesto etmek amacıyla eylem çağrısında bulundu. Sendika lideri, Ricardo Cheikali, vahşi saldırıyı kınadı. Ülke çapındaki şemsiye örgüt Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) da polisin tutumunu kınadı. Sendikanın yarın büyük bir gösteri düzenlemesi bekleniyor.
IMF fırsat kolluyor
Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF), "piyasayı rahatlatmak ve krizi engellemek" bahanesiyle, bir dizi önlem alınması çağrısında bulundu. Devlet Başkanı Fernando de la Rua, ülkeye yabancı yatırımcıları çekebilmek ve dış borçları ödeyebilmek için "reformlara" gideceklerini söyledi.
Rua'nın konuşmasından birkaç saat sonra IMF, Arjantin'e 7 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı.
Resmi işsizlik oranının yüzde 15 olduğu Arjantin, Latin Amerika'nın en büyük ikinci ekonomisi.
ÖNCEKİ HABER

Küba teklifine Afrika'dan destek

SONRAKİ HABER

Üretici örgütünün tohumları atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...