10 Kasım 2000 22:00

Onbinlerin miting günü

Kamu emekçileri bugün Kızılay'da, onbinlerce kişinin katılmasının beklendiği mitingle bütçeyi, zorunlu tasarruf gaspını ve yüzde 10'luk sefalet ücreti artışını protesto edecekler.

Paylaş
Onbinlerin miting günü
Kamu emekçilerinin 2001 yılı bütçesini, yüzde 10'luk maaş zammını ve zorunlu tasarrufların ödenmemesini protesto etmek için Ankara'da başlattıkları oturma eylemi dün de devam etti. Kamu emekçileri, bugün Kızılay Meydanı'nda Türkiye'nin dört bir yanından gelen onbinlerce kişinin katılımıyla yapacakları mitingle 2001 Bütçesi'ni, yüzde 10'luk maaş zammını ve zorunlu tasarrufların ödenmemesini protesto edecekler.
IMF güdümündeki hükümete karşı sonuç alıcı eylemler yapılmasını isteyen kamu emekçilerin gözü, miting sonrası Ankara'da toplanacak KESK GYK'ya çevrildi.
Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen kamu emekçilerinin Kızılay Güvenpark'ta başlattığı oturma eylemi gecenin ayazına ve polislerin engelleme girişimlerine karşın kesintisiz devam etti. Geceyi Güvenpark'ta geçiren kamu emekçilerinden, KESK'in GYK ve MYK üyeleri dışında kalanlar, 10 Kasım törenlerini de düşünerek, öğle saatlerinde eyleme tekrar katılmak üzere, sabah erken saatlerde sendikalarında dinlenmeye çekildiler. Yaklaşık 20 kişilik KESK yönetiminin oturma eylemine devam ettiği sırada, 10 Kasım törenlerini bahane eden polis eyleme müdahale etmek istedi.
KESK yöneticilerine "Ya beş dakika içinde çevredeki malzemelerinizi toplarsınız ya da biz sizi toplarız" diyen polis, önceki gün tehditler sonucunda sadece iskeleti kurulabilen çadırın demirlerinin de kaldırılmasını istedi. Polis, çevredeki malzemeleri ve çadır demirlerini toplayan KESK yöneticilerinden oturdukları halı ve kartonları da kaldırmalarını isteyince, KESK'liler oturarak malzemelerini kaldırmayacaklarını söylediler. Olayın duyulmasıyla sendikalarında dinlenmeye çekilen kamu emekçilerinin de alana gelerek eyleme katılması ve sloganlar atması üzerine polis geri çekildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm anı olan saat 9.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kamu emekçileri, saygı duruşunun ardından "Kahrolsun IMF, bağımsız demokratik Türkiye" sloganını attılar. Kamu emekçilerinin saygı duruşunda bulunması, iki gündür, "Saygı duruşu sırasında yerde oturanlar olabilir" şeklinde söylenti yayan Ankara polisi ile benzer beklenti içine giren kimi gazetecileri boşa çıkardı.
Kamu emekçilerinin oturma eylemine gün boyunca yardım ve destekler sürdü. Dayanışmanın en güzeli, oturma eylemindeki kamu emekçilerine getirilen yiyeceklerde, battaniyelerde, kilimlerde görüldü. Oturma eylemi öğlen saatlerinde ziyaretçilerle kalabalıklaştı ve coşku ve kararlılık sloganlara yansıdı. Tüm Sosyal-Sen ve Tüm Bel-Sen Ankara Şube üye ve yöneticileri öğlen tatilinden yararlanarak kitlesel destek ziyaretinde bulundular. Ayrıca bir süredir tazminatları için eylemlilik süreci içinde olan BES üyesi Emekli Sandığı çalışanları da hem sabah saatlerinde hem de öğlen kitlesel ziyarette bulundular. Barış Kültür ve Sanat Merkezi destek mesajı gönderirken, Mamak Kitle Örgütleri Platformu üyeleri ziyaret ederken, Mamaklı halk ozanları da türküleriyle kamu emekçilerine desteğini sundu. TİHV Başkanı Yavuz Önen ve İlhan Erdost'un eşi Gül Erdost ve İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül de eylemcileri ziyaret ederek eyleme destek verdiler.
İşçi sendikalarından destek
Türk Harb-İş Ankara Şubesi de çay dağıtarak kamu emekçilerine destek verdi. Şube Başkanı Mehmet Çelik, böylesine haklı bir mücadeleye işçi konfederasyonlarının ilgisizliğinin üzüntü verici olduğunu söyledi. "Konfederasyonların ayrım gözetmeden, 2001 yılı bütçesinin Türk halkının bütçesi olması için verilen mücadeleye destek vermesi gerektiğini" belirten Çelik, KESK'in haklı mücadelesini desteklediklerini ve bugün yapılacak mitinge de pankart açarak, kitlesel katılacaklarını söyledi. Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay'ın 18'inde Ankara'da olacağını hatırlatan Çelik, Harb-İş olarak ayrım gözetmeden her mücadeleye destek verdiklerini, Kamu-Sen'e de vereceklerini dile getirdi. KESK'in mitingine TÜMTİS Ankara Şubesi de pankart açarak, kitlesel destek verecek. Türk-İş'e bağlı Tez Koop-İş Sendikası'nın da pankartıyla katılma kararı olduğu bildirildi. DİSK'e bağlı Genel-İş Ankara Bölge Şube ve Ankara Şube yöneticileri de dün öğlen saatlerinde oturma eylemine destek verdiler. DİSK'e bağlı Ankara'daki sendikalar da mitinge kendi pankartlarıyla katılarak destek vereceklerini açıkladılar. Dev Maden-Sen Genel Başkan Vekili Tayfun Görgün, yaptığı yazılı açıklama ile KESK'in eylemlerini yürekten desteklediklerini bildirerek, KESK'in taleplerinin tüm emekçilerin talebi olduğunu söyledi.
KESK GYK toplanıyor
KESK Genel Yönetim Kurulu, pazar günü Ankara'da toplanarak 11 Kasım mitingini ve sonrasında yapılabilecek eylemleri değerlendirecek. Eğitim-Sen Başkanlar Kurulu da bugünkü toplantıdan sonra bir toplantı yapacak. Adıyaman'da KESK'e bağlı sendikalara üye 260 kamu emekçisi dün akşam mitinge katılmak için yola çıktı.
ÖNCEKİ HABER

Trakya köylerinde kurultay heyecanı

SONRAKİ HABER

Formasyon öfkesi Ankara'da yankılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...