10 Kasım 2000 22:00

Trakya köylerinde kurultay heyecanı

Trakya Üretici Köylü Kurultayı Girişimi, köylülerin tanımıyla "Kök saldı, büyüdü, gelişti." Ve şimdi üreticilere somut bir hedef gösteriyor. Hedef üretici sendikasını kurmak.

Paylaş
Trakya köylerinde kurultay heyecanı
Bülent Falakaoğlu
Gittikçe yok oluşa doğru süreklendiğinin farkında olmasına rağmen, yaptıkları çeşitli eylem ve mitinglerin ses getirmemesi üzerine iyice ümitsizliğe düşen Trakya köylüsü bugünlerde farklı bir heyecan yaşıyor. Çünkü, altı ay önce çalışmaları başladığında pek de ciddiye almadıkları Trakya Üretici Köylü Kurultayı Girişimi, kendi deyimleriyle, "Kök saldı, büyüdü, gelişti." Ve şimdi üreticilere somut bir hedef gösteriyor. Hedef üretici sendikasını kurmak. Üstelik gösterilen bu hedef üreticilerin tümünü kapsayacak nitelikte. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nin onlarca köyünde yılmadan dolaşan ve gittiği her köyde mutlaka tüm kahvelere giren "Trakya Üretici Köylü Kurultayı Düzenleme Komitesi" üyeleri birçok kahvede önce, "Bırakın beyler üretici bitti, kurultay kurtaramaz", "Koskoca Ankara Trakya'daki köylü kurultayını takar mı?" vb. söz ve itirazlarla karşılanıyor. Ama tüm itirazlar karşısında, büyük bir sabırla kurultayın hedefinin bir üretici sendikası kurmak ve bunu tüm yurda yaymak olduğunu anlatan komite üyelerinin cevapları karşısında ise, bir anda oynanan oyunlar bırakılarak kurulan cümleler değişiyor: "Sendika mı? Ha öyle desenize", "Gelin ağalar hele bi konuşak", "Nerdesiniz bugüne kadar, köylü bitme noktasına geldi."
Gönüllüler çoğalıyor
Önce itirazı olanlar, kurultay hakkında geniş bilgi aldıktan sonra, çalışmalara katkı sunmak için, "Yaz ağa şu telefon numaramı, yarın gelemezsiniz, biz kurultaya kadar ne yapılması gerekiyorsa yapalım bu köylerde, bu kurultay ciddi bir şey" diyor. Birçoğu kurultay çağrı metinlerini dağıtmak için alıyor komite üyelerinin elinden. Onlarca telefon numarası birikti komitenin elinde.
Kurultay girişimine daha önce dahil edilemeyen birçok köy muhtarı ve köy kooperatifi başkanları da dahil oluyor çalışmalara. Neden daha önce katılmadıklarını sorduğumuz bu yeni katılımcıların cevabı da köylülerinki ile aynı: "Ciddi bir çalışma ve hedef gördük, bu işte sonuna kadar varız."
ÖNCEKİ HABER

Akaryakıt eylemleri yeniden başlıyor

SONRAKİ HABER

Onbinlerin miting günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...